Dragoste în Coreea de Nord – Alexandru Popa

Un volumaș scris cu sinceritate, ca un jurnal de călătorie, „Dragoste în Coreea de Nord” de m-a atras în lecturarea sa datorită părerii subiective pe care promitea s-o prezinte unui cititor intrigat de alăturarea celor două noțiuni aparent fără legătură între ele: dragostea și jumătatea comunistă a peninsulei coreene.

 DragosteinCoreeadeNordApărut la Editura Vremea în 2014, acest volum de non-ficțiune își atinge cu succes țintele propuse, fără a le depăși, însă. Prin intermediul său, povestește cititorului curios experiențele sale personale, subiective, în acea țară comunistă „de speriat”, de care tot Occidentul vorbește în șoaptă pe la colțuri. Nu e nicio noutate faptul că atât liderii, cât și poporul Coreei de Nord au făcut istorie pe întreg mapamondul, primii prin prisma mâinii de fier și viziunii totalitariste cu care conduc o țară întreagă, iar ceilalți datorită supunerii oarbe și adorației duse la extrem cu care își privesc liderii. O țară deloc ușor de înțeles, însă pe care Alexandru Popa a încercat din răsputeri s-o prezinte așa cum este, în ciuda subiectivismului său clar datorat sentimentelor destul de puternice și răsărite din senin față de una dintre ghidele grupului de turiști, Pom Mee. După cum arată și titlul, acest volum vede nașterea (cam firavă, ce e drept) a unor sentimente de afecțiune destul de surprinzătoare, mai ales dată fiind atmosfera generală a întregii excursii.

Desfășurată pe parcursul a trei zile, călătoria autorului în a avut loc în 2012, intrarea acestuia în țară făcându-se prin China. Știind din auzite că această țară este destul de înapoiată, dar mai ales foarte strictă în ceea ce privește paza și regimul politic, Alexandru Popa mărturisește cu sinceritate că ceea ce a găsit acolo i-a întrecut așteptările cu mult. Deși caracteristicile de stat comunist i se dezvăluiau la orice pas, amintindu-i de perioada României comuniste, turistul recunoaște că lipsa tehnologiei și a lucrurilor nou-nouțe nu i-a împiedicat pe oameni să fie politicoși, educați, responsabili sau curați. Majoritatea toaletelor întâlnite de Alexandru Popa au fost veceuri turcești, cu chiuvete lipsite de apă curentă, însă peste tot domnea o curățenie exemplară și un adevărat cult pentru natură și spațiile verzi. Impresionat de parcurile nord-coreene, Alexandru Popa menționează de mai multe ori pe parcursul acestei cărți faptul că grija locuitorilor Coreei de Nord față de aspectul estetic al zonelor verzi ajută la crearea unei stări de adevărată liniște și pace, în ciuda cunoașterii tuturor aspectelor negative ale acestei țări. Nu aș putea spune dacă autorul a fost norocos sau dacă pur și simplu s-a mulțumit cu tot ce a putut să vadă pe parcursul celor trei zile, însă în general excursia a fost marcată de interdicțiile puse de ghizi în a vizita zonele dimprejurul hotelurilor la care au fost cazați turiștii. Pe lângă acest aspect, în foarte multe locuri era interzisă fotografierea, singurul suvenir real fiind memoria și capacitatea de a păstra amintiri. Deși autorul preferă să nu insiste prea mult pe acest aspect, nu poate fi trecut cu vederea faptul că majoritatea turiștilor străini (din alte țări decât China) nu ar fi de acord cu această practică.

arc1
Arcul de Triumf din Phenian, unul dintre obiectivele turistice ale lui Alexandru Popa

Întrucât este imposibil ca subiectul acestei cărți să nu stârnească măcar o urmă de disensiune, mai ales în urma lecturării sale, îmi exprim fără ocolișuri părerea că acest volum este mult prea „ușurel” pentru tematica abordată. Deși adoptă forma unui jurnal de călătorie, și își îndeplinește bine scopul propus, „Dragoste în ” pierde din vedere un amănunt deosebit de important: mentalitatea locuitorilor săi. E adevărat, înainte de intrarea în Coreea de Nord, agentul de turism chinez i-a specificat în mod clar lui Alexandru Popa să nu abordeze sau să întrețină un subiect de discuție cu temă politică, însă faptul că autorul a ales să ignore complet acest aspect în scrierea volumului de față, m-a făcut cumva să mă îndoiesc de veridicitatea celor povestite aici. În plus, lipsa unor comentarii modice la adresa celor văzute pe parcursul excursiei mă determină iarăși să mă întreb dacă acest volum și-a propus un scop sau nu la momentul transformării sale din idee în non-ficțională. Cred că, până la urmă, stabilirea acestei concluzii reprezintă alegerea fiecărui cititor…

În încheiere, alegerea mea este să recomand această tuturor celor interesați să afle părerea subiectivă a unui om care a fost cu adevărat acolo, și care doresc, la rândul lor, să trăiască pe propria piele, direct sau indirect, această experiență. „Dragoste în Coreea de Nord” demontează într-adevăr o serie de mituri pe care cei care nu au fost acolo în persoană nu au de unde să știe că nu sunt adevărate, dar și confirmă alte aspecte ale traiului într-o țară profund comunistă și profund ideologizată, așa cum este Coreea de Nord. Deși Alexandru Popa nu le spune pe , lipsurile majore ale populației nord-coreene (în comparație cu traiul din țările moderne, tehnologizate) se desprind de printre rândurile fiecărei pagini și fascinează prin aspectul lor brut. O lectură ușoară și foarte interesantă, „Dragoste în Coreea de Nord” merită atenția oricărui cititor „înfometat” de cunoașterea unor țări și popoare ceva mai inaccesibile turistului român.

northkorea-arch-07-810
Monumentul Reunificării. Un alt obiectiv turistic

***

Autor: Alexandru Popa
Editura: Vremea
Colecția: În jurul lumii
Anul apariției: 2014
Nr. de pagini: 150
Preț orientativ: 17,10 lei

***

Surse foto: 1, 2, 3

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Loredana Malic

Atunci când coboară cu capul din nori şi nu mai visează cu ochii deschişi la happy-ever-afters, Loredana este o traducătoare înnebunită după lectura în aer liber din timpul verii, muzica orientală, fâşâitul mării în urechi şi ceaiurile cu scorţişoară băute iarna. Este ferm convinsă că, în viaţă, fericirea poate fi atinsă prin simplitate, bunătate şi iubire.