SB-2911-RPC

O carte devenită motiv de dialog între familii de scriitori, Ziua uşilor deschise la TNB, Albă ca Zăpada transpusă pe ecrane pentru cei mari, un roman interesant în curs de apariţie şi concert aniversar byron – recomandările culturale înainte de weekend.

 

Despre o dezbatere literară inedită aflăm de pe semnebune.ro. Este vorba despre un dialog purtat de trei cupluri de scriitori, marţi, 3 decembrie, de la ora 18, la Cafe Cărtureşti Verona. Discuţia va porni de la romanul Soţ şi soţie, al scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, apărut la Editura Polirom. Cei care vor dezbate sunt: familia Zeruya Shalev şi Eyal Megged, pe de o parte, familia Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru, pe de altă parte; iar moderarea va fi făcută de Adela Greceanu şi Matei Martin. „Protagoniştii romanului Soţ şi soţie, Udi şi Naama, sînt doi oameni care au crescut unul lîngă celălalt, însă pe parcursul acestui drum de-o viaţă comunicarea dintre ei a fost întreruptă, iar traiul împreună, alături de fiica lor, Noga, se împarte între gelozie, furie şi vină. Se dovedeşte încetul cu încetul că întreaga fundaţie pe care fusese clădită această căsnicie era una firavă, imaginea iubirii idilice trăite în adolescenţă nefiind decît un înveliş iluzoriu al unei vieţi de familie neîmplinite”, citim pe semnebune.ro. Tot de acolo aflăm că acest eveniment va deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti, ce se va desfăşura în perioada 4-6 decembrie, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, sub motto-ul „Re-Writting the Map of Europe”.

**

Teatrul Naţional I.L. Caragiale împlineşte 40 de ani de existenţă, o vârstă impresionantă, care va fi marcată prin manifestări speciale, aflăm de pe hotnews.ro. „Dorind să transforme acest Arc peste timp într-o sărbătoare deschisă tuturor, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” organizează în zilele de 14 şi 15 decembrie 2013 Zilele Teatrului Național. Cu acest prilej vor fi organizate tururi ghidate ale teatrului – Ziua uşilor deschise la TNB, întâlniri cu actorii cei mai îndrăgiţi ai TNB, sesiuni de autografe şi fotografii, un mini târg de carte de teatru, vizitarea foaierelor-expoziţie cu lucrări ale unor cunoscuţi artişti români contemporani, vizitarea Salonului Naţional de artă Naivă (foaier Sala Mică) etc, precum şi o Lungă Noapte a TNB (14 spre 15 decembrie 2013, de la orele 23.00 la 4.00) în care foaierele ospitaliere ale Sălii Studio vor fi deschise publicului larg, invitat la un maraton artistic susţinut de câţiva din actorii teatrului şi de invitaţii lor”, citim pe hotnews.ro.

**

O poveste clasică transpusă pe ecrane pentru oamenii mari va avea premiera în România săptămâna viitoare. Este vorba despre Albă ca Zăpada sau Blancanieves, în original, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Filmul în regia apreciatului regizor de origine spaniolă Pablo Berger va avea premiera pe 6 decembrie. Plasată în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, propunerea Spaniei la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin, Albă ca Zăpada | Blancanieves este o adaptare a basmului clasic al fraților Grimm, un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa. Albă ca Zăpada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăiește sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna. Carmen scapă și se alătură unei trupe de pitici toreadori”, citim în prezentarea de pe ziarulmetropolis.ro. Despre film, regizorul spaniol spune că „este o experiență senzorială, o minunată călătorie în timp, un basm în imagini ce fascinează copilul din fiecare dintre noi. Publicul va avea senzaţia că stă la mine în braţe şi ascultă o poveste fantastică, dramatică, înspăimântătoare şi cu un umor negru.”

**

Despre un roman în curs de apariţie la Editura Univers citim pe semnebune.ro. Volumul se numeşte Cuvântul pierdut şi este scris de Oya Baydar, născută în Istanbul. „Martor la uciderea unei tinere kurde în Ankara, un scriitor celebru se hotărăşte brusc să plece în căutarea motivului acestei crime. Drumul, care îl poartă prin satele Anatoliei, înseamnă totodată o regăsire a sinelui, a amintirilor şi idealurilor, dar mai ales a  puterii scrisului: cuvântul pierdut. O călătorie simultană o duce pe soţia sa, biolog celebru preocupat de etica ştiinţei, spre vest, în Norvegia, unde trăieşte singurul lor fiu. Se despart drumurile lor din ce în ce mai mult, aşa cum cred la început, sau, dimpotrivă, depărtarea îi vor aduce mai aproape? Cuvântul pierdut ne înfăţişează lumea violentă a Turciei, sensibila şi ocolita problemă a kurzilor, dar şi suferinţele individuale ale eroilor şi lupta lor pentru a-şi păstra speranţele umaniste”, se spune în prezentarea de pe semnebune.ro, unde se poate citi şi un mic fragment din carte.

**

Dacă în weekend aveţi chef de ieşit în vreun club unde se cântă live, o alegere poate fi concertul trupei byron, din Fabrica, aflăm de pe iconcert.ro. „Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, byron aniversează 7 ani de carieră printr-un concert special în Club Fabrica din Bucureşti. În deschidere: Youvenis. Dresscode: bal costumat. În cei 7 ani, membrii trupei byron au lansat patru albume, au demarat proiecte măreţe pe care le-au şi finalizat (DVD-ul unplugged, DVD-ul de la Salina Turda, concursul byron – Rock Your High School, musical-ul Nevestele Vesele din Windsor), nemaivorbind de numărul mare de concerte susţinute la festivaluri de renume sau în cluburi. byron înseamnă: Dan Byron (voce, chitară, flaut), 6fingers (voce, clape, chitară), Laszlo Demeter (chitară bass) şi Dan Georgescu (tobe)”, citim pe iconcert.ro.

 

intră în pauză, ne recitim/reauzim luni dimineaţă, cu noutăţi literare de pe mapamond.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.