Un volum de proză scurtă românească, spectacole pentru cei mici, un concert în amintirea Dire Straits, o piesă de teatru la Godot Cafe şi un mic târg de carte românească, tocmai de… Ziua Naţională – acestea sunt recomandările culturale de astăzi.
Recomandarea de lectură o luăm şi astăzi de pe semnebune.ro, unde Val Ceau scrie despre volumul de proză scurtă Vizita, de Cosmin Perţa. Întâi, el face o scurtă trecere în revistă a prozei scurte româneşti, care nu este genul literar cel mai prolific, apoi detaliază pe marginea cărţii amintite. „Nu știam nimic despre carte atunci când am luat-o și după prima povestire, care este un bun început pentru scurtul volum, am observat că autorul își alege personaje din sfera literară românească. Ușor modificați, parodiați, dar niciodată luați în râs la modul vulgar, cu tot numele sau doar cu inițiala, apar în carte: Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Horia Simionescu, Răzvan Țupa, Florin Iaru, Marin Malaicu-Hondrari, Iulian Tănase sau Stephan Bouquet, Dostoievski, Mihai Eminescu, Caragiale și chiar Chuck Norris, ca să nominalizez doar o parte din ei”, citim pe semnebune.ro, în cronica volumului Vizita, apărut anul acesta la Editura Herg Benet.
**
De pe hotnews.ro aflăm ce pregăteşte Opera Comică pentru Copii în luna decembrie. „Sărbătorile de iarnă înseamnă momentul când pentru noi toţi, copii mici sau copii „mari”, poveştile par să prindă din nou viaţă şi visatul este permis dincolo de cotidian. Aşa încât Opera Comică Pentru Copii a pregătit în luna decembrie mai multe cadouri muzicale pentru spectatorii ei. Începutul lunii va însemna reîntâlnirea cu două prinţese care au încântat copilăria noastră a tuturor, cu două basme nemuritoare transformate în spectacole de balet pe scena teatrului bucureştean: FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ şi CENUŞĂREASA”, citim pe hotnews.ro. Tot de acolo aflăm că nu va lipsi de pe scenă nici Soacra cu trei nurori, o altă poveste clasică.
**
„Pentru fanii Dire Straits și nu numai, duminică, 1 decembrie este ziua în care melodii precum Brothers in Arms, Romeo and Juliet sau Tunnel of Love vor putea fi ascultate live. La 17 ani de la destrămarea formației britanice, The Straits duc mai departe pub rock-ul melancolic perpetuat de Mark Knopfler & co”, citim pe postmodern.ro. Deşi a trecut atât de mult timp de când trupa atât de apreciate la finele anilor ’70 şi mult după aceea nu mai există, Alan Clark și Chris White au pus bazele formației tribut The Straits, pentru un concert caritabil. Întrucât ideea a avut succes de public, totul s-a lăsta cu un turneu mondial, din care face parte şi concertul de la Bucureşti. De pe postmodern.ro aflaţi şi de unde mai pot fi cumpărate biletele.
**
Sâmbătă, 30 noiembrie, la Godot-Café-Teatru se va pune în scenă piesa Două liniuţe, scrisă şi regizată de Lia Bugnar, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Sâmbătă noaptea, patru actori vor alerga din patru teatre diferite ale Bucureștiului pentru a juca noua piesă scrisă și regizată de Lia Bugnar, „Două liniuțe“, la Godot Café Teatru. Distribuția spectacolului este formată din Medeea Marinescu, Marius Manole, Cătălin Babliuc, Ilinca Manolache, Istvan Teglas, Anghel Damian și Irina Antonie. „Două liniuţe“ este o comedie dulce-amară despre a fi sau a nu fi responsabil, a fi sau a nu fi îndrăgostit, despre bănci, gânduri stinghere și alte lucruri neașteptate care au multe de povestit”, citim pe ziarulmetropolis.ro, unde puteţi câştiga o invitaţie dublă la acest spectacol, care va începe la ora 22. Invitaţia va putea fi ridicată direct de la Godot-Café-Teatru, cu 15 minute înainte de începerea reprezentaţiei.
**
De pe bigcitylife.ro aflăm despre o idee lăudabilă a uneia dintre cafenelele bucureştene. „Cafeneaua La Belle Vie-Café-Boutique, singura cafenea-librărie din Bucureşti specializată în vânzarea de carte şi în susţinerea evenimentelor culturale va organiza, în data de 1 decembrie, cu începere de la ora 10:00, un târg dedicat promovării autorilor români şi obiectelor mici de artizanat aparţinând unor tineri artişti locali. Astfel, pe 1 decembrie, dis-de-dimineaţă, autorii români coboară de pe rafturi direct pe terasa cafenelei şi pe aleea sa generoasă, cu discount de 10-20%. (…) Cărţile care vor sta în frig la târg (până îşi vor găsi o geantă încăpătoare sau un buzunar călduţ) sunt de la Editura All, Cartea Românească, Casa de Pariuri Literare, Curtea Veche Publishing, Herg Benet Publishers, Editura Humanitas şi Polirom”, citim pe bigcitylife.ro.
Revista presei culturale se încheie aici şi vă urează să vă adăpostiţi de frig în vreo librărie sau prin vreo sală de spectacole, pentru că aveţi de unde alege.