Literatura este vie în a treia zi de FILIT

IMG_6724

A treia zi a venit cu și mai multă energie. Încă de dimineață au început să curgă oamenii la stand, grație și dragilor de voluntari care mai că îi luau de braț să vină și să scrie. Anul acesta avem mai mulți autori care au scris și ne putem mândri cu cuvintele lui Mircea Cărtărescu, Sean Cotter, Alexandru Vlad, Radu Aldulescu sau Guillermo Arriaga (pe restul nu vi-i spunem, dar îi puteți găsi pe „Scrie-ți povestea în Iași” și curând în noua carte unde veți găsi toate poveștile). Andreea s-a ocupat de două interviuri pe care o să le iubiți și care o să vă facă să vreți să citiți, dacă nu ați făcut-o deja, cărțile celor intervivați și literatură orientală și est-europeană în general.

Au fost scriitori în centru, la Casa FILIT, au fost conferințe cu traducătorii, au fost scriitori printre liceeni sau seara care s-a terminat cu evenimentul unde am văzut-o pe Herta Muller și Ion Vianu, moderați de Ernest Wichner, în sala cea nou renovată și absolut fabuloasă a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Dar despre aceasta seară memorabilă vom afla mai multe de la Andreea. Ce pot să dezvălui eu este că întâlnirea cu Herta Muller a fost mai puțin dramatică decât cea de la Ateneu de acum câțiva ani și a fost mult mai ludică, am văzut o altă față a acestei mari scriitoare.

Lumea se vede alfel de la un festival de literatură și cea mai plăcută imagine este aceea a unui tânăr (sau bineînțeles, tânără)  ce stă tolănit pe un scaun și citeșteIMG_7050 cartea unui autor invitat la FILIT și apoi, când îl vede trecând prin fața lui tresare și aleargă după un autograf cu degetul pus între paginile cărții, pentru a nu pierde rândul, aflat încă sub efectul lecturii. Am văzut această imagine de mai multe ori și pur și simplu am simțit literatura vie, literatura care trăiește și creează literatură. Sunt absolut convins că se leagă prietenii aici, că poate chiar se leagă ceva mai mult decât prietenii, că se descoperă cărți și poate autorilor chiar le vin idei de personaje și de fire epice. Un alt gând care mi-a trecut prin minte e că poate oameni care azi vin ca vizitatori sau ca voluntari peste câțiva ani vor fi invitatți ca scriitori la acest festival care sper că va ține ani mulți de acum înainte.

IMG_7001Scriitorii în centru au fost cu toții relaxați și încărcați cu povești. Fie că vorbim despre prima întâlnire, invitați: Andrei Ruse, Daniel Vighi, moderatoare: Emanuela Ilie, de a doua, invitați: Georgi Gospodinov, Dumitru Crudu, Matei Florian, moderator: Bogdan Crețu sau de a treia, invitați: Fabio Stassi, Marta Petreu, Simona Sora, moderator: Doris Mironescu, am ascultat atât oamenii vorbind despre întâmplări care au dus la scrierea cărților, cât și scriitorii spunând cum le sunt receptate cărțile. Și aceste întâlniri sunt atât utile, fiindcă nu în fiecare zi ai ocazia sa îți vezi autorii preferați, dar și relaxante, fiindcă sunt ca niște oaze de naturalețe într-o lume aflată mereu în grabă.

Dar la FILIT nu ne grăbim, chiar dacă totul este pe fugă și sunt atât de multe evenimente pe care am vrea să le vedem, însă nu avem cum să ajungem la toate, ci stăm relaxați și ne bucurăm de fiecare moment în parte.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.