Urbancolia, de Dan Sociu, tradus în Serbia

Titlul îmi place enorm, te invidiez pentru el. Textul curge, e haios… (Emil Brumaru)

 

urbancoliaRomanul Urbancolia, de , apărut în colecţia “Ego. Proză” a Editurii Polirom (şi în ediţie digitală), în anul 2008, va fi publicat la B&S Distribucija din Serbia, în anul 2014, de Danijela Popov Jovanovic.

 

Urbancolia are la bază perioada în care a lucrat în Botoşani pentru un ofiţer american anti-tero venit în România să inspecteze viitoarele baze NATO.

Conceput sub forma unei scrisori către Pascal Bruckner, Urbancolia este un raport comic şi amar despre o ţară în care oamenii nu se iubesc pe sine, cum nu-i iubesc nici pe ceilalţi şi, mai ales, nu-şi iubesc copiii.

Înainte de acest text, eu nu am existat. Nu sînt decît produsul imaginaţiei înfierbîntate a lui Dan Sociu, care m-a conceput, într-o seară de beţie, într-un bar din Iaşi. Dacă el s-ar opri din băut şi din scris, eu aş dispărea. Dacă eu dispar, şi el se evaporă. (Pascal Bruckner)

Sociu, eroul cărţii, este un poet virgin care, la cei 27 de ani ai săi, încă locuieşte cu mama lui într-un oraş de provincie. Fiecare zi şi-o petrece în acelaşi fel: citeşte, bea, se uită la televizor. Uneori, le face pe toate în acelaşi timp. Într-o seară, eroul nostru cunoaşte doi oameni care îl vor deturna definitiv de la rutina lui: Derrin, agent CIA, care a venit în România, mai precis în Botoşani, orăşelul în care se petrece povestea, pentru a inspecta teritoriile de lîngă rîul Prut unde va fi plasată o bază americană şi Diriga, cum e numită ea în roman, iubita acestuia, o jurnalistă de 26 de ani din oraş de care Derrin s-a îndrăgostit nebuneşte şi împreună cu care practică diverse ritualuri sadomasochiste. De această fată se îndrăgosteşte şi Dan, şi încă din prima clipă. Alte secrete la fel de surprinzătoare, despre America, despre România şi despre viaţă în general sînt dezvăluite pînă la finalul cărţii.

„Prin 2004-2005 se vorbea de romane care vor să fie manifestul generaţiei – cu inevitabila completare: dar nu reuşesc. La cîţiva ani după, Urbancolia este nu manifestul generaţiei, ci manifestul autorilor generaţiei. Manifest în sensul de cristalizare a direcţiei care trebuie urmată.” (Mihai Iovănel)

 

Dan Sociu s-a născut în 1978, în Botoşani. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă (Editura Junimea, 2002), fratele păduche (Editura Vinea, 2004), cîntece eXcesive (Editura Cartea Românească, 2005),

Pavor nocturn (Editura Cartea Românească, 2011) şi Poezii naive şi sentimentale (Editura Cartea Românească, 2012), precum şi romanele Urbancolia (, 2008), Nevoi speciale (, 2008) şi Combinaţia (Casa de Pariuri literare, 2012).

A obţinut Premiul Festivalului româno-canadian de poezie „Ronald Gasparic”, în urma căruia i-a apărut volumul de debut, Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu” (debut), Premiul pentru poezie al USR, „Cea mai bună carte de poezie a anului” pentru cîntece eXcesive. A tradus volume de poezie de Charles Bukowski, Seamus Heaney şi E.E. Cummings şi romane de Jack Kerouac şi Aleksandar Hemon.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.