Evgheni Vodolazkin – Laur

laur_1_fullsizeExistă cărți greu de digerat pe care, după ce le citești, ori îți vine să urli și să te iei cu mâinile de păr, ori închizi cartea și rămâi doar cu privirea ca o căprioară-n faruri, ori pur și simplu, tot ceea ce citești trece prin tine, tu devenind un filtru și păstrând ceea ce te impresionează. Mi-a luat o săptămână să citesc cartea asta. Ei, hai, că doar n-o fi Balzac și nici Iliada – o să ziceți. Pe undeva, aș fi putut vorbi mai relaxat despre Iliada în comparație cu Laurul lui Vodolazkin.

Romanul ăsta pare a fi de fapt un manuscris vechi, găsit printre artefactele unui preot, manuscris care scoate la lumină viața unui sfânt expulzat din canonul bisericesc, un sfânt renegat care pare a avea însă toată protecția Tatălui. Atmosfera narațiunii arborează aerul Călăuzei lui Tarkovski într-un mod subtil și desfășurat la fel de alb-negru. Există misticism, există atribute ale sanctificării, există dorința nestăvilită de mântuire și există două tipuri de iubiri care ne guvernează viața (nu întotdeauna într-un echilibru): iubirea față de Dumnezeu și iubirea carnalo-sufletească.

Într-o Rusie bântuită de sărăcie și de ciumă, micul Arseni rămâne orfan și învață tainele plantelor vindecătoare și ale divinității datorită bunicului Hristofor. Indubitabil, Arseni va deveni un vraci căutat de oameni și retras în pustietate, căci altă cale nu-l așteaptă în afară de cea a călugăriei. Destinul lui se schimbă însă când o întâlnește pe Ustina, pe care o va pierde într-un final. Singurătatea e o temă permanentă în roman, pentru că, după moartea Ustinei, Arseni se simte vinovat, iar această vină ajunge să-i creeze o psihoză, făcându-l să creadă că femeia lui n-a murit, ci îl însoțește în permanență.                                                                                                                                                      4095302

Titlul romanului, ”Laur”, reprezintă ultimul său nume pe care Arseni și-l atribuie, pe lângă Ustin și Ambrozie. Fiecare nume ilustrează, cred eu, treapta spiritualității parcursă de către protagonist în acel moment.  Numele Ustin pare a fi un derivat rusesc al latinescului Iustinus, care înseamnă dreptate, justiție. Nefiind nicidecum un justițiar, Arseni pătrunde simbolistica primului său pseudonim atunci când ajută oamenii, vindecându-le durerile sau trimițându-i împăcați pe lumea cealaltă. Pseudonimul ”Ambrozie” provine de la grecescul ”Ambrosios”, care trimite la nectarul zeilor și, implicit, la dobândirea nemuririi. Cumva, Arseni devine nemuritor în conștiința oamenilor pe care i-a vindecat.  Ultimul pseudonim, dar nu cel din urmă, ”Laur”, care aparține tot latinescului ”laurus” și care înseamnă, printre altele, victoria noii credințe. Este vorba, așadar, despre o epopee spirituală pe care Arseni o parcurge, cunoscând astfel lumea, păcatele oamenilor, pocăința, iertarea, deznădejdea, frica de divinitate și suferința.

Romanul pare a fi scris cu o extraordinară pioșenie, de parcă Vodolazkin ar fi trăit el însuși tot ceea ce se petrece cu Arseni; totul este bine scris într-o manieră simplistă, păstrându-și astfel originalitatea. Cred că misticismul e o parte importantă care alcătuiește miezul narațiunii; cu siguranță, e un roman altfel față de tot ceea ce am citit până acum, un roman care propovăduiește (ca să păstrăm aceeași notă religioasă) ideea că un șablon des întâlnit în scriitura religioasă poate fi transformat într-o capodoperă.

Am fost extrem de fascinată de fiecare pagină, mai ales că mi-a amintit, într-un fel, de Vraciul lui  Tadeusz Dolega Mostowicz, una dintre cărțile adolescenței mele, și desigur, nu pot să nu reamintesc de Numele trandafirului al lui Umberto Eco.

E destul de captivantă ideea lui Vodolazkin de a înfățișa vechea Rusie și cutumele acelei vremi, pornind de la cele religioase până la cele laice.

O recomand, pentru că își merită titlul de a fi una dintre cele mai bune apariții din 2014 pe care mi-a fost dat s-o citesc!

Autor: Evgheni Vodolazkin

Titlu: Laur

Editura: Humanitas Fiction

Colecția: Raftul Denisei

ISBN:  978-973-689-779-5

Traducător: Adriana Liciu

Pagini: 328

An apariție: 2014

Preț: 36,99 lei

sursa: 1, 2

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.