Pe semnebune.ro, Andreea Banciu scrie un articol intitulat Paris: ghidul începătorului, articol în care ne împărtăşeşte impresiile ei după o vizită în oraşul care ai zice că nu mai are nevoie de recomandări. „Ce am învățat la Paris? În primul rând, că am nevoie de cel puțin 2-3 călătorii pentru a percepe un astfel de loc în întregime (sau măcar pe aproape). Ne-am creat o listă luungă de locuri pe care trebuie să le vedem, iar la un moment dat am trăit cu sentimentul că voi fi strivită de presiunea locului și de valul de informații. Apoi, Parisul este, cu certitudine, un oraș care îmi oferă o imagine amplă asupra sutelor de lucruri pe care nu le știu, pe care le-am uitat, pe care mi-aș dori să le aflu. Luvrul se parcurge pe îndelete, preț de câteva zile, dacă se poate, filând momentele liniștite, în care nu este invadat de turiști înnebuniți, care se fotografiază cu tablourile și statuile”, citim în articolul de pe semnebune.ro, pe care vă sfătuim să îl parcurgeţi integral, pentru că este, într-adevăr, un ghid altfel şi util.
**
„Liderilor totalitari le plăcea să se considere intelectuali. Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Mao – toți doreau să fie văzuți și elogiați ca filozofi. Convinși că aveau misiunea de a purifica umanitatea de „dușmanii poporului” și să creeze paradisul terestru (definit drept societate fără clase sau ca o comunitate rasială perfect omogenă), ei au încercat sa construiască justificări ideologice pentru crime în masă”, citim pe lapunkt.ro, în deschiderea recenziei la volumul Hitler’s Philosophers de Yvonne Sherratt, recenzie semnată de Vladimir Tismăneanu. Cartea este structurată în două secţiuni, prima, în care se vorbeşte despre Hitler şi despre „aghiotantul său filosofic”, Alfred Rosenberg, şi o a doua care „este mai problematică: în primul rând, pentru că autorii discutați ar putea fi descriși drept victime ale lui Hitler și nu filozofii acestuia”, mai citim în aceeaşi recenzie, pe care o recomandăm integral şi pe care, cum spuneam, o găsiţi pe lapunkt.ro.
**
Pe liternet.ro găsiţi, pe durata Festivalului George Enescu, un jurnal al manifestărilor culturale din cadrul acestuia, jurnal semnat de Marius Constantinescu. „Tensiune de s-o tai cu cuţitul la concertul de deschidere. Aşa e mereu. Lume puzderie, aşteptări cât Everestul, ţinute de gală şi garderobă de picnic, telefoane mobile şi, slavă Domnului, aproape nicio tentativă de aplauze între părţile lucrărilor! À propos, dacă aşteptaţi de la mine recenzii muzicologice, comentarii de specialitate şi verdicte inexorabile, apăsaţi butonul Back al browser-ului. Găsiţi pe LiterNet voci cu adevărat avizate, ca să nu mai vorbesc de excelentul Ziar al Festivalului, în fiecare seară. Ca şi acum doi ani, vă propun un eveniment filtrat prin ochii şi sensibilitatea mea, subiectiv, franjurat, sumă de emoţii personale şi individuale”, citim în prima însemnare din acest „Jurnal de meloman grăbit şi jurnalist fugărit”, de pe liternet.ro.
**
În weekend, mai exact, sâmbătă, 7 septembrie, la Teatrul de Artă Bucureşti va avea loc un spectacol mai puţin obişnuit, intitulat Poveste din Ţara de Foc, Gracias a la Vida… „Spectacol de teatru, muzică şi dans pe texte latino americane, precum Eduardo Galeano, Pablo Neruda, Isabel Allende, Rodrigo Garcia, într-o Poveste din Ţara de Foc. Un spectacol emoţionant despre tragica poveste din timpul Loviturii Militare de Stat din Chile”, citim în prezentarea de pe bigcitylife.ro. Printre cei care semnează muzica acestui spectacol se află şi celebrul Astor Piazzola. Ora de începere: 21.15.
**
„Club A vă invită joi, 5 septembrie, începînd cu ora 19.00 la PoetikA – o seară specială de poezie și muzică, eveniment de debut al acestei toamne, în compania poeților Lucian Vasilescu, Dan Mihuț, Dmitri Miticov, Răzvan Țupa, Marius Surleac și Leonard Ancuța și avînd ca invitat special pentru momente muzicale pe Elena Schen”, citim pe hotnews.ro. Tot de acolo aflăm că „PoetiKa își dorește să fie o interfață directă între autori și public, un motiv puternic să redescoperim farmecul poeziei, să familiarizăm sau să educăm publicul, indiferent de vîrstă cu noile canoane, direcții sau avangarde apărute în lirica românească, să descoperim tinere talente și să le promovăm.”