O biografie a lui Borges… nu tocmai lăudată

MondoLit – Literatura în lume – 19-05-2014

Jurnalul protestelor din Ucraina, sub semnătura lui Andrei Kurkov, o paralelă între Truman Capote şi John O’Hara, cum mai caută scriitorii inspiraţia şi o biografie nu tocmai lăudabilă a lui Borges – iată noutăţile literare din presa lumii, pentru acest început de săptămână.

 

De pe theguardian.com aflăm că Andrei Kurkov, cunoscut cititorilor români prin traducerile sale apărute la Editura Curtea Veche, va publica în curând jurnalele ţinute de el de când au început protestele în Ucraina. Respectivele jurnale vor apărea spre sfârşitul acestei luni în Franţa şi în Germania, iar în iulie în Marea Britanie. „El a ţinut întotdeauna un jurnal şi a mai fost rugat să publice, dar nu a vrut, însă, evenimentele din ultimul timp l-au făcut să se răzgândească”, declară editorul Ellie Steel. Perioada pe care o acoperă jurnalele lui Kurkov începe în 21 noiembrie 2013, noaptea când a avut loc prima manifestaţie EuroMaidan, cauzată de hotărârea guvernului de a opri integrarea europeană, şi se încheie cu ultima săptămână din luna aprilie a acestui an. Andrei Kurkov spune că, iniţial, avea de gând să scrie o carte despre Ucraina, adresată cititorilor străini, menită să risipească numeroasele clişee despre ţara sa, dar mai apoi şi-a dat seama că jurnalele pe care le ţinea, însoţite de unele explicaţii, ar fi mult mai folositoare decât nişte eseuri. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu aştept traducerea lor şi la noi.

**

De pe nytimes.com mi-a atras atenţia recenzia în care se vorbeşte despre două audiobook-uri: New York Stories, de John O’Hara, şi Breakfast at Tiffany’s, de Truman Capote. „Ar fi greu de găsit doi scriitori mai puţin asemănători – stilistic şi chiar personal – decât Truman Capote şi John O’Hara, deşi cei doi au avut mai multe preocupări comune. Amândoi au fost fascinaţi de extremele societăţii, de felul în care oamenii urcă sau cad de pe o scară socială pe alta, de felul în care sexul şi banii susţin întregul sistem.” Astfel începe articolul de pe nytimes.com, care continuă cu o prezentare a scrierilor amintite ale celor doi clasici, o prezentare în paralel, foarte interesantă, care vă poate schimba perspectiva asupra lor sau se poate doar să o completeze şi să vă facă să le recitiţi. Spun să le recitiţi, deşi este vorba despre audiobook-uri, deoarece nu cred că la noi se găsesc în acest format. Dar pot fi comandate, desigur.

**

La capitolul noutăţi m-am oprit, de data aceasta, nu la un nume foarte cunoscut, care a ieşit pe piaţă cu un volum nou sau se pregăteşte să, ci la recenzia unei cărţi în cazul căreia m-a atras abordarea. Atât a cărţii, cât şi a recenziei. O găsiţi pe flavorwire.com – cartea săptămânii: Sidewalks, de Valeria Luiselli. „Scriitorul care se plimbă pe jos, în căutarea inspiraţiei: nu e chiar ceva nou, dar, cu siguranţă, precede posibilitatea oamenilor de a se urca în maşină şi de a pleca oriunde vor” – astfel începe recenzia amintită. De la o vreme, însă, scriitorul mai mult stă şi mai puţin experimentează. Nu prea îl mai vezi hoinărind în căutarea inspiraţiei. Cam acestea sunt ideile de la care pleacă autorul recenziei, pentru a ajunge la cartea pe care ne-o prezintă, un volum compus din eseuri ale scriitoarei mexicane Valeria Luiselli, eseuri scrise în urma plimbărilor ei la pas. Plimbări făcute nu neapărat în căutarea inspiraţiei, dar în timpul cărora inspiraţia pare să o fi găsit. Ea începe cu explorarea unui cimitir italian, unde caută mormântul lui Joseph Brodsky şi unde, rătăcind, dă peste locurile de veci ale lui Igor Stravinsky şi Ezra Pound. Şi povesteşte această întâmplare, într-un fel cât se poate de „filosofic şi de poetic”. Cum spuneam, mai multe detalii pe flavorwire.com, deoarece nu sunt sigură că pot să vă stârnesc interesul doar cu frânturi luate de acolo. Cert este că eu aş vrea să citesc această carte.

**

Tot despre o noutate editorială am citit pe literaryreview.co.uk, numai că, în acest caz, recenzia nu este una pozitivă. Cartea prezentată este una al cărei titlu, evident, captează atenţia: Georgie & Elsa: Jorges Luis Borges and His Wife – The Untold Story. Autorul ei este Norman Thomas di Giovanni, iar volumul a apărut chiar la începutul acestei luni. Fiind vorba despre Borges, prima reacţie este una de bucurie, pentru că o biografie a sa n-ar face decât să îţi dezvăluie şi mai mult din personalitatea celui pe care îl admiri. Din păcate, după cum aflăm de pe  literaryreview.co.uk, în acest volum, accentul este pus pe aspecte nesemnificative din viaţa celebrului scriitor, ba chiar pe unele detalii „şocante”, demne mai degrabă de un tabloid. De exemplu, autorul alocă un spaţiu destul de mare problemelor pe care Borges le are cu… vezica urinară. Mai mult, îl face bârfitor, cu nasul pe sus, snob, rasist, mincinos şi multe altele. Am menţionat deja că subtitlul cărţii este „povestea nespusă”. Ei bine, spune autorul recenziei, unele poveşti sunt nespuse pentru că, pur şi simplu, nu merită atenţie.

 

Deocamdată, atât din presa literară internaţională. În aşteptarea Bookfest 2014, care se apropie, vă invit pe SemneBune.ro, unde găsiţi noutăţi diverse şi din lumea literară de la noi.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.