„Povești pentru Luca” eveniment caritabil

Acest articol a fost publicat de Ciprian Burcovschi pe 9.05.2015 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , .

Luni seară, pe 11 mai, de la ora 19:30, în Green Hours, am invitat scriitori care ne vor citi din creațiile lor, pentru a ne salva din ghearele hrăpărețe ale cotidianului. Lectura lor este de fapt o invitație la donație, pentru a face împreună finalul fericit al unei povești în care Luca este un personaj.

Fiecare poveste are un punct de plecare și, după cum ne-am obișnuit, ea se termină cu o pildă.

Am început să ascultăm povești, asta pînă am început să citim. Părinții și bunicii ne citeau iar noi închideam ochii și ne alegeam un personaj și ne identificam cu el. Era, de cele mai multe ori, un personaj pozitiv, care ducea bătălii contra celor răi: balauri, gnomi urâți, giganți și uriași puturoși, vrăjitoare hâde și buboase, împărați demonici sau spâni ipocriți și perverși. Întotdeauna îi învingeam pe cei răi.

Aș vrea să vă imaginați că sunteți un personaj bolnav, un copil suferind care așteaptă minunea de a se însănătoși, de a se bucura de viață, cu micile și marile ei plăceri. La ce personaje ați apela să vă faceți bine? Și muzica este terapeutică. Ne vor aminti acest lucru: Anca Tiberian, Ioana Tiberian Amarița și Valentin Boghean, într-un recital de excepție.

Vă invit să donați orice sumă pe care o considerați salvatoare pentru tratamentul lui Luca. Scriitorii vor dona cuvintele lor pentru o cauză nobilă, vor dona poveștile lor, iar împreună sperăm să reușim să-i lărgim zâmbetul acestui copil. Vom asculta și muzică și vom transmite gândurile noastre bune lui Luca.

Poveşti-pentru-Luca-450x600

„Există momente, cum e acesta, cînd ne putem pune în lumină calitatea de oameni. A fi om nu e întotdeauna simplu, dar stă la îndemîna oricui. Nu e suficient să ai mîini, picioare, ochi, gură, creier, inteligență, conștiință pentru a fi om. Ca să fii om trebuie să fii empatic, trebuie să îți pese. Inteligența pălește, în fond, în fața bunătății. Oricine ar trebui să se bucure atunci cînd i se oferă șansa de a fi un om bun. Aceasta este una dintre acele ocazii. De aceea ar trebui să vii la Green Hours și să fii alături de Luca. Pentru a-l ajuta să devină om, la fel ca tine.” – Iulian Tănase

„Ştim că Luca are nevoie de noi, adică de donaţii, pentru a-şi continua terapia. A şti înseamnă de această dată a face. Să-l sprijinim pe Luca este un fel de imagine răsturnată a lui Neil Armostrong, primul om ajuns pe Lună, păşind pe solul selenar. Să fim alături de Luca este un pas mare pentru omuleţul Luca şi unul mic pentru omenirea care, iată, reînvaţă ce-nseamnă să fii alături şi aproape. A, şi mai învaţă ce-nseamnă să redevii aproapele.” – Ana Barton

„Luni, 11 mai, voi fi la Green Hours, să citesc pentru Luca. Alături de mine vor mai fi patru scriitori minunați, care îmi sunt și prieteni: Iulian Tănase, Ana Barton, Corina Ozon și Radu Găvan.

Luca este un băiețel în vârstă de 7 ani, diagnosticat cu autism şi cavernomatoză cerebrală. Costurile terapiei pentru el ajung la 4.000 de lei pe lună. Luca este copilul Ioanei, dar ar putea la fel de bine să fie copilul tău. Dacă vrei să faci un gest frumos pentru el, vino luni, pe 11 mai, la Green Hours, și dăruiește-i ceva. Atât cât poți și vrei tu.

Am avut în ultimii ani certitudinea că literatura poate schimba vieți. Am întâlnit oameni pe care o carte i-a ajutat să meargă mai departe, i-a salvat, le-a arătat un drum nou, nebănuit până atunci. Citesc pentru Luca având speranța că literatura ar putea face asta și pentru el. Și vă aștept!” – Cristina Nemerovschi

„Mi se se spune adesea că sunt naivă, pentru că mă încred ușor în oameni. Statistic vorbind, doi din trei se întâmplă să mă dezamăgească, dar unul va fi întotdeauna alături de mine. Pentru acela merită să merg mereu mai departe. Pentru aceia dintre voi, care veți fi luni, ca să citim pentru Luca, eu voi fi mereu unde știu că există speranță.” – Corina Ozon

„Încercăm să strângem bani pentru terapia lui Luca, oferind un spectacol frumos în schimb. Îmi doresc ca lumea să vină la acest spectacol și să se simtă bine. Citim ceva fain, ascultăm o muzică bună, spunem da frumosului din noi. Cred că oamenii ar trebui să vină pentru ei în primul rând, căci să faci un bine cuiva care are nevoie de ajutorul tău este o dovadă a iubirii și a respectului de sine. Trăim printre oameni și avem nevoie de oameni. Mai presus de toate însă, avem nevoie să fim oameni.” – Radu Găvan

Vă aștept și vă mulțumesc anticipat pentru implicare!

Dacă doriți să fiți alături şi să-l ajutați pe Luca, dar nu puteți ajunge la eveniment, există şi posibilitatea de a face donaţii în contul familiei la:
RO21 RZBR 0000 0600 1356 2264.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.