SB-2211-RPC

Nostalgia după teatrul tradiţional, un film care trebuie văzut şi care poartă semnătura lui Werner Herzog, ce se mai întâmplă pe la Gaudeamus, jazz într-un spectacol eveniment şi Tartuff, la Teatrul Metropolis – recomandările cu care încheiem săptămâna culturală.

 

De pe semnebune.ro reţinem articolul Carlei-Francesca Schoppel, intitulat De ce nu mai merg la teatru. Un articol care exprimă nostalgia după teatrul tradiţional, din ce în ce mai mult înlocuit de producţii moderne, cu o punere în scenă contemporană. „Astăzi refuz din ce în ce mai des a mai ieşi să văd vreun spectacol, ceea ce mă determină să mă gândesac că atât eu, cât şi teatrul ne-am schimbat. Costumele şi replicile mă proiectau în povestea ilustrată pe scenă, văzând după un timp actorii ca şi cum aveau adânc gravat în piele personajul jucat. Îi admiram apoi, tot amintindu-mi flacăra efemeră a spectacolului. (…) Terenul scenei a devenit terenul realului. Costumele, tot mai actuale, au ascuns în garderoba demult cunoscută catifeaua şi dantela, pantofii şi pălăriile. Au adus teatrul zilnic şi tragediile de peste zi de care fugeam în braţele culiselor şi ale scenei. A veni la spectacol a devenit echivalent cu a ieşi pe stradă”, citim pe semnebune.ro.

**

Despre un film pe care, dacă nu l-aţi văzut, vi-l recomandăm citim pe postmodern.ro. Este vorba despre Aguirre – Mâna lui Dumnezeu. „Apocalipsa vine plutind în jos pe Amazon, în căutarea miticului El Dorado. Semnele ei sunt evidente: febra junglei, halucinaţiile, săgeţile otrăvitoare ale băştinaşilor, lăcomia… Pe toate le ignoră un fals profet al metalului ce strălucește precum aurul. Îl cheamă Aguirre şi nu crede decât în el însuşi. Îşi trădează regele, îşi  ucide camarazii şi apoi se autointitulează Mânia lui Dumnezeu, pe care o stârneşte când visează să-şi transforme fiica în noua lui mireasă. Astfel plănuieşte să dea o nouă dinastie pură, ce va stăpâni ţinutul aurului. (…) Considerat un film de artă, Aguirre – Mânia lui Dumnezeu este copleșit de imagini picturale, interpretarea şi mișcările tacticoase ale camerei de filmat înlocuind efectele speciale atât de căutate în ultimii ani. Unele scene pot fi considerate o pictură ce prinde viaţă, cum ar fi coborârea din Anzi, captată meticulos”, citim pe postmodern.ro, iar noi mai adăugăm doar că filmul este regizat de Werner Herzog.

**

Cum la Romexpo este în desfăşurare Târgul de Carte Gaudeamus, pe ziarulmetropolis.ro găsiţi detalii despre ce se întâmplă acolo: lansări de carte, lecturi publice, noutăţi şi reduceri. „Nouă autori nordici vor sosi în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.   (…) Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei va fi amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, numărul 3. La stand se va afla o amplă bibliotecă, cuprinzând cărţile autorilor nordici care au fost publicaţi în limba română. De asemenea, este prevăzut un spaţiu de manifestări, în care vor avea loc lansările de carte şi o serie de conferinţe şi seminarii”, citim pe ziarulmetropolis.ro.

**

Pentru 30 noiembrie, în sala ArCuB este programat un concert special, menit să fie un tribut lui Iancsy Körössy, considerat primul om de jazz din România, aflăm de pe arcub.ro. „Saxofonistul Nicolas Simion (RO) şi prietenii săi – trompetistul Ryan Carniaux (SUA), pianistulMircea Tiberian, basistul Chris Dahlgren (SUA) şi percuţionistul Drori Mondlak (SUA) – le pregătesc iubitorilor genului un spectacol-eveniment, dedicat memoriei marelui  pianist şi compozitor român de origine maghiară. Abordând un repertoriu ales din preţioasa moştenire compozistică a maestrului Körrösy, Nicolas Simion şi invitaţii săi readuc în atenţia publicului bucureştean farmecul inedit  al jazz-ului etno. Piese celebre, precum Arde, Arde, Jocul cu mingea, Of…Of  şi multe altele, vin să demonstreze importanta contribuţie adusă de acest muzician – care a avut inspiraţia să îmbine liniile melodice ale jazz-ului clasic cu elemente din folclorul românesc”, mai citim în prezentarea de pe arcub.ro.

**

Încheiem tot cu teatru, de pe port.ro aflăm că sâmbătă seara, la Teatrul Metropolis, se joacă Tartuffe, de Moliere. „O familie fericită se destramă atunci când tatăl (Orgon) uită că are o datorie faţă de cei care îl iubesc şi se dedică în schimb cu pasiune oarbă lui Tartuffe, un bigot care pretinde că vorbeşte în numele Divinităţii. O comedie frumoasă despre bine şi rău dar şi despre cât de greu e să deosebeşti binele de rău. Scandalul urcă pe scenă într-un spectacol deopotrivă amuzant şi tulburător, crud şi subtil. O piesă interzisă pe care o prezentăm în formă necenzurată!”, citim pe port.ro. Spectacolul începe la ora 19, iar din distribuţie face parte inclusiv Adela Mărculescu.

 

Ne oprim aici cu şi vă dorim un weekend plin. Ne recitim/reauzim luni dimineaţă, cu noutăţile literare din lumea largă.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.