Psihogenealogia. Mă dor strămoșii

Acest articol a fost publicat de Bianca Dobrescu pe 27.06.2014 în rubrica Fragmente și are asociate următoarele etichete: , , .

ma-dor-stra1Aș fi început să vă scriu despre durerile mele închipuite, însă-mi vine și mie să râd de râsul meu. Una dintre cele mai mari și pe bună dreptate, care va suna viabilă, apărând și excepții, este durerea strămoșilor. Treaba cu strămoșii e serioasă. Psihogenealogia e o chestiune foarte la modă-n Franța zilelor noastre. Presupune o legătură inconștientă între generații care duce la starea noastră actuală de spirit. Și presupune ca „un terapeut care, fără să renunțe la vreuna dintre descoperirile epocii moderne, în special în ceea ce privește caracterul unic al individului, regăsește legăturile contextuale și transgeneraționale la care cultura sa l-a făcut surd” (pag 8, Mă dor strămoșii, editura Philobia, 2011;), el  „se concentrează asupra acelei porțiuni din povestea noastră care nu are legătură cu noi”(idem) și „se inspiră mai puțin din cunoștințele psihopatologiei occidentale decât din eficacitatea „vrăjitorească” a celor mai vechi metode de tămăduire” (pag9, Mă dor strămoșii, editura Philobia, 2011). Ne lămurește autorul, Patrice Van Eersel, afirmâd că „o parte semnificativă a nevrozelor și problemelor cu care ne confruntăm repetă nevrozele și problemele altor membri ai familiei – părinți, unchi, bunici sau chiar strămoși mai îndepărtați”. Deja te prinde,  vrei să continui, să-ți răspunzi la „de ce eu sunt eu? de ce viața e așa cum e?”.

 

cuplul-in-psihogenealogieAl doilea volum pe care-l veți ține în brațe, „cuplul în psihogenealogie” (scris de Mireille și Herve Scala) ține să ne lămurească. Există „dragoste la prima vedere?” Din volum reiese că nimic nu-i întâmplător. Faptul că te simți atras de x, y, z, care-i mai presus ori sub nivelul tău, implică mult mai multe. Dar nu te voi plictisi, ci dacă simți că ceva nu merge, ori că merge și de ce merge, sau pur și simplu vrei să îmbunătățești totul, citește-o cu încredere. Și pentru a încheia, vă las extrasă de la pagina 112 rețeta angajamentului:

„Angajamentul e o rețetă ce-ți permite să intri pe drumul vieții în doi, să-ți schimbi vechile obiceiuri și să-ți acorzi timp să-l descoperi pe celălalt sub multiple fațete.
În angajament luați un recipient numit Complicitate, în care veți pune:
– 2 căni de atenție
– 1 cană de respect
– 1 lingură de dăruire
– 2 vârfuri de cuțit de sinceritate
– 1 varf de cuțit de înțelegere, amestecată cu forța gândului
Luați o formă de copt dintr-un aliaj magnetic care are calitatea de a atrage.
Puneți mâncarea la cuptorul numit acceptare și lăsați-o la foc blând.
Între timp, pregătiți un sos gratitudine, peste care să presărați tandrețe.
Și nu uitați secretul succesului, cei trei R: Reverie, Realitate, Râs și, nu vă mai rămâne decât să gustați cu plăcere, câte o gură și să o împărțiți în doi.”

Enjoy!

Despre cărți:
Mă dor strămoșii: 25.9 ron
Număr de pagini: 184
Anul apariției: 2011
Cuplul în psihogenealogie: 26.9 ron
Număr de pagini: 174
Anul apariției: 2012
Editura Philobia se remarcă prin faptul că vine cu ceva nou concept editorial, publică cărți scrise de jurnaliști.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Bianca Dobrescu

Licențiată în filosofie, Bianca este efervescentă în activitatea cotidiană și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011, s-a centrat pe comunicare și relații publice și este activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.