„Catch-22” de Joseph Heller

Catch-22 este un roman publicat în 1961 care a vândut mai mult de zece milioane de copii de când a ieșit la raft, intrând în categoria cărților celor mai semnificative din novecento, recunoscută în timp ca o capodoperă a literaturii satirice antimilitariste și unul din punctele de plecare a literaturii postmoderne.

Romanul e plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Pianosa, o insulă imaginară din Mediterană unde se află detașat regimentul american, un loc populat de colonei maniaci ai paradelor militare și de avansări în carieră, capelani cu criză de conștiință, prostituate romane, traficanți de contrabandă, bolnavi imaginari și soldați care mor.

Protagonistul e antieroul Yossarian, căpitan al aeronauticii americane. Yossarian e nebun, e sănătos; Yossarian e un mincinos, pare a fi unicul care pricepe ceva. Ca toți soldaților în război îi e teamă, nu vrea sa moară, nu-l interesează patria, eliberarea de naziști, democrația, Yossarian se simte persecutat, vrea doar să se întoarcă acasă și-și petrece zilele inventând moduri de a evita să zboare și marcând vizite în infirmerie, obsedat de faptul că mii de soldați și de persoane necunoscute din armata inamică, cărora el personal nu le-a făcut nimic, încearcă să-l ucidă.

Orice lucru are un sens și în același timp e nebunesc, totul pare a fi teribil de absurd dar vine constant acceptat, fiecărei probleme îi corespunde un răspuns al statutului militar, o postilă pe care n-a mai citit-o nimeni și pe care totuși, nimeni nu o contestă, faimosul Clenci 22: doar nebunii pot fi dispensați definitiv de serviciul militar,  dar cel care pretinde această dispensă, nu poate fi decât etichetat ca în deplinătatea facultăților mentale – un non-sense satiric similar situațiilor din „Svejk” de Jaroslav Hasek, o altă capodoperă antimilitaristă pe care autorul nu a lipsit a o numi printre sursele sale de inspirație.

Catch-22 e despre paranoia de a fi singuri și de a muri pe un pământ străin despre care nu se știe nimic, despre teroarea de a nu putea face nimic pentru a schimba propriul destin, și o recomand din mai multe motive, mai întâi pentru stilul particular și captivant, pentru personajele mereu borderline, situațiile grotești, paradoxale și neverosimile, ironia care lent evoluează în oroare.

Cartea a avut un impact enorm asupra societății și literaturii nu doar americane, paradoxul Clenciului 22 devenind parte din limbajul comun pentru a indica absurdul cerc vicios al unei birocrații nu doar militare. Nu, nu e spoiler: Yossarian a reușit, Yossarian trăiește.


Titlu: Catch-22

Data publicării 2010, la Editura Polirom

Colecție: Biblioteca Polirom

Traducere din limba engleză și note de Sanda Aronescu

Nr Pag: 528

ISBN: 9789734616886

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.015 abonați.

Autor articol: Semmai Qzx

autodidact. dezadaptat social. în scris cânt si iau lumea în de/râdere. eu sunt Bufonul de curte