Astăzi este Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii şi Tineri

Astăzi se împlinesc 210 ani de la naşterea lui Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, care a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Micuţa sirenă” şi altele, este celebrat în toată lumea prin animații culturale tematice fiind organizate lecturi publice și puse în scenă povești și basme.

Astăzi este și .

Săptămâna aceasta, a organizat standul național la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna, desfășurat în perioada 30 martie – 2 aprilie 2015. Astfel, după o pauză de doi ani, ministerul a reluat participarea la acest , cea mai importantă manifestare la nivel mondial pentru cartea dedicată copiilor.

Invitații Ministerului Culturii pentru acest târg de carte au fost autorii și Adina Rosetti, ilustratoarele și . Iulian Pruteanu, redactor-șef al revistei Dacia literară, a prezentat programul de rezidențe literare al Muzeului Literaturii Române Iași și detalii despre Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași.

În exclusivitate pentru SemneBune, astăzi, în ultima zi de Tîrg, din standul României scriitorii invitați au declarat:

rosettiTârgul de carte pentru copii de la Bologna a fost ca un vis frumos. Pe când îi spuneam povești seara fetiței mele, Clara, acum mai bine de 5 ani, nu-mi imaginam că poveștile astea vor ajunge într-o carte atât de frumos ilustrată (desenele îi aparțin Cristianei Radu), iar cartea va ajunge la cel mai mare târg de cărți pentru copii din Europa… Povestea Domnișoarei Poimâine, a domnului Azi, a doamnei Ieri și a celorlalte personaje a așteptat destul de mult până să fie publicată, de abia anul trecut și-a luat zborul din tipografie către librării, după ce editura Curtea Veche a îmbrățișat acest proiect.
Așa că atât pe mine, cât și pe , ne-a bucurat extrem de mult invitația Ministerului Culturii de a participa la Târgul de carte pentru copii de la Bologna, un adevărat paradis pentru cei care iubesc literatura pentru copii și ilustrațiile, un loc care demonstrează că poveștile pentru copii nu sunt deloc un gen minor, iar ilustrația de carte este una dintre cele mai creative forme de artă.
Am vizitat târgul cu bucuria unor copii ajunși într-un imens magazin de dulciuri, am stabilit contacte și ne-am încărcat cu idei proaspete și inspirație pentru viitor.  Adina Rosetti (consemnare de la tîrg).

cochinescu ne-a declarat: În urmă cu doi ani am vizitat Târgul internațional de carte pentru copii de la Bologna împreună cu artistul vizual . Am rămas impresionat de calitatea cărților prezentate, în special ilustrația de carte era de un nivel deosebit. Ne-am gândit atunci să încercăm un proiect, împreună. Oportunitatea s-a ivit odată cu acceptarea unei serii de cărți de către editură DPH (Didactică Publishing House), cu numai o lună înainte de Gaudeamus. Ne-am pus pe treabă și, în mai puțin de o lună, am scris Micul venețian, iar Sidonia Călin a desenat ilustrațiile. Din fericire, caliatatea imprimării tipografice a fost foarte bună și a ieșit o carte-obiect pe care o iubim foarte mult. Proiectul nostru încearcă să răspundă la o întrebare simplă (inspirată din debutul Micului Prinț al lui Antoine de Saint Exupery): oare cum vor fi fost marile personalități ale lumii, scriitori, savanți, artiști, când erau copii? Fiind pasionat de personalitatea și operă ilustrului compozitor venețian Antonio Vivaldi (am petrecut mulți ani în bibliotecile și arhivele venețiene pentru redactarea tezei mele de doctorat pe acest subiect), am ales ca prim subiect câteva întâmplări posibile din viață acestui compozitor baroc. Nu e vorba nici pe departe de redactarea vreunei biografii romanțate, dimpotrivă. Respectând documentele și realitățile istorice ale epocii, am compus o mică poveste în care eroii principali, un băiețel și o fetiță, niște copii obișnuiți, trec prin întâmplări firești, asemănătoare cu multe dintre întâmplările prin care am trecut noi, cu toții, în copilărie. E interesant de urmărit amănunte, detalii, trăsături de caracter, sentimente, stări emoționale, care pot prefigura eventual profilul maturului care va deveni în câteva decenii un om de geniu. Următoarea carte din acest proiect îl va avea ca erou principal pe copilul Constantin Brâncuși. Ne gândim după aceea la Hokusai, la Shakespeare și George Enescu. Sigur că lista ar putea fi mult lărgită. Dar deocamdată, realist vorbind, încercam să conturăm acest proiect al unei serii de cinci cărți.

Standul României de la Bologna a fost vizitat de un număr impresionant de editori, scriitori, ilustratori, din toate colțurile lumii. Prezentările invitaților români, de asemenea s-au bucurat de succes. Sidonia Călin, artisul vizual care a decorat integral standul românesc a fost apreciată de către toți cei care au venit aici. Atât cărțile ei cât și cărțile semnate de Adina Rosetti și Cristiana Radu au fost lăudate, la superlativ. Până și în această clipă, când târgul se află la final și multe dintre standurile învecinate se închid, continuă să vină tineri în special care își doresc să ne cunoasca, să comunice cu noi, să-și facă fotografii sau să ne ceară autografe. Echipa organizatoare a Ministerului Culturii a fost de notă zece, de la un cap la altul, a muncit încontinuu, sunt oameni tineri care știu ce au de făcut, au idei minunate, sunt energici. Îi felicităm din toată inimă. Aici s-a pronunțat pe silabe numele României de către câteva tinere chinezoaice, care au vrut să ne dovedească simpatia față de noi. Nu e puțin lucru. Chiar ne-am simțit mândri că suntem români.

Fotoreportaj © 2015

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.