Ioana Bradea – Scotch

bradeaÎn 2004, avea să stârnească un soi de rumoare literară cu romanul său de debut, Băgău (Ed. Est), pe care maică-mea l-a comandat prin poștă. Aveam 14 ani și voiam să-l citesc. A venit și explicația ei pentru așa-zisa interdicție: „ Nu-i momentul s-o citești acum”. Desigur, maică-mea nu știa că eu citisem, pe furiș, Decameronul lui Boccacio găsit prin bibliotecă (cu toții cred că am făcut asta, cândva), așa că ce însemna „ Nu-i momentul s-o citești acum?”

Am citit Băgău și m-am amuzat teribil, citind cu creierul unei puștoaice de 14 ani. Ceva mai târziu, am recitit romanul și m-am amuzat încă și mai tare. Un stil curat, inconfundabil. De-atunci, scriitura Ioanei Bradea mi-a rămas undeva întipărită în creier și ani de zile am așteptat să publice și al doilea , care a apărut șase ani mai târziu, la Ed. Polirom.

Dacă în Băgău  scriitoarea folosește un limbaj licențios, dar atât de bine plasat în narațiune, oferindu-i șansa de a construi situații comice de mare excepție, în cel de-al doilea roman, Scotch , avem parte de liniște. Totul decurge lin, netulburat, sub egida post-comunismului. O lume în care nu se întâmplă nimic, deși ai zice că tocmai ăla-i momentul în care lucrurile trebuie să ia o altă întorsătură.

Industrializarea. Exploatarea angajaților. Corupția. Singurătatea blocurilor comuniste. Mirosul de fier topit al fabricii de metalurgie ce intoxică nările tuturor. Fabrici dezafectate. În acest peisaj dezolant, apar și primele semne ale unei evoluții tehnologice: telefonul mobil cât o telecomandă și rolele.

Aici nu există linii de dialog și nici personaje care să fie individualizate. a pus mai mult accent pe personificarea clădirilor și fabricilor ieșite din spectrul comunismului, conturând astfel, cu precizie fotografică, un peisaj-portret al unei lumi sfârșite care nu se poate trezi pentru a putea evolua într-un ritm normal. Ai zice că totul doarme și că există o angoasă care plutește ca o constelație asupra întregului roman.                    ioana_bradea-2

Mi s-au părut interesante descrierile, care, fiind foarte plastice, reușesc să-și atingă scopul: acela de a face cititorul să-și imagineze filmul întregii narațiuni.

Este un roman static. Mă întreb ce-ar fi rezultat dacă Ioana Bradea ar fi transformat romanul într-un volum de poezie, pentru că există foarte multă poeticitate și e imposibil să nu te gândești la asta.

Mă gândesc că, poate, scriitoarea a luat în seamă un lait-motiv important: ruinele, semne ale haosului, ale abandonului, ruine care pregătesc o reconstrucție, o reașezare spirituală și demografică.

În București încă există acele blocuri comuniste în culori de-un albastru spălăcit, cu tencuială căzută pe alocuri, scări de bloc cu perdele la geam, iar interioarele lor au păstrat miros de naftalină și a parfum de levănțică. Blocurile în care locuiesc sau au locuit foștii securiști arată de mii de ori mai bine pe dinafară, chiar dacă au bulină,  decât cele cu albastrul decojit. Mi se pare amuzantă bulina aia, ești oarecum avertizat că dacă strănuți, e posibil să pici de la etaj cu tot cu balcon, așadar e dreptul tău să părăsești locuința, pentru că ai bulină. Ai fost avertizat. Dacă nu ai bulină, n-ai cum să pleci. Trebuie să rămâi acolo și să înduri, să suferi cu fiecare cărămidă ce se face bucăți.

” îmi amintește de atmosfera întâlnită în romanul lui Dan Matei, „ Balena și marele pește de apă dulce”, doar că în primul roman, totul este sumbru,iar cititorul devine o cameră de filmat care prinde cadre cu pantofi care merg nu se știe în ce direcție, chiștoace care îngălbenesc zăpada, hurducăielile  camioanelor care transportă muncitori în creierii dimineții.

 

Autor: Ioana Bradea

Titlu: Scotch

Editura: Polirom

ISBN:    978-973-46-1707-4

An apariție: 2010

Nr. pagini: 184

Preț: 9,99 lei (preț promoțional)

sursa foto: 1, 2

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Ruxandra A.
Redactor - editor SB

A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.

Număr articole publicate : 157