Leonard Ancuța – Sunt un curv

Sunt_un_curv-Coperta1Se spune că viciile geniilor au fost dintotdeauna alcoolul, drogurile și femeile. Nume grele din peisajul literar autohton, dar și din cel de peste graniță au fost dependente de câte ceva, suma viciilor rămânând constantă. Întocmai ca-n legenda Sfântului Patrick, conform căreia, irlandezii urcau un munte în genunchi pe pietre ascuțite pentru a se purifica, căutând calea iertării, scriitorii au avut și au propriile obiceiuri de a își aduna sufletul pe o bucată de hârtie. Sunt convinsă că știați deja toate astea, așa că e inutil să m-apuc să pomenesc numele viciaților literați care nu mai sunt printre noi de foarte multă vreme. Toate aceste acțiuni denotă un element lipsă (poate și o doagă sărită), element care poate fi reprezentat de pierderea și dispariția unei persoane, unei stări (de fericire, probabil) sau a ceva ce numai individul cunoaște înăuntrul lui.

De aici, drumul către depresie și către aceste mici tertipuri de auto-păcălire și auto-intimidare a sinelui e relativ scurt. Individul neajutorat e acel individ care locuiește într-o casă a cărui bucată din acoperiș s-a rupt, iar ploaia îi pătrunde prin tavan. Individul știe, dar nu are puterea necesară să se urce pe casă și să repare acoperișul, nu că nu vrea, ci se simte incapabil să-și asume asta. Și, pentru că îi e rușine de faptul că e uman să ceri ajutor când ai nevoie, tace și ignoră, așteptând ca ploaia să-l inunde cu totul.

Prelegerea de mai sus se referă la volumul proaspăt ieșit de sub tipar al lui Leonard Ancuța Sunt un curv. Mie mi-e clar că romanul se adresează acelor suflete pierdute și damnate în vertijul viciilor. În mod cert, nu e pentru pudibonzi și pudibonde și nu instigă la violență.

E genul de carte pe care o poate citi lejer un adolescent care poate recepta mesajul cărții fără să se transforme-n maimuță. Romanul are sex, limbaj licențios, trimiteri către muzica rock, monologuri bine structurate, care au în vizor existența omului pe planetă și gânduri pe care doar un om măcinat pe dinăuntru le poate avea. Recunosc, titltul cărții, ”Sunt un curv ”, e catchy, iar ăsta e un prim-pas către public. După ce am trecut peste partea cu titlul și cu roackerul de pe copertă ce pare a se bărbieri cu lama cuțitului, m-am gândit că există șanse să-mi placă după ce am parcurs primele 10 pagini. Și mi-a plăcut, chiar dacă sexul vinde în orice formă, chiar dacă lumea strâmbă din nas și aproape că smulge cu sălbăticie crucifixul din perete ca nu cumva ”așa ceva” să ajungă la ea. Miza romanului mi-a amintit de Burroughs, Bukowski, Welsh, de Quincey etc.  Romanul lui Leonard Ancuța merită să fie citit, indiferent că nu asculți rock și fie că nu ai probleme cu tine însuți. 863

Protagonistul nostru e Saty. un tip care a trecut prin toate stările, de la agonie la extaz, experimentând partea întunecată a omului din el. Saty schimbă femeile ca pe guma de mestecat, e rebel, e liber să facă ce vrea, se droghează și devine propriul sclav captiv în propria temniță. Ca orice suflet damnat, speră că iubirea îl va salva, că o femeie va reuși să îl ridice la suprafață și că astfel va reuși să învețe să trăiască. Ghinionul lui Saty e că oamenii sunt atât de diferiți și atât de urâți uneori, încât legăturile amoroase devin chinuri și torturi care țin de mecanica inimii.

Odată ajuns în iad, e imposibil aproape să mai găsești o modalitate de a te cățăra spre rai, iar Saty decoperă asta și abia spre final și-o asumă. Mirajul iubirii îl bântuie și îl sufocă, aproape că reunoaște că nu poate trăi fără dragoste, și cu toate acestea, el nu se poate apropia de nimeni pentru a încheia cercul vicios în care se învârte.

Romanul lui Leonard Ancuța e un roman care se citește, cred eu, printre rânduri. La o primă vedere zici: ”E cu sex, da, e cu alcool și droguri, mai are și femei!” , dar la o a doua privire îți dai seama că se creează punți între tine și scriitor, între tine și personaj. Dintotdeauna mi s-a părut fascinant modul în care scriitorii ajung să comunice cu cititorii, din nou și din nou, indiferent de carte, de ediție, de format, de marketing etc. E incredibilă conexiunea care se produce în momentul în care receptezi rândurile, ele devenind parte din tine. Personajul Saty nu e un erou și nici vreun arhanghel, dar voi îl puteți judeca după vrerea dumneavoastră achiziționând cartea de aici

De obicei. începi să-ți dorești lucruri simple. Banale, precum văzul, mersul, dusul la toaletă. Apoi nevoile cresc, vrei mai mult, tot mai mult. Mintea arde febrilă, gata să nască din ce în ce mai mult ca să-ți potolească setea, nevoile. Iar corpul tău, creierul, mintea, inima, toate la un loc lucrează pentru tine, sînt o mașină care produce la comandă, care simpatizează cu tine și îți scoate sub piele orice îți dorești.

Dorințele se nasc în tine ca niște stigmate, îți cresc în interior ca niște hematoame sau negi. În tine apar viermi, demoni, păduri întunecate care-ți șoptesc numele. Sau pur și simplu se nasc oameni, ființe vii, adevărate, pe care le poți atinge, le poți vorbi, îi poți iubi, orice. Ești un soi de vârcolac, numai că transformările au loc în interior, nu în afară. Naturalizezi, pozitivezi, faci să apară. Schimbările lumii sunt în tine, nu în afară. Ești otherkin, vârcolacul perfect, cel care conține în sine toate transformările posibile. În tine se întâmplă schimbarea, în tine au loc lumea, lumile, toate universurile posibile.

Titlu: Sunt un curv

Autor: Leonard Ancuța 

Editura: Herg Benet

Colecția: Radical din 7

ISBN: 978-606-8530-48-2

Nr. pagini: 232

Data apariției: august 2014

Preț: 29, 66 lei

sursa foto 1, 2

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.