Cartea între luminare și divertisment. Interviu cu Stoian G. Bogdan

Acest articol a fost publicat de Ciprian Burcovschi pe 24.04.2012 în rubrica Interviu și are asociate următoarele etichete: , , , .

Interviu cu poetul Stoian G. Bogdan

Pentru SGB nu contează pe ce suport e cartea: material sau virtual. Citește mult și, în setea de cunoaștere se transformă mereu, fără răbdare. Stoian G. Bogdan este un tânăr entuziast și un activist cultural. Sătul să rămână doar un observator și să asiste la viața socială, pe palierul cultural, a decis să devină reactiv cu tot ce contrastează cu simțurile și convigerile sale.

Fiecare text al său are un subtext, iar unele mesaje necesită traducere, în funcție de starea emoțională în care te afli ca cititor.  De multe ori lasă impresia că se oferă voluntar contra timp. Totuși acidul pe care îl lasă în urma cuvintelor sale este pentru generația sa o cataplasmă pe rănile nevindecate ale generaților trecute.

 

„Omul Stoian G. Bogdan încearcă sa fie cine vrea sa fie într-o lume în care fiecarui om i se impune un rol – rolul de sclav:  al ideilor şi al voinţei altora.  De-aceea omul Stoian G. Bogdan este cine trebuie să fie, adică vasalul Libertăţii. Omul Stoian G. Bogdan este scriitor, avocat, neurolingvist, designer social, critic de artă, politician etc. 

Pentru mine cartea simbolizează un maestru spiritual, însă, din pacate, peste 90% dintre carţi sunt maeştri falşi.

Citesc în ultima vreme cărţi electronice pentru că la noi nu sunt traduse și publicate. Există un interes pentru menţinerea stării de ignoranţă, probabil nu vor fi traduse şi editate niciodată. Sau cine ştie…”

 

Cărțile și scriitorii

„Atât copilăria cât şi adolescenţa mi-a fost marcată de Iisus. Pentru mine Iisus nu este fiul dumnezeului celor care spun ca sunt împuterniciţi divin să conducă, deci să transforme în sclav omul, al celor care îl ţin cu nesimţire în întunericul ignoranţei, al grijii zilei de mâine etc.,  ci un Iluminat, un om conştient de toate cele văzute şi nevăzute şi în perfectă armonie cu ele.

Toţi autorii mi-au schimbat într-un fel sau în altul viaţa, dar cel care m-a marcat întotdeauna sunt eu.”

 

Semne de carte

„Am descoperit semnul de carte în clasa I, aveam coperte pentru manuale cu semn de carte integrat. Am folosit semne de carte, hârtii, ţigări, bani, frunze de cannabis, brichete, dar cel mai mult îmi place sa îndoi colţul paginii la care am închis cartea.”

 

„Puţine sunt cărţile pe care le păstrez. Aşa că împrumut cărţi cu scopul de a nu le mai primi înapoi.”

„Am moştenit mai multe biblioteci din familie cu tot felul de carţi. Multe dintre ele nu mi-au folosit la nimic aşa că le-am vândut când eram student.

În biblioteca mea predomină cărţile de poezie, cărţile știinţifice şi cărţile de drept. Alternenând cu accesorii, în general obiecte de artă.”  

 

„Cred că achiziţionarea de cărţi ar trebui să fie gratuită întrucât cred că cunoaşterea nu poate fi evaluabilă în bani.” 

„Am în proximitate mai multe biblioteci publice cum e Biblioteca Naţională (de-abia s-a inaugurat), Biblioteca Central Universitară, pe care am citit-o când eram student şi Biblioteca Metropolitană, pe care o citesc zilele astea.

Am într-un folder o bibliotecă cu vreo zece mii de cărţi, dar nu privesc biblioteca virtuală nici ca pe o necesitate, nici ca pe un moft, ci ca pe ceva care este.”

„Cunoaşterea înseamnă putere,  cunoaşterea îţi oferă protecţie, cunoaşterea te înalță”

„Lectura are două trebuinţe: să te lumineze şi să te distreze. Te poţi îndrăgosti de lecură dacă eşti îndrăgostit de cunoaştere.

 

Citatul cu care am rezonat: A fi GUVERNAT este să fii urmărit, inspectat, spionat, direcţionat, condus de legi, numerotat, regularizat, înrolat, îndoctrinat, controlat, verificat, estimat, evaluat, cenyurat, comandat, de creaturi care nu au nici dreptul nici înţelepciunea nici virtutea să facă asta. A fi GUVERNAT este să fii la fiecare operaţiune, la fiecare tranzacţie notat, înregistrat, numărat, taxat, ştampilat, măsurat, numerotat, asistat, licenţiat, autorizat, admonestat, preîntâmpinat, împiedicat, reformat, corectat, pedepsit. Este, sub pretextul utilităţii publice şi în numele interesului general, să fii plasat ca şi contribuabil, sfredelit, jecmănit, exploatat, monopolizat, extorcat, stors, înşelat, jefuit; apoi, la cel mai mic semn de rezistenţă, la cel mai şoptit cuvânt de împotrivire, să fii reprimat, amendat, defăimat, hărţuit, vânat, abuzat, bătut, dezarmat, legat, sufocat, arestat, judecat, condamnat, împuşcat, deportat, sacrificat, vândut, trădat; şi colac peste pupăză: învins, ridicularizat, râs, ultragiat, dezonorat. Asta înseamnă GUVERN, asta este justiţia şi morala lui. ”  

 

Mesaj pentru comunitatea SemneBune: „ELIBERARE!”

„Nu credeţi tot ce citiţi!”

 

Scurt bio

Stoian G. Bogdan s-a născut la 29.10.1983 în Comăneşti, este absolvent al Facultăţii de Drept şi masterand în Studii Juridice. A publicat poezie în revistele: Vatra, Luceafărul, Tribuna, Pana mea, România literară.

 

 

Cărți publicate (în ordine cronologică)

–          Chipurile – Ed. Cartea Românească 2009

–          Nu-ştiu-câte-zile – Ed. Trei 2010

–          Torrent – Ed. Herg Benet 2011

 

În lucru, cartea „Dragoste”.

 

Mulțumim Stoian George-Bogdan!

București, 2012 © Copyright SemneBune | semne de carte, pentru carte
Seria de interviuri „Cartea, între Om și Simbol”

Sursa foto: SGB

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.

Comments are closed.