SB-1501-RPC

Ce poate merge mai bine, dimineața, decât o cafea tare și o controversă pe măsură? SemneBune vă invită să aruncaţi o privire peste revista presei culturale, în căutarea evenimentelor şi informaţiilor care vă vor deschide apetitul pentru carte, film, teatru şi alte preocupări menite să pună sângele în mişcare şi mintea la contribuţie.

Revista presei culturale de astăzi începe cu o ştire interesantă, şi anume faptul că scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al Premiului „Cartea de Poezie a anului 2013“, pentru volumul Vino cu mine ştiu exact unde mergem, a declarat că va refuza premiul, întrucît acesta este finanţat de Institutul Cultural Român, menţionând că, deşi „nu e oferit de ei, premiul îl iau din mîna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune“.  Scriitorul citat de Observatorul Cultural a declarat de asemenea: „ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum“.  Dan Mircea Cipariu, organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, a afirmat că : „Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează. Noi am propus şi am cerut o finanţare – este vorba de Asociaţia Euro Culturart – din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întîmplă acest fapt, a finanţat acest premiu“.

Rămânând în zona controverselor culturale, Hotnews.ro informează că Gigel Știrbu, Ministrul Culturii, „a declarat, marţi, la Comisia de cultură a Senatului, că Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare minieră la Roşia Montană, până când nu va fi sigur că patrimoniul cultural naţional din acea zonă va fi protejat”. Acesta a precizat că „a intrat in posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialişti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Roșia Montană să intre în patrimoniul universal UNESCO.

Schimbăm nota, cu o invitație lansată de editura Adenium, pe site-ul revistei SemneBune, către scriitorii români. Cităm de pe site: „Editura Adenium intenționează să publice anual câte o antologie a celor mai frumoase poezii și proze scurte care au apărut în revistele literare românești, pe hârtie sau în format electronic. Antologiile pe 2014 vor include ceea ce s-a publicat mai valoros în anul 2013. Rugăm colegii scriitori să ne trimită creațiile lor, pe care le consideră cele mai semnificative, în format electronic, până la data de 30 martie 2014, trei poezii sau o proză.” Detalii, pe www.semnebune.ro.

Dacă aveți nevoie de o pauză și aveți drum la Iași, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” adaugă trei premiere în repertoriul anului 2014. Teatrulnationaliasi.ro informează că „prima premieră îl aduce pe maestrul Petru Ciubotaru pe scenă într-un recital extraordinar care marchează cei 50 de ani de teatru ai îndrăgitului actor. El semnează atât scenariul cât şi şi regia spectacolului pe care l-a intitulat Tinereţe fără bătrîneţe şi teatru fără de moarte”. Cea de a doua premieră Onorabili în direct îl aduce la Iaşi pe regizorul Sorin Militaru care montează textul avocatului ieşean Nicu Volovăţ (debut în dramaturgie). În luna februarie, cea dea treia premieră a acestui an îşi va întâlni publicul la Uzina cu Teatru. Irina Popescu Boieru montează în aceste zile spectacolul Cum am devenit stupid după Martin Page.

Tot la un binemeritat respiro dramaturgic vă invită şi ceaşcadecultură.ro, cu spectacolul de teatru “Comedie Neagră”, după Peter Shaffer, cu Istvan Teglas în rolul principal, spectacol ce are loc vineri, 17 ianuarie, ora 22:00 la Godot Café-Teatru, str. Blănari 14. Cităm de pe site: „piesa scrisă de britanicul Peter Shaffuer în 1965, anticipează într-o oarecare masură marea ruptură despre care vorbea sociologul american Francis Fukuyama: trecerea de la epoca industrială, la era informaţională aduce cu sine o izolare a individului faţă de societate.

Încheiem cu o veste bună pentru cinematografia românească, de pe hotnews.ro, şi anume faptul că, „după Ana Ulariu, Dragoș Bucur, Maria Popistașu şi Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selecția de zece actori europeni, în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.” Programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, una dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, va începe pe 6 februarie 2014.

Ne auzim mâine dimineaţă, cu revista presei culturale SemneBune, pe Sport Total FM. Rock on and rock hard!

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.