Târgului Internaţional „Lumea Cărţii” de la Praga începe pe 15 mai

Din partea Ministerului Culturii vă informăm:

praga1_cr

În perioada 15-18 mai se desfăşoară a 20-a ediţie a Târgului Internaţional „Lumea cărţii” de la Praga. Standul României este organizat de Ministerul Culturii, iar programul cultural a fost pregătit şi organizat de aceeaşi instituţie, în colaborare cu ICR Praga.

Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii la această ediţie a Târgului de Carte de la Praga sunt Emil Brumaru, Ioan T. Morar, Lavinia Bălulescu şi Krista Szöcs. Dezbaterile şi lecturile la care vor participa, alături de importanţi scriitori cehi, vor fi moderate de traducătorii Libuše Valentová, Jiři Nasineč şi Jitka Lukešová, nume de rezonanţă în mediul cultural ceh. Invitaţii Institutului Cultural Român cu această ocazie sunt scriitorii Bogdan Suceavă şi Ileana Cudalb. Literatura română este cunoscută şi apreciată în Cehia, România fiind în urmă cu doi ani ţara invitată de onoare a Târgului Internaţional „Lumea cărţii” de la Praga.

Programul evenimentelor se întinde pe întreaga durată a târgului.

Joi, 15 mai, de la ora 17.00, scriitoarele Lavinia Bălulescu şi Ileana Cudalb, alături de scriitoarea cehă Markéta Hejkalová, vor participa la dezbaterea „Scrierea sinelui”, moderată de Jitka Lukešová.

Vineri, 16 mai, de la ora 16, la standul naţional va avea loc lansarea ediţiei cehe a cărţii “Venea din timpul diez” de Bogdan Suceavă, în traducerea lui Jiři Nasineč, laureat al premiului „Magnesia Litera” în Cehia, în 2007, pentru traducerea romanului „Simion Liftnicul” de Petru Cimpoeşu.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 13, la standul României cei şase autori români prezenţi la Praga – Emil Brumaru, Lavinia Bălulescu, Ileana Cudalb, Ioan T. Morar, Bogdan Suceavă, Krista Szöcs – vor susţine lecturi din cele mai recente cărţi ale lor. Traducerea și moderarea : Jitka Lukešová.

Duminică, 18 mai, de la ora 13, Emil Brumaru şi Václav Daněk vor susţine lecturi de poezie, urmate de o dezbatere, moderatoare fiind doamna Libuše Valentová. De la ora 14, prozatorii Ioan T. Morar şi Bogdan Suceavă, alături de prozatorul ceh Roman Ráž,vor participa la dezbaterea “Istorie şi ficţiune”. Moderator: Jiři Nasineč.

Ministerul Culturii mulţumeşte editurilor care au trimis cărţi pentru expunerea în standul naţional şi Institutului Cultural Român din Praga pentru colaborarea în organizarea evenimentelor.

Despre scriitorii invitaţi:

Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai valoroşi poeţi români contemporani. Debutând editorial în 1970, Brumaru a făcut parte din „Grupul oniric”, mişcare literară care punea în centrul preocupărilor artistice visul şi ai cărei membri s-au remarcat, îndeosebi după august 1968, drept contestatari ai regimului comunist şi „avocaţi” ai libertăţii de exprimare. Emil Brumaru este de meserie medic, dar a profesat doar 12 ani. Poezia sa iniţială a fost una a cotidianului intim şi confortabil, spaţiul predilect al primelor sale volume fiind bucătăria, parfumată de fructe şi condimente de tot felul. Era o poezie delicată în aparenţă, dar care ţintea în mod explicit să ajungă până la „esenţa trandafirie-a lucrului în sine. A debutat în 1970, cu „Versuri”, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Alte volume publicate (selectiv): „Detectivul Arthur” (1970), „Julien Ospitalierul” (1974), „Cântece naive” (1976), „Adio, Robinson Crusoe” (1978), „Dulapul îndrăgostit”(1980), „Ruina unui samovar” (1983), „Dintr-o scorbură de morcov” (1998), „Poeme alese. 1959-1998” (2003), „Fluturii din pandişpan” (2003), „Poezii” (carte la borcan, 2003), Opera poetică (3 vol., 2005), „Submarinul erotic” (2005), „Infernala comedie” (2005), „Cântece de adolescent” (2007). Este laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, iar în 2011 a primit premiul revistei Observator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa şi Anglia. Emil Brumaru poate fi contactat pe www.hobbitul.ro.

Ioan T. Morar (n. 1956) este poet şi prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A absolvit, ca şef de promoţie, în 1981, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. A fost jurnalist şi realizator de televiziune. În 2010 a fost numit consul general la Marsilia, rămânând în funcţie până în 2012. A publicat volumele de versuri: „Vara indiană” (Albatros, Bucureşti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), „Fumul si spada” (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), „Şovăiala” (Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), „Neruşinarea” (Brumar, Timişoara, 2003) şi „Paloarea” (Brumar, Timişoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. Romanul „Lindenfeld”, publicat în trei ediţii la editura Polirom şi distins cu Premiul National de Proză al „Ziarului de Iaşi” i-a adus recunoaşterea ca prozator. A urmat „Cartea de la capătul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis” (2007). Cel mai recent roman al său, „Negru şi Roşu”, publicat în 2013, a fost nominalizat de revista „România literară” la premiul „Cartea anului 2013”.

Lavinia Bălulescu (n. 1985). A absolvit Secţia de Jurnalism-Engleză a Facultăţii de Stiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest din Timişoara, iar în prezent este jurnalistă şi locuieşte în Bucureşti. A debutat în 2004 cu volumul de versuri „MOV” (Editura Prier).

În 2007, i s-a publicat al doilea volum de poezie, „Lavinucea” (Editura Cartea Romaneasca), în urma câştigării Concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România. În 2005 a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara. În anul 2013 a publicat romanul „La mine-n cap”, nominalizat la secţiunea „Cel mai bun roman” la Gala Tinerilor Scriitori.

Krista Szöcs (n. 1990). Este masterandă la Facultatea de Litere și Arte „Lucian Blaga” din Sibiu și secretar de redacție al revistei « Zona Nouă ». A debutat editorial cu volumul de poezie “cu genunchii la gură » (Charmides, 2013), pentru care a câștigat Premiul Național de Poezie „Iustin Panța”, Premiul Concursului de Poezie „George Coșbuc” și a fost nominalizată la Premiul Național „Mihai Eminescu” și la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Poetul anului 2013”.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.