Dan Lungu la Festivalul Internaţional de Literatură Passa Porta

va participa la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură , desfăşurat la Bruxelles, în perioada 26-29 martie, alături de scriitori ca , , sau Frédéric Beigbeder.

Duminică, 29 martie, la ora 13.00, va avea împreună cu scriitorul ceh Jiří Hájíček un dialog pe tema pendularării între provocările prezentului şi nostalgia trecutului.

Ambii scriitori est-europeni au adus în prim-plan istoria comunismului în romanele lor. Jiří Hájíček a scris un roman, multiplu premiat, despre colectivizarea agriculturii, iar Dan Lungu a atras atenţia presei internaţionale cu excelenta sa satiră Sînt o babă comunistă! (Polirom, 2007 – colecţia „Ego. Proză”, 2010 – colecţia „Fiction Ltd.”, 2011 – colecţia „Top 10+”, 2013 – ediţie limitată; disponibilă şi în format digital).

Discuţia va fi moderată de autorul belgian Peter Vermeersch.

Tot duminică, 29 martie, ora 17.00, la Cinéma Aventure Bruxelles, va avea loc proiecţia filmului Sînt o babă comunistă!, ecranizarea romanului omonim al lui Dan Lungu, în regia lui Stere Gulea. Proiecția va fi urmată de o discuţie cu spectatorii.

Evenimente sînt realizate cu sprijinul ICR Bruxelles şi al studiourilor Media Pro România.

Unul dintre bestsellerurile Polirom, cu peste 20.000 de exemplare vîndute, romanul Sînt o babă comunistă! a fost tradus în peste zece limbi.

Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franţa, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”, în 2011.

Sînt o babă comunistă! a fost adaptată cinematografic în regia lui Stere Gulea, după un scenariu de Stere Gulea, Lucian Dan Teodorovici şi Vera Ion. Filmul a fost lansat în cinematografele din ţară, în august 2013.

În 2010, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunistă”, un monolog susţinut de actriţa olandeză Theaa Rijsewijk şi regizat de Henk Kleinmeijer, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda.

În decembrie 2013, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, a avut loc premiera pe ţară a piesei Sînt o babă comunistă!, după romanul omonim al lui Dan Lungu, cu un text adaptat şi în regia lui Lucian Dan Teodorovici.

În aprilie 2014, în Sala Studio a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timişoara, a avut loc spectacolul-eveniment „Sînt o babă comunistă”, în interpretarea uneia dintre cele mai mari actriţe din Ungaria, Csoma Judit. Spectacolul de la Timişoara a fost o producţie a Teatrului „Katona Jozsef” din Budapesta, care a pus în scenă, de altfel, romanul lui Dan Lungu, în anul 2013.

Sînt o babă comunistă! te provoacă să zîmbeşti, să rîzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sînt altfel.

Dan_Lungu_baba

Dan Lungu (n. 1969), director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La Polirom a publicat romanele Raiul găinilor (fals roman de zvonuri şi mistere) (2004, 2007, 2010, 2012), Sînt o babă comunistă! (2007, 2010, 2011, 2013), Cum să uiţi o femeie (2009, 2010, 2011) şi În iad toate becurile sînt arse (2011, 2014), volumele de proză scurtă Băieţi de gaşcă (2005, 2013) şi Proză cu amănuntul (2008) şi a coordonat, în colaborare, volumele Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (2008), Str. Revoluţiei nr. 89 (2009) şi Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism (2014). Cărţi ale sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, croată, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană şi turcă.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.