LdJ #2 – Ce vrea scriitorul român de la publicul său?

10579904_593879837396424_1841983902_oA doua Lectură de Joi, organizată de agenţia culturală , în colaborare cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti, s-a desfăşurat ieri, 21 august, în Grădina de citit. Moderatorul ediţiei, Cristian Cosma () a vorbit încă de la început de o distribuţie perfectă, din care au făcut parte tânăra poetă , T.S. Khasis, un scriitor mai puţin prizat şi , o autoare care nu mai are nevoie de nicio prezentare. La eveniment au participat aproximativ 40 de persoane, care nu s-au speriat nici de temperatura ridicată şi nici de proximitatea scriitorilor preferaţi.

Pe lângă textele extrem de consistente oferite de cei trei autori, întâlnirea a adus în lumina reflectoarelor şi o problemă extrem de importantă: cum ar trebui să arate lecturile publice din România, dar şi ce aşteptări au scriitorii români contemporani de la publicul cititor. Răspunsurile celor trei au fost extrem de variate. Dacă T.S. Khasis şi-ar dori ca autorii să fie plătiţi pentru apariţiile publice, consideră că publicul român ar trebui să fie mult mai dinamic şi mai zgomotos în manifestarea trăirilor din timpul evenimentelor literare, fapt ce ar apropia România de ceea ce se întâmplă în ţările vorbitoare de limbă germană.  De asemenea, autoarea romanului Sexagenara şi tânărul a ţinut să precizeze că ar fi foarte important ca spectatorii să plătească un bilet de intrare pentru fiecare la care asistă. În schimb, a venit cu răspunsul cel mai romanţios, ea fiind extrem de fericită când un cititor se regăseşte într-unul din poemele sale.

10627848_593879847396423_1278728768_o

Primul autor pe care l-am ascultat a fost T.S. Khasis, pe numele său adevărat Sergiu Caşiş. El a citit atât poeme noi, dar şi bucăţi extrem de interesante din volumul pe datorie (Casa de Pariuri Literare 2011). Diana Bădica a reuşit să îşi învingă emoţiile şi ne-a oferit o mostră savuroasă din cartea ei de debut, Enşpe mii de dimineţi (Casa de Pariuri Literare 2014). Tot tânăra autoare a vorbit despre importanţa cursurilor de scriere creativă în evoluţia ei, dar şi despre legătura dintre corporaţie şi pasiunea pentru scris şi citit. Finalul serii a aparţinut Norei Iuga, care a prezentat un fragment din viitorul său roman, Harald şi luna verde. Cartea va apărea în această toamnă la Polirom. Scriitoarea a vorbit şi despre faptul că se simte cel mai bine când nu este constrânsă de stiluri şi genuri literare şi că graniţa dintre proză şi poezie nu ar trebui să mai existe în literatura de azi. Evenimentul s-a încheiat cu puţin înainte de ora 21, când Grădina de citit fusese deja invadată de întuneric.

Ne vedem săptămâna viitoare, tot joi, cu şi mai mult entuziasm. Luminiţa Corneanu, moderatorul ediţiei din 28 august, îi va avea ca invitaţi pe prozatorul Filip Florian, pe scriitoarea şi traducătoarea (lui Nabokov) Veronica D. Niculescu şi pe tânărul poet sibian Daniel Coman.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.

Comentarii