15 scriitori contemporani l-au rescris pe Joyce

Revista presei culturale – 23-06-2014

 

100 de cărţi pe care ar trebui să le citiţi, despre cum influenţează internetul lectura, o carte despre clasa muncitoare şi Joyce rescris – iată informaţiile literare din presa lumii care mi-au atras atenţia la acest început de săptămână.

 

De pe telegraph.co.uk reţin astăzi articolul cu titlul 100 de cărţi pe care ar trebui să le citească oricine. De obicei, nu mă opresc asupra acestui gen de ştire, pentru că recomandările sunt, în general, aceleaşi: cărţi ale clasicilor, cărţi pe care cei mai mulţi dintre noi chiar le-au citit încă din adolescenţă. Totuşi, am decis să văd ce titluri sunt recomandate acum şi, spre surprinderea mea, lista aceasta este una actualizată cu nume ale unor scriitori contemporani. Printre ei sunt Salman Rushide, Nabokov, Gabriel Garcia Marquez, Orhan Pamuk, Milan Kundera şi alţii. Vă las să vedeţi singuri care sunt cei o sută de scriitori recomandaţi şi scrierile lor, chiar e o listă interesantă.

**

Pe The New Zealand Heraldnzherald.co.nz – am dat peste un articol în care câţiva scriitori contemporani spun că romanul complex, sofisticat, care necesită o anume atenţie şi concentrare este pe cale de dispariţie, din cauza internetului, a mesageriei instant şi a altor asemenea activităţi care ne distrag permanent atenţia, inclusiv de la lectura literaturii. Printre cei care spun că scriitorii vor fi nevoiţi să îşi adapteze stilul şi să creeze romane gândite într-un mod diferit de cel clasic, să îşi rupă naraţiunea în bucăţi care să poată fi citite cu pauzele impuse de conectivitatea permanentă la internet se numără şi Tim Parks, Will Self şi Philip Roth. Declaraţiile lor în acest sens pot fi citite în articolul amintit. Şi, dacă o să ne gândim un pic la acest lucru, probabil că le vom da dreptate. Inclusiv printre prietenii mei sunt deja oameni care spun că nu mai au răbdare să citească aşa cum erau obişnuiţi. Cauza? Internetul, desigur…

**

De pe spiked-online.com am citit recenzia unei cărţi care mi-a atras atenţia prin subiect. Este vorba despre The People: The Rise and Fall of the Working Class 1910–2010, de Selina Todd. Îmi pare o idee foarte bună să analizezi clasa muncitoare (în acest caz, este vorba despre societatea britanică), omul obişnuit, să înţelegi cum gândeşte, cum ia anumite decizii, cum este influenţat de mediul politic şi aşa mai departe. Totuşi, din recenzia amintită reiese că autoarea – profesor de istorie la Universitatea din Oxfordnu reuşeşte să prindă toate nuanţele unei analize complexe, care să acopere toate perspectivele. Cu alte cuvinte, intenţia este bună, rezultatul nu prea. Citiţi prezentarea despre care vă spun şi veţi găsi acolo atât punctele bune, cât şi cele slabe ale acestei cărţi. Rămâne, însă, ideea de la care s-a pornit şi care, încă o dată spun, îmi pare una foarte interesantă.

**

Despre o altă carte care mi s-a părut demnă de recomandat am citit pe The Times Literary Supplementthe-tls.co.uk. Dubliners 100 se numeşte cartea, un volum de 15 povestiri scrise după prozele lui James Joyce din volumul Dubliners, la 100 de ani de la publicarea lui. Cartea lui Joyce a fost tradusă şi la noi, la Editura Humanitas. Cu alte cuvinte, 15 scriitori irlandezi contemporani – unii cunoscuţi, alţii mai puţin – au fost invitaţi să rescrie povestirile lui Joyce. Fiecare dintre ele păstrează titlul şi prima frază din original, după care scriitorii respectivi continuă poveştile aşa cum şi le-au imaginat ei. Recenzia acestui volum apărut foarte recent, la începutul lunii iunie 2014, este destul de detaliată, iar ideea îmi pare provocatoare. Poate că într-o bună zi vom vedea volumul tradus şi la noi.

 

Revista presei literare internaţionale revine săptămâna viitoare, până atunci, rămâneţi pe semnebune.ro şi urmăriţi ce se întâmplă prin lumea literară de la noi.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.