Emil Cioran: cărțile, prietenii, iubirile – Curs FCV

Emil Cioran_fundatia calea victoriei

Fundația Calea Victoriei vă invită începând de luni, 2 martie, de la ora 19:00, la cursul Emil Cioran: cărțile, prietenii, iubirile, susținut de Alex Păun.

Puțini oameni, în secolul trecut, au fost mai stranii, mai pasionanți, mai controversați decât cel pe care Franța l-a consacrat drept „É. M. Cioran”.

Cursul de față își propune să așeze un spot de lumină pe figura încărunțită a lui Emil Cioran.

Ce cărți a tors în ultimii cincisprezece ani de viață? Cum se deosebeau ele de jerbele dezlănțuite ale juneței și de operele fundamentale scrise la maturitate? Cu cine era prieten? Despre ce vorbea cu tine, dacă ieșeați împreună în oraș? A mai iubit vreo femeie după 1980? Avem mărturii despre toate astea?

De-a lungul atelierului, vom povesti despre operele franțuzești ale lui Cioran, vom consulta monografii, dar și un corpus vast de mărturii orale, interviuri luate unor apropiați, anecdote și aluzii strânse din lucrări ale unor oameni care l-au cunoscut. Un sprijin constant vor fi jurnalele și corespondența edită ale lui Cioran.

Ședința întâi: Cărțile

Ultimele trei cărți scrise de Cioran sunt „Sfârtecare” (1979), „Exerciții de admirație” (1986) și „Mărturisiri și anateme” (1987). Facem un survol prin temele și capriciile acestor volume, comparându-le mereu cu lucrările mai vechi, în special cele publicate după emigrarea în Franța.

Ședința a doua: Prietenii

În ciuda aparențelor, Cioran era un om prietenos. Întreținea legături cu persoane foarte diferite între ele, iubea să iasă în Grădina Luxemburg sau la vreo tavernă, bârfea cu voluptate, sporovăia enorm, evitând mai mereu subiectele grave și pedanteria. Constelația sufletului său (prieteni, amici, cunoștințe) ar merita atenția unei discuții aplicate. Ne vom referi cu deosebire la colegi de generație precum Mircea Eliade și Eugen Ionescu, dar și la legături pariziene cu oameni de talia unui Samuel Beckett.

Ședința a treia: Iubirile

Dacă există un subiect care lipsește din cărțile lui Cioran (inclusiv în cele o mie de pagini ale jurnalului său), acesta e iubirea. Aluzii, notații fugare, teribilisme pot fi găsite. Dar felul în care scriitorul se raporta la femeie și la iubire e mai puțin transparent decât felul în care se raporta la Dumnezeu, la moarte, la țara sa natală. Va fi cu atât mai interesant să descoperim împreună cine au fost zânele Susana, Simone, Friedgard. Vom parcurge împreună câteva frumoase scrisori de amor, sesizante prin patos și sinceritate.

Lector: Alex Păun
Data începere: 2 martie 2015; Ora curs: 19:00
Număr ateliere: 3
Frecvența: săptămânal, luni
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 135 ron
Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Înscriere la contact@victoriei.ro

Detalii la www.victoriei.ro

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.