Bucureștii lui Mazar Pașa – Emanuel Bădescu

Apărută la Editura Vremea în colecția Planeta București, cartea este o colecție de scurte povestiri care zugrăvesc momente importante din istoria capitalei, aspecte semnificative din viața unor mari personalități autohtone (și nu numai) legate într-un fel sau altul de spațiul bucureștean, precum și episoade din existența unor edificii marcante ale orașului. Astfel, aflăm detalii referitoare la aventurile fotografului Szathmari, bătaia cu flori de la Şosea, locurile unde a locuit Eminescu, cele pe care le-a vizitat Tolstoi, Hipodromul Băneasa, monumente (statuia lui Mihai Viteazul și a lui Ion Heliade Rădulescu), clădiri (Turnul Colței, Teatrul Lyric) şi întâmplări uitate sau neștiute, descrise cu farmec de . Însă capitolul cel mai lung, care dă și titlul cărții, este dedicat enigmaticului și prea puțin cunoscutului Mazar Pașa, general cu două tuiuri care a servit ca militar şi guvernator otoman al Bucureştiului în secolul al XIX-lea.

Personaj de viță nobilă, născut din părinţi olandezi şi britanici, Mazar Pașa se trăgea dintr-o familie care „a venit în anul 1689 în suita celui care avea să fie regele Wilhelm III de Orania” (pag. 83). Pe numele său adevărat Sir Stephen Bartlett Lakeman, acesta a avut un rol determinant în apariţia unui nou partid pe scena politică românească. Mai precis, Mazar Pașa a avut o contribuţie importantă în cadrul negocierilor pentru formarea Partidului Liberal, la reşedinţa sa din centrul Bucureștiului, de lângă biserica Enei, acolo unde astăzi se află Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Puțin cunoscut este și faptul că în aprilie 1876, după venirea la putere a liberalilor, s-a format un guvern compus din reprezentanții Coaliției de la Mazar Pașa, condus de liberalul I.C.Brătianu. Tot în locuința lui Lakeman s-a aflat și sediul ziarului Alegătorul liber, publicație a liberalilor.

Guvernatorul a servit de asemenea interesele Imperiului Britanic în perioada tulbure din timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), în care rușii au pierdut în favoarea coaliţiei franco-otomano-britanică. Din motive lesne de înțeles dacă ne gândim la rolul jucat de acesta pe scena politică a vremii, Mazar Pașa a ales să trăiască în anonimat și a rămas un personaj discret, în ciuda contribuției sale semnificative.

Volumul este structurat în mai multe capitole, majoritatea extrem de succinte, urmate invariabil de o serie de fotografii sau picturi ilustrând personajele ori locurile despre care s-a vorbit anterior. Acest detaliu binevenit întregește și îmbogățește povestirile, conferind o imagine mult mai „palpabilă” și mai vie a celor istorisite. Adesea, artiștii care au realizat fotografiile sau tablourile sunt chiar eroi ai cărții, fapt care-i scoate cumva dintre filele volumului și-i transformă din personaje în persoane, apropiindu-i de cititor, făcându-i mai accesibili și mai „umani”. Viața lor nu mai apare ca o expunere telegrafică și impersonală, ci ca o poveste în culori care cuprinde și urmele trecerii lor prin această lume. Fără să impresioneze la nivel stilistic, volumul este ușor de citit și curgător, în ciuda numeroaselor note explicative, care conțin atât date istorice sau citate din alte lucrări înlesnind înțelegerea textului, cât și observații personale aparținând autorului.

În prezent bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, Ziarul de Duminică etc. și a publicat numeroase cărți care ilustrează diferite episoade aparținând istoriei Bucureștilor.

Cât despre volumul său de față, reprezintă o filă de istorie de pe care s-a șters cu grație praful uitării.

 

Titlu
Autor: Emanuel Bădescu
Editura: Vremea
An apariție: 2014
Număr pagini184
Format: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-645-649-7
Preț orientativ: 20 RON

sursa fotoaici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ana Dumitrache

Avatar
Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Ana adoră cărțile, pisicile, ceaiul și ciocolata (nu neapărat în această ordine). Nu-și poate închipui viața fără muzică. Îi place să inventeze cuvinte și să se joace cu ele. E optimistă, râde și iubește mult.