SB-2611-RPC

Cronica unei cărţi bune, Evgheni Oneghin din nou pe scena Operei, o piesă de teatru semnată de Matei Vişniec, un nou spaţiu cultural în Piaţa Romană şi Târgul de Sf. Andrei – acestea sunt câteva dintre întâmplările culturale de astăzi.

 

Pe semnebune.ro, Andreea Banciu ne recomandă romanul Cina blestemată, de Ismail Kadare. În opinia ei, acest volum întruneşte toate condiţiile pentru a fi catalogat drept carte bună. „Cronologic, firul epic pornește de la retragerea Italiei fasciste din Albania și intrarea Germaniei fasciste în loc și se încheie într-o Albanie comunistă, spațiu al absurdului. (…) Ficțiune pe un bogat fundal istoric, Cina blestemată combină ironia usturătoare (…) și descrierea suprarealistă a unor momente copleșitoare ori a unor detalii-cheie, pe care cititorul este invitat discret să le urmărească până la final. Poate aș fi vrut să văd câteva elemente punctate mai bine, dar, per total, romanul își atinge scopul, își transportă cititorul într-un moment al istoriei, pe care învinșii cu greu îl pot relata în mod obiectiv și pe care învingătorii l-au exploatat cu perversiune”, citim în amintita recenzie de pe semnebune.ro, unde o găsiţi cu detalii şi de unde se poate afla inclusiv câte ceva despre autor, în cazul în care nu v-aţi oprit încă asupra lui.

**

Dupa aproape un an de absenta din repertoriul Operei Nationale Bucuresti, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, in conceptia regizorala a lui Ion Caramitru, revine pe scena lirica bucuresteana”, aflăm de pe hotnews.ro. Celebrul spectacol va putea fi văzut în zilele de 28 şi 29 noiembrie, de la ora 18.30. „Opera Nationala Bucuresti marcheaza revenirea operei „Evgheni Oneghin” in repertoriul Operei Nationale Bucuresti printr-o expozitie de fotografie deschisa publicului zilnic intre orele 10:00-17:30 (acces liber)”, mai citim pe hotnews.ro, unde găsiţi şi detalii despre distribuţie şi despre solişti.

**

Piesa de teatru Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt, scrisă de Matei Vişniec, va putea fi văzută vineri, 29 noiembrie, la unteatru. Adaptarea îi aparţine regizoarei Cătălina Buzoianu, aflăm de pe postmodern.ro. „Piesa de teatru prezintă relaţia unui cuplu pentru care un one-night stand va deveni o relaţie plină de simboluri mistice referitoare la perechea primordială. Dramatismul şi umorul sunt întreţinute de cei doi actori, Iolanda Covaci şi Marius Călugăriţa. Ei vor pune în scenă cele mai frumoase zile din viaţa unui saxofonist năucit de prezenţa feminină ivită, după o noapte de pomină, în apartamentul său. Măgulit de laudele aduse talentului său muzical, dar intrigat şi de anumite detalii povestite de aceasta, legate de noaptea în care s-au cunoscut, el îi cere să rămână. Profitând ghiduş de amnezia lui, ea iniţiază un joc suprarealist, din care nu lipsesc jazz-ul, aluziile referitoare la miturile indiene despre iubire şi moarte sau misterioasele sunete venite din apartamentul vecin. La unteatru nu se intră cu bilet. La finalul reprezentaţiei, fiecare spectator va decide suma prin care îi va răsplăti pe actori”, citim pe postmodern.ro.

**

De pe ziarulmetropolis.ro aflăm că Primăria Capitalei şi-a amintit să se îngrijească şi de cultură. Mai exact, weekendul trecut, a fost inaugurat un nou spaţiu central unde bucureştenii vor putea merge la diverse spectacole. „Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti a inaugurat sala de spectacole „teatrelli – theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la câţiva paşi de Piaţa Romană. Bucureştenii vor putea asista în fiecare joi, vineri şi sâmbătă, la spectacole de teatru, muzică şi dans”, citim pe ziarulmetropolis.ro. Tot acolo găsiţi detaliat programul spectacolelor care vor avea loc în amintitul spaţiu în lunile noiembrie şi decembrie.

**

Ne întoarcem la semnebune.ro, de unde aflăm că în weekendul care vine, la Muzeul Ţăranului Român, va avea loc un Târg de Sfântul Andrei. „De vineri, 29 noiembrie, până duminică, 1 decembrie, de la 10 de dimineață la 6 pe seară, meșteșugari pricepuți și artizani din toată țara vin la Muzeul Național al Țăranului Român cu obiecte frumos lucrate… (…) Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 11.00, la Studioul Horia Bernea, vă așteptăm la piesa de teatru Copilăria lui Nică. Spectacolul conține o adaptare a „Amintirilor din copilărie”: Pupăza din tei, La cireșe, La scăldat și Irinuca. Adaptarea textului și regia: Antoaneta Zaharia”, citim pe semnebune.ro. Tot la târg se vor organiza un atelier de prelucrare a lemnului, un atelier de cadouri, un atelier pentru decorat cizmuliţe şi alte asemenea activităţi, care te fac să aştepţi cu nerăbdare sărbătorile.

 

Revista presei culturale se încheie aici, dar vom reveni mâine dimineaţă, cu alte noutăţi.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.