Stârpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii de Kenzaburo Oe

Kenzaburo Oe, autorul romanului Stârpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii,  ne prezintă o parte din lumea japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când molima pândea la orice pas.

Încă din primele pagini dăm lecții de autoapărare firii noastre cu cei 15 puștani de care părinții au vrut să scape și pe care i-au trimis la școala de corecție, fiind guri în plus de hrănit.

Fiindcă începuse războiul, aceștia trebuie să părăsească școala și,  în căutarea unui adăpost, ajung în paza unor săteni, fiind tratați ca un rău suprem.

Răul ca o cifră.

Scenele violente, dure, în care sătenii îi bat, îi vânează, nu-i lasă să scape, izolându-i, uitându-i într-un sat de munte atunci când, din cauza molimei oamenii încep să moară, unde aceștia se vor organiza ca niște adulți formându-și atât o societate cât și un sistem, te prind.

Fetița din hambar, infectată, cadavrul mamei sale, iubirea pe care i-o poartă autointitulatul lider al copiilor, blândețea, jocurile pe gheață, nimic din toate astea nu te lasă rece.

Doamnelor și domnilor, iată omul.

Omul în situație de criză, omul care se gândește la ai lui. Priviți-i răutatea! Atât de simplu! Omul descris de acțiunile sale.

Fiecare filă te face să speri. Să-ți zici că lupta pentru supraviețuire a copiilor are un sens. Pisici, viața reală nu-i așa. Și Oe accentuează că nu cel mai bun izbândește sau cel mai drept.

Sătenii se întorc pentru a îi condamna pe orfani, pentru a îi abuza și nu pentru a îi salva, cum ne-am fi așteptat.

Finalul îți provoacă silă. Silă de natura umană.

Pentru a nu vă plictisi, vă invit la lectură:

AUTOR: Kenzaburo Oe
EDITURA: Polirom
PRET: 24.95 RON
NUMAR PAGINI: 195

 

 

res_9e7bde8bbc323548a59726d8058afe1e

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Editor SB

Studiază filosofia, scrie poezie, este efervescentă și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011 este și activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.

Număr articole publicate : 90