Recomandările culturale de astăzi sunt la fel de diverse cum v-am obişnuit, ba chiar am inclus şi o sugestie de petrecere atimpului liber în mod creativ pentru copii.
Pe site-ul lapunkt.ro găsiţi o adevărată pledoarie pentru cărţi şi lectură, în articolul semnat de Adrian G. Romilă şi intitulat Despre viaţă şi cărţi. „Opoziţia dintre viaţă şi cărţi e falsă, şi ea e întreţinută mai ales de cei ce nu iubesc cărţile. „Eu trăiesc, nu stau cu nasul în cărţi”, „am şcoala vieţii, nu am citit minciunile din cărţi”, cam aşa îţi pot spune cei pentru care lectura n-a fost niciodată o parte a respiraţiei spiritului. (…) După drumul sinuos al lecturii, într-o viaţă printre cărţi, ne găsim pe pragul morţii dacă nu pregătiţi, măcar în cunoştinţă de cauză. Ştim mai multe despre noi pentru că ni le-au spus cărţile. Căci lectura nu reprezintă efortul de a-i înţelege pe ceilalţi, autorii şi ideile lor, sau textele şi sensurile acestora, cum susţin teoriile interpretării de totdeauna. Lectura e, în ultimă instanţă, înţelegere de sine, recuperarea fragmentelor eului, rispite în miile de pagini care ne precedă şi ne cuprind, aşa cum suntem şi aşa cum nu vom fi niciodată”, citim pe lapunkt.ro.
**
Seara de duminică poate fi dedicată baletului, pentru că pe scena Sălii Palatului va avea loc reprezentaţia celebrului balet al lui Ceaikovski, Lacul lebedelor, aflăm de pe postmodern.ro. „Povestea prințesei Odette, blestemată de maleficul vrăjitor Von Rothbart ca pe timpul zile să ia înfățișarea unei lebede și care aparent își găsește salvarea atunci când îl întâlnește pe prințul Siegfried, a cărui iubire poate rupe vraja, va fi redat de dansatorii Teatrului National Academic Taras Shevchenko din Kiev, iar rolurile Odette-Odile vor fi interpretate de Maria Allash, prim-solista a Baletului Bolshoi”, mai citim pe postmodern.ro, de unde se pot aflaş i preţurile biletelor.
**
De pe pagina de Facebook a revistei jazzcompas.com aflăm despre o serie de concerte care debutează joi, 24 octombrie, concerte derulate sub numele JazzCompas Live Sessions. „Suntem bucuroși să anunțăm lansarea unei noi serii de concerte, workshopuri şi întâlniri cu artişti români şi străini! Două concerte pe seară, o dată pe lună, la Palatul Ghika începând cu data de 24 octombrie 2013”, citim pe amintita pagină de Facebook. Acest prim concert îi va aduce în faţa publicului pe Luiza Zan şi pe cei de la Romanian Jazz Collective. Tot de acolo se pot afla detalii despre aceştia, preţurile biletelor şi alte detalii.
**
De pe semnebune.ro reţinem un eveniment cultural care va marca într-un mod inedit seara de 31 octombrie. „Meniu a la Carte și Club Expirat vă invită la un eveniment aniversar Dark Fantasy, joi 31 octombrie, începând cu ora 19:00. Vom fi captivați de poveștile autorilor: Oliviu Crâznic, A.R. Deleanu, Alexandra Derea, Teodora Gheorghe, Ana Mănescu, Cosmin Perța, Peter Sragher și Jean-Lorin Sterian. Invitați: Adriana Eftimie, în interpretarea textelor scrise de Oliviu Crâznic și Alin Farcaș – chitară, acompaniind lectura Alexandrei Derea. Evenimentul va fi moderat de Felix Nicolau, expert în ocultism literar. De Halloween, vă așteptăm în haine noi, cu filmulețe, degustări și multe alte surprize. Afterparty după ora 22:00. Aducem mai aproape de voi magia poveştilor!”, citim în prezentarea de pe semnebune.ro.
**
De pe hotnews.ro aflăm că „Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ organizează, în perioada 4 – 8 noiembrie, programul educativ ‘Săptămâna fără calculator’, dedicat copiilor, informează un comunicat al instituţiei. Proiectul face parte din programul ‘Vacanţă la Muzeul Satului’ şi este dedicat tinerei generaţii – preşcolari şi şcolari care îşi doresc să înveţe din tainele meşteşugurilor populare. Acest proiect se desfăşoară în săptămâna de vacanţă intersemestrială a elevilor claselor I-IV, cu scopul de a valorifica timpul liber, în cel mai plăcut mod. Scopul final este implicarea participanţilor în activităţi care să le pună în valoare creativitatea.” Taxa de participare la atelierele organizate cu acest prilej este de 10 lei/persoană.
Ne oprim aici cu revista presei culturale şi sperăm ca propunerile noastre să vă ajute să alegeţi ceva pe gustul vostru.
