Povestiri din Kolîma (II), de Varlam Salamov

„Povestirile lui Şalamov reprezintă o lectură esenţială pentru acei cititori interesaţi de experienţa Gulagului; ele vin din familia prozei lui Soljeniţîn, cu stilul şi filosofia ei izbitoare.” (The Telegraph)

a publicat săptămîna trecută cel de-al doilea volum al uneia dintre cele mai tulburătoare capodopere ale secolului XX: Povestiri din Kolîma, de Varlam Șalamov.

kolima 

Volumul al II-lea al Povestirilor din Kolîma cuprinde ciclurile de povestiri Schiţe din lumea crimeiRenaşterea zadei şi Mănuşa sau PK-2, traducere de Magda Achim şi Alexandra Fenoghen.

a lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția 2015, primul volum al Povestirilor din Kolîma (I), volum ce cuprinde ciclurile Povestiri din Kolîma, Malul stîng și Un maestru al lopeţii, traducere din limba rusă şi note de Ana‑Maria Brezuleanu şi Magda Achim.

Ambele volume au apărut în colecția „”, în ediție cartonată.

 

Prima ediţie în limba rusă a Povestirilor din Kolîma a apărut la Londra, în 1978. În Rusia, ediţia integrală a Povestirilor va fi publicată abia unsprezece ani mai tîrziu.

 

„Cînd sînt întrebat ce scriu, răspund: nu scriu amintiri. Nu există nici un fel de amintiri în Povestiri din Kolîma. Nu scriu nici povestiri, mai precis, mă străduiesc să nu scriu povestiri, ci o proză care să nu poată fi considerată literatură. Nu o proză a documentului, ci o proză încărcată de suferinţă ca un document.” (Varlam Şalamov)

„Puterea acestor povestiri vine, înainte de orice, din refuzul de a clipi în faţa morţii. Subiectul povestirilor lui Şalamov este irevocabilul: milioane de oameni au pierit, alte milioane au fost secătuite de sănătate şi tinereţe, iar în faţa acestei realităţi nu există justificare, nici iertare. Nedreptatea nu poate fi nicicum reparată.” (The New York Review of Books)

„În Suflete moarte a lui Gogol, un individ ingenios cîştigă bani din vînzarea sufletelor celor morţi. Personajele lui Şalamov sînt însă vii… trupurile lor trăiesc şi devin produse secundare ale minei.” (The New York Times)

„Autorul i-a întrebat de o mie, de un milion de ori pe foştii deţinuţi dacă în viaţa lor a existat măcar o zi în care să nu-şi amintească de lagăr. Răspunsul a fost unul singur: nu, n-a existat o asemenea zi.” (Varlam Şalamov)

Varlam Şalamov s-a născut la 18 iunie 1907 în Vologda, în familia unui preot. După terminarea şcolii, în 1924 s-a angajat ca tăbăcar într-o fabrică de pielărie, iar în 1926 a fost admis la Facultatea de Drept a Universităţii din Moscova.

În 1929 a fost arestat şi condamnat pentru editarea clandestină a „Testamentului lui Lenin”.

În 1931 a fost eliberat şi repus în drepturi, dar şase ani mai tîrziu a primit o a doua condamnare, de cinci ani, pentru „activitate contrarevoluţionară troţkistă” şi a fost trimis în Kolîma, unde a muncit în minele de aur.

În 1943, la anii de condamnare i-au fost adăugaţi alţi zece pentru afirmaţia că scriitorul Ivan Bunin „este un clasic rus”. Absolvirea cursurilor de felcer în 1946 i-a salvat viaţa, Şalamov executînd restul detenţiei ca angajat al unor spitale pentru deţinuţi.

A fost eliberat în 1951, dar a părăsit Kolîma abia în 1953.

Perioada dintre anii 1954 şi 1973 a dedicat-o reconstituirii experienţelor din lagărele staliniste, pe care le-a reluat în Povestiri din Kolîma.

Şalamov a fost reabilitat în 1956 şi s-a mutat la Moscova. Grav bolnav, în 1979 a fost internat într-un azil de bătrîni, apoi transferat într-un spital de psihiatrie moscovit, unde a murit la 17 ianuarie 1982.

„În Povestirile din Kolîma apar oameni fără biografie, fără trecut şi fără viitor. Prezentul lor seamănă oare cu cel al unei fiare sau este prezentul unui om?… Autorul Povestirilor din Kolîma gîndeşte că lagărul este o experienţă negativă pentru om, din primul pînă în ultimul ceas. Omul nu trebuie să ştie, nici măcar să audă de el. Nici un om nu devine mai bun sau mai puternic după lagăr. Lagărul este o experienţă negativă, o şcoală negativă, înseamnă decădere morală pentru toţi – pentru şefi şi deţinuţi, pentru soldaţii din escortă şi pentru spectatori, pentru trecători şi cititorii de beletristică.” (Varlam Şalamov)

Colecția „” numără pînă în prezent peste 1000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

În pregătire:

Su Tong, Soții și concubine

Mary Chamberlain, Croitoreasa de la Dachau

Berhard Schlink, Femeia de pe scări

Françoise Sagan, Bonjour tristesse

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.