Bookfest 2015. Invitați, titluri noi, evenimente de neratat

Doamnelor și domnilor, nu vă faceți planuri pentru perioada 20-24 mai: Salonul Internațional de Carte Bookfest, ajuns la a 10-a ediție, se pregătește intens, pentru câteva zile de lansări de carte, dezbateri, invitați cunoscuți și public numeros, cu poftă de lectură. Bookfest este un eveniment care are ceva de oferit pentru toate gusturile, vârstele și mofturile literare posibile, motiv pentru care vă recomand să-l includeți pe lista dumneavoastră de plimbare și respiro.

Ce înseamnă Bookfest 2015? 1.000.000 de volume, 200 de edituri (cu și fără promoții), lansări de carte cu dichis (Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Ion Mihai Pacepa, Neagu Djuvara, Haruki Murakami și lista poate continua). Unul dintre motivele pentru care vă recomand să aruncați o privire asupra programului și să alegeți ce vi se potrivește și ce vă tentează este faptul că, anul acesta, invitatul de onoare al Bookfest este Cehia. Dacă vă place Kundera, dacă Praga v-a fost dragă din prima clipă, dacă vă tentează o bună, dar și ideea de a vă diversifica gusturile literare, standul și evenimentele organizate de Ambasada Republicii Cehe, Ministerul Culturii Republicii Cehe și Centrul Ceh București vă vor fi pe plac.

Marți, 12 mai, în cadrul conferinței de presă găzduite de Librăria Humanitas de la Cișmigiu, organizatorii evenimentelor cehești și ai târgului de carte, ne-au povestit pe îndelete despre scriitorii pe care îi aduc anul acesta, volumele lansate, așteptările, provocările și efortul din spatele unui târg de talia Bookfest. Conferința a fost deschisă de Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România, principalul organizator al Bookfest, cu câteva mențiuni referitoare la evoluția târgului de carte, pe parcursul celor 10 ani de desfășurare, dar și la situația pieței de carte din România (nu prea roz, comparativ cu piețele de carte europene).

Ce am aflat despre Bookfest, literatură și schimburi culturale și vă povestesc și dumneavoastră:

Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România.

De ce se fac târguri de carte în România? Se fac târguri în toată lumea, pentru ca editorii și publicul să fie aproape, într-un cadru organizat. În România, e un motiv în plus, și anume precaritatea difuzării. Dacă acum 4 ani, în România, existau 550 de librării propriu-zise, acum sunt 150. Restul sunt, probabil, colțuri care mai au câteva cărți.  Asta spune multe. Cartea nu ajunge în orașe mici, fără niciun magazin specializat de carte. În același timp, s-a dezvoltat distribuția online, cu toate aspectele pozitive, dar și cu formarea unui public doritor de carte ieftină, ceea ce înseamnă mai puține resurse pentru editori.

Excelența sa, Vladimir Valky, Ambasadorul Republicii Cehe în România

Directorul Centrului Ceh este nou în funcție, iar eu îmi ocup funcția de puțin timp, practic de 4 luni, dar vă pot spune că mă simt foarte bine în România, ca și cum aș trăi de foarte mult timp aici. De aceea, cu atât mai mult mă bucur că Cehia este invitată la acest târg.

František Zachoval, directorul Centrului Ceh București.

”Una dintre discuțiile importante va fi despre Milan Kundera, Václav Havel și Bohumil Hrabal; deși acești autori sunt cu siguranță cunoscuți, cred că este important să fie interpretați și din punctul de vedere al specialiștilor autohtoni, cum sunt Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu,Vlad Russo, Mircea Cărtărescu și Filip Florian.”

Iulia Țurcanu, Specialist în grafică și comunicare al Centrului Ceh București

”Arhitectura standului este una inspirată din cea a standului ceh, la Frankfurt. Un spațiu deschis, în care oamenii să vină, să se oprească, să răsfoiască volumele.”

Ioana Gruenwald, Headsome Communication, despre prezența Cehiei, la Bookfest

”Autorii sunt variați. Sunt și destule voci feminine. Variază mult și ca scriitură; unii sunt foarte tradiționali, cu romane clasice; alții sunt experimentali. Autorul ceh de origine congoleză, Tomáš Zmeškal, face parte din generația postmoderne. Ne-am bucurat că va avea loc câte o dezbatere despre cei trei corifei (Milan Kundera, Václav Havel și Bohumil Hrabal), dezbatere care va fi o ocazie foarte bună pentru nume românești foarte cunoscute, care sunt de ani de zile fani și nu au avut ocazia să spună acest lucru. Într-adevăr, nu ți se ivește des ocazia de a povesti despre cât de mult îți place Hrabal.”

Ca recomandare personală a Ioanei Gruenwald : ”Aș merge la ecranizările după volumele lui Kundera, în special la ”Eu, zeul îndurerat”, din 1969.”

Cei șase invitați cehi, la Bookfest, sunt într-adevăr variați și vă oferă ocazia de a înțelege mai bine și de a aprecia cultura cehă:

Via Bookfest.ro: ”Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea și dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen “Dumnezeițele din Moravia”, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariție, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realitățile sociale și din peisajele montane ale României” și Tomáš Míka, unul dintre cei mai apreciați poeți cehi din noua generație.

Unde îmi doresc foarte mult să merg:  ”KUNDERA ÎN FILM Proiecţia filmelor originale de 35mm”, 15-17 mai, la Cinema Union, la expoziția Goodbye Language, vernisată la Atelier 35, pe 24 iunie, la dezbaterile despre Bohumil Hrabal (24 mai, cu Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Anca Irina Ionescu, Sorin Paliga, František Zachoval, moderată de Luiza Vasiliu) și despre Milan Kundera (23 mai, cu Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, și František Zachoval), la dezbaterea de pe 22 mai, ”Tendințe în literatura cehă contemporană”, moderată de Luminița Corneanu și o pot ține așa până pe 20, la deschidere, pentru că lista evenimentelor e lungă, iar lista cărților de cumpărat e și mai lungă.

Cu alte cuvinte, doamnelor și domnilor, Bestfest 2015 vă așteaptă cu bunătăți, la Romexpo. Marea dificultate va fi ce alegeți și cum vă împărțiți timpul, să ajungeți la cât mai multe evenimente. Ah, și luați-vă o geantă mare, pentru toate volumele care vă fac cu ochiul!

Ne vedem la Bookfest!

Alde Banciu

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.982 de abonați.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.