„Bate și ți se va deschide”. RIP Mihai Sin

mihai sinInima scriitorului Mihai Sin a încetat să mai bată azi, în jurul orelor 11:00, la vârsta de 72 de ani.

Născut la 5 noiembrie, 1942 în localitatea Făgăraş, judeţul Braşov, Mihai Sin a absolvit Facultatea de filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, în perioada 1985-1971 slujind catedra de limba română în Târgu Mureş ca profesor. A fost redactor la revista Vatra (1971-1990), director al Editurii Albatros (1990-1991) şi ataşat cultural la Ambasada României în Israel (aprilie-decembrie 1992). Membru USR din 1974.

Ultima recunoaştere profesională a avut-o din partea Universităţii de Arte din Târgu Mureş, când Senatul Univerității de Arte Tîrgu-Mureș i-a conferit distincţia de Profesor Emerit pentru meritele aduse la dezvoltarea actului educaţional şi artistic.

“Niciodată nu m-am gândit, nu am aspirat la funcţii universitare. Mă consider un modest moderat  aşa că trebuie să recunosc că orice semnal de recunoaştere este o surpriză plăcută, este ceva ce ne aduce o bucurie enormă într-o lume parcă lipsită din ce în ce mai tare de bucurii, într-o lume în care se produc bucurii căznite, televiziunile de azi sunt pline de astfel de lucruri triste pentru o astfel de societate. Doresc universităţii să obţină  performanţe. Performanţa în artă este cea mai grea de atins, pentru faptul că este şi cea mai adevărată, cea care ne produce mari satisfacţii şi mari înălţări spirituale. Nu am dorit să fiu un universitar dar se pare că viaţa e plină de surprize, ne rezervă surprize bune, uneori mai puţin bune. Din adolescenţă mi-am dorit să devin scriitor, dacă se poate unul mare, şi nu a fost un efort să mă adaptez mediului universitar atunci când am revenit din diplomaţie şi am devenit universitar. Părerea mea este că în artă, cei care sunt artişti, totodată şi mediul universitar, există o didactică superioară. Nu cred în didacticism, cred că didactica superioară este un act de mare artă la care trebuie să contribuim cu toţii”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mihai Sin. (sursa)

SB_diploma_MIHAI_SIN

Mihai Sin va fi condus pe ultimul drum  joi, 8 mai la Mănăstirea Recea (sursa). Condoleanțe familiei. Dumnezeul să-l odihească!

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.