MondoLit s51

O discuţie despre poezie şi rolul ei educaţional, noutăţile literare anunţate pentru 2014, corespondenţa lui Hemingway, case gratuite pentru scriitori şi un interviu cu William Faulkner – iată informaţiile literare cu care începem anul.

 

Începem cu un articol-interviu de pe huffingtonpost.com, care are un titlu provocator: Ar putea declanşa poezia o revoluţie educaţională? Autorul articolului poartă o discuţie pe această temă cu Dorothea Lasky, o poetă din Missouri, care consideră că ar fi foarte util ca educaţia să fie bazată pe creativitate. După cum spune titlul, interviul este axat pe importanţa poeziei în educaţie, în formarea copiilor şi a tinerilor, pe faptul că în lume există foarte multe şcoli în care se predau diverse forme de artă, dar niciuna nu este axată pe poezie şi pe propunerea poetei amintite de a se înfiinţa chiar o şcoală de poezie. Mai multe detalii despre toate acestea, pe huffingtonpost.com.

**

Dacă sunteţi nerăbdători să vă faceţi o idee despre unele dintre cărţile care vor ajunge în librării anul acesta, pe express.co.uk găsiţi o astfel de listă, care cuprinde volume de ficţiune, memorii, biografii şi chiar debuturi anunţate pentru anul care tocmai a început. Lista este împărţită chiar pe luni, numai că este vorba, evident, despre apariţii programate la edituri străine, nu la edituri româneşti. Totuşi, s-ar putea să vă regăsiţi pe ea scriitorul preferat, despre care nici nu ştiaţi că va scoate o carte nouă. Sau e posibil să vă tenteze detaliile despre un roman al  unui scriitor pe care nu îl ştiaţi. Printre altele, pentru luna februarie, de exemplu, este anunţată apariţia unei noi cărţi despre Hemingway, mai exact, despre cele patru soţii ale sale. În luna mai, se pare că va apărea un nou roman scris de Tony Parsons, pe care unii dintre voi îl ştiţi din traducerile apărute la Editura RAO, iar luna iunie va aduce un nou thriller semnat de Stephen King. Lista continuă şi o găsiţi, cum spuneam, pe express.co.uk.

**

Şi, pentru că tot l-am pomenit pe Hemingway, ne oprim asupra unei prezentări de carte de pe Los Angeles Review of Bookslareviewofbooks.org. Este vorba despre volumul The Letters of Ernest Hemingway, Vol. 2: 1923-1925, apărut la Cambridge University Press. Sunt publicate în această carte scrisorile lui către diverşi prieteni, scrisori în care vorbeşte despre romanele la care lucra, despre viaţa în Paris şi Toronto, despre călătoriile prin Europa şi multe altele. După cum spune autorul recenziei, din această corespondenţă nu doar că aflăm detalii despre viaţa cunoscutului scriitor, ci ni se conturează un profil minuţios al său, precum şi perspectiva prin care vedea el lucrurile şi vremurile pe care le-a trăit. Motiv pentru care aşteptăm cu interes traducerea şi în limba română a corespondenţei lui Hemingway.

**

Pe Los Angeles Times – latimes.com – am găsit un articol despre un proiect de-a dreptul lăudabil: case gratuite pentru scriitori. Se întâmplă undeva în Detroit şi nu este vorba despre case „fără număr”, ci despre trei proprietăţi, pentru început, aflate în apropiere una de alta, puse la dispoziţia unor scriitori interesaţi, de către o fundaţie non-profit. Ideea nu este complet nouă, se practică şi acum proiecte în cadrul cărora scriitorii selectaţi sunt invitaţi să stea câteva săptămâni sau câteva luni în anumite reşedinţe speciale, unde să se rupă de rutină şi să se poată concentra pe munca lor. Numai că fundaţia amintită a iniţiat proiectul Write a House şi a exins conceptul, astfel că doritorii se vor putea muta de tot în cele trei case puse la dispoziţia lor. Singurul inconvenient este zona, care nu ar fi chiar una elegantă, se spune în articol. Acesta se pare că a fost motivul pentru care iniţiatorii au crezut că nimeni nu va fi interesat de ofertă, numai că, la 24 de ore de la anunţ, aveau deja 200 de doritori. Se pare că cei care vor să scrie nu sunt deloc puţini… Mai multe, pe latimes.com.

**

Cum la început de an presa, inclusiv cea literară, este încă prinsă în diverse topuri referitoare la anul anterior, vă recomandăm mai degrabă un interviu nu tocmai recent, dar savuros, publicat de site-ul theparisreview.org. Este vorba despre o discuţie cu William Faulkner, discuţie purtată de Jean Stein în 1956. Pentru început, veţi afla de ce nu îi plăceau lui Faulkner interviurile, după care veţi vedea ce credea el despre arta ficţiunii, despre miturile care se formează în jurul scriitorilor, despre cărţile transformate în filme şi despre multe-multe altele. Recomandăm integral acest interviu cu unul dintre cei mai mari scriitori dintotdeauna, pentru că poate fi un minunat mod de a începe anul.

 

Cam atât, deocamdată, din presa literară mondială, rămâne ca mâine dimineaţă să ne regăsim online şi în eter cu ştiri culturale de la noi, să aflăm ce se poate face în timpul liber de la început de an.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.