„Drumul către libertate” de Yeonmi Park, la Polirom

 „Una dintre cele mai cumplite poveşti pe care le-am citit vreodată. O carte ce te face să fii recunoscător pentru libertatea pe care nu ai obţinut-o niciodată prin luptă.” (The Bookseller)

 

Drumul_catre_libertate-800pxÎn această săptămînă a apărut la volumul devenit în scurt timp internaţional, Drumul către , în traducerea Ioanei Aneci, disponibil în librării şi pe www.polirom.ro, în curînd şi în ediţie digitală.

îşi spune pentru prima oară povestea uluitoare, cu demnitate, curaj şi uneori cu umor. Drumul către este o mărturie despre forţa spiritului uman şi despre riscurile pe care sîntem dispuşi să ni le asumăm ca să fim liberi.

Yeonmi Park s-a născut în 1993 în Hyesan, , şi a crescut crezînd că e normal să vadă cadavre în drum spre şcoală şi să fie atît de flămîndă, încît să mănînce plante sălbatice. A fost învăţată să nu-şi exprime niciodată părerile şi i s-a spus că „Iubitul Conducător” poate să-i citească gîndurile şi să o pedepsească pentru ele.

La vîrsta de 13 ani, după ce tatăl ei a fost condamnat la muncă silnică, Yeonmi şi familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord traversînd fluviul îngheţat Yalu în China, unde au căzut însă în mîinile traficanţilor de persoane. După aproape doi ani de captivitate într-o lume la fel de brutală şi de periculoasă ca aceea pe care o părăsiseră, Yeonmi şi mama ei şi-au riscat din nou viaţa, străbătînd deşertul Gobi şi orientîndu-se după stele în drumul lor spre libertate.

În prezent, Yeonmi Park locuieşte la Seul, Coreea de Sud, dar călătoreşte în întreaga lume ca activistă pentru drepturile omului. Mai multe informaţii pe pagina de Facebook a autoarei.

„Realistă şi cutremurătoare.” (The Observer)

„O carte elocventă, dureros de sinceră, ce înfăţişează dificultăţile multor nord-coreeni.” (Kirkus Reviews)

Puteţi citi un interviu recent cu Yeonmi Park în The Guardian.

Discursul emoţionant a lui Yeonmi Park la Summit-ul One Young World 2014, din Dublin, aici.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.