Strategia culturii cu mai multă birocrație

Pe data de 20 august 2013, Ministerul Culturii va organiza o ședință publică având ca temă proiectul Strategiei cu discutarea punctelor de vedere exprimate, urmând ca la 29 august să aibă loc o nouă reuniune a Comitetului Consultativ Tematic Turism, Cultură, Patrimoniu Cultural, în vederea aprobării, la acest nivel, a variantei finale a proiectului Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii și Patrimoniului Național pentru perioada 2014-2020.

Recomandările pot fi transmise, exclusiv în scris, până la 2 august 2013, pe adresa Ministerului Culturii din Bd. Unirii nr. 22, Sector 3 – București, on-line prin înregistrarea ca user la adresa http://www.umpcultura.ro/forum/ sau pe fax la nr. 021 222 84 79.

Pe post de misiune strategică avem un motto: „ poporului, clădirea culturii pe specificul național, organizarea culturii naționale sau formulări de tipul elemente culturale”. Dimitrie Gusti (1880-1955)

Apoi în texttul documentului oficial se regăsesc citate care țin loc de „declarații” responsabile. Textul este redactat cu o limbă de plastic, pvc alb-lucios. Domnule ministru miop ați citit documentul? Chiar dacă sunteți specializat în istoria artei, nu trebuie să veniți cu citatele unui om de cultură din arhivă, ancorat în istoria recentă. Singurul lucru care merită toată atenția în lecturarea acestui document sunt din păcate viziunile marelui sociologul D. Gusti.

„[…] În privința culturii creatoare, societatea românească nu-și dă încă seama de însemnătatea problemei, pentru că nu înțelege eminenta funcție și forța socială a inteligenței […] Principiile ce vor trebui în mod necesar să stea la baza unei politici de stat a culturii și care reies din scurta expunere făcută nu pot fi decât acestea:

1. Nu se poate despărți superioară creatoare de poporului.

2. Cultura nu se poate impune de sus; fiind o afacere personală, ea trebuie deci să trăiască într-o atmosferă de libertate, spontaneitate și specificitate națională.

3. Cultura trebuie clădită pe specificul național, care trebuie cercetat prin metoda monografică sociologică.

4. Instituțiile de stat care-și asumă răspunderea organizării culturii naționale vor trebui să aibă o autonomie cât mai mare.

5. Astfel de instituții nu pot avea ca scop crearea culturii, ci numai crearea condițiilor prielnice de dezvoltare a ei, descoperind, stimulând și organizând colaborarea tuturor elementelor culturale ale țării […]”

 

Documentul se descarcă de pe site-ul ministerului:  http://www.cultura.ro/uploads/files/STRATEGIA_%20SECTORIALA_IN_DOMENIUL_CULTURII_2014-2020.pdf

Mai multe rapoarte și detalii: http://www.culturadata.ro/

 

CB

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.