Roman (puțin) rusesc în Colecția Globus

Shalev_roman rusescDupă un 2015 în care ne-am dat seama încă o dată că nu doar poveștile din cărți îți pot da fiori de bucurie și de entuziasm, dar și cele din jurul facerii lor (de când se primesc manuscrisele și până când ele își găsesc loc în colțul cu plăceri vinovate al fiecărui cititor), revenim cu noutăți.
, coordonată din 2014 de luciaT, primește acum un nou volum: Roman rusesc de Meir Shalev. Fiul poetului israelian Yitzhak Shalev și verișor al Zeruyei Shalev, Meir Shalev este unul dintre cei mai iubiți scriitori din Israel. Nu doar că nu-i ajung degetele de la mâini să-și numere bestsellerurile, dar a mai și primit, în 2014, gradul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Tradus de Gheorghe Miletineanu (un traducător care știe cum stau lucrurile cu literatura de limbă ebraică), Roman rusesc nu e chiar un roman rusesc: la începutul secolului trecut, trei tineri de curând emigraţi din Ucraina şi stabiliţi în Palestina iubesc aceeaşi femeie. Împreună, cei patru întemeiază o comunitate, iar în jurul lor încep să se adune oameni şi poveşti, iubiri şi trădări. O iubită aşteptată jumătate de secol, un copac miraculos care dă fructe de soiuri diferite, un taur purtat pe umeri, un cimitir plin cu ambiţioşi, un aspirator primit din America, un măgar fermecat şi multe altele. Încetul cu încetul, se naşte o naţiune.
Imaginație, umor, amănunte istorice, ceva ironie, personaje colorate, pline de hachiţe şi defecte – toate sunt pe checklistul cărții.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.