SB-2111-RPC

Două recomandări de carte – care vă pot folosi, tot e în toi târgul Gaudeamus -, colinde româneşti într-o versiune nouă, o expoziţie de fotografie şi o piesă de teatru – propunerile noastre culturale de astăzi.

 

Pe semnebune.ro, Val Ceau scrie despre romanul Oraşul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud, de Christa Wolf. „Cunoscuta romancieră germană se dezvăluie în acest roman parțial autobiografic și vorbește despre un trecut pe care și-l asumă, dar pe care nu-l dorește definitoriu pentru viața ei. Crescută în Germania nazistă, autoarea trece de partea comuniștilor în tinerețea sa și a fost acuzată după căderea Zidului Berlinului de colaborarea cu Securitatea din Germania de Est (Stasi) prin anii 1960, colaborare dovedită prin documente. A fost un mare scandal când s-a aflat de acest lucru și ne putem imagina cum a fost văzută autoarea, ținând cont că și în România s-au descoperit cazuri de scriitori care au colaborat cu fosta Securitate. Diferența e că în Germania acuzația are repercursiuni mai serioase. Cu toate acestea, Christa Wolf a continuat să scrie, să publice și să-și accepte trecutul”, citim pe semnebune.ro.

**

Tot despre o carte, numai că, de data aceasta, între paginile ei găsim un personaj foarte cunoscut, citim pe postmodern.ro. „Imaginați-vă că ieșiți la o primă întâlnire cu un evreu nevrotic plin de ticuri, arâtând ca un hipster de vârstă mijlocie, și imediat vă azvârle o grenadă: Am o viziune a vieții foarte pesimistă. Trebuie să știi asta despre mine dacă o să ieșim împreună: simt că viața este împărțită între oribil și mizerabil. Acestea sunt cele două categorii. Oribilul ar fi, nu știu, cazurile terminale, înțelegi? […] Și, știi, mizerabilul sunt toți ceilalți. Asta-i tot.  E clar, pe „hipster” îl cheamă Woody Allen și dacă îmi semănați o să vă vedeți cam o dată pe an într-o relație plină de conversații intelectuale sarcastice. Dar o să-l iertați pentru că o să vă facă să râdeți și să observați mult mai atent lumea șuie în care trăim prin dioptriile ochelarilor deveniți trademark. Pentru cei interesați să vadă dincolo de personajul Woody Allen, volumul de interviuri apărut la Editura Publica e echivalentul unei beții de o noapte într-un bar. O să-ți povestească despre tot ce ai vrut sau nu să afli despre el, o să te surprindă, o să lase garda jos și o să țipe urcat pe masă că nu e înțeles. Dar o să plecați prieteni și bucuroși că v-ați cunoscut mai bine”, ni se spune în prezentarea acestui volum, de pe postmodern.ro.

**

Pentru că ne apropiem incredibil de rapid de sărbătorile de iarnă, poate că doriţi o versiune nouă a colindelor noastre tradiţionale. În acest caz, vă recomandăm noul album lansat de soprana Angela Gheorghiu, intitulat chiar O, ce veste minunată, după cum scriu cei de la ziarulmetropolis.ro. „Soprana Angela Gheorghiu a lansat primul său album de colinde româneşti, „O, ce veste minunată”, care conţine 16 dintre cele mai îndrăgite cântece tradiţionale de sărbători. (…) „Am înregistrat acest album de colinde pentru a readuce în suflet acea bucurie simplă, dar înalţătoare a Crăciunului petrecut alături de cei mai dragi oameni. Sunt fericită şi emoţionată să pot oferi publicului primul CD cu colinde româneşti de referinţă, cu aranjamente gândite pentru spiritul şi vocea mea”, declară soprana, citată de ziarulmetropolis.ro.

**

Actorii Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. pot fi văzuţi într-o ipostază diferită de cea cu care ne-au obişnuit şi anume, nu pe scenă, ci într-o expoziţie foto, aflăm de pe liternet.ro. „Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, PELICULA. Cei doi actori se întâlnesc astfel, pentru prima oară, într-o producţie vizuală. Rezultatul este o expoziţie însumând 16 fotografii ce vor fi expuse la Godot Cafe Teatru între 21 noiembrie şi 7 decembrie 2013. (…) Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un EL şi o EA, parte dintr-un cuplu imaginat într-o şedinţă foto marcată de libertate actoricească”, citim pe liternet.ro. Vernisajul are loc astăzi, la Godot Cafe Teatru, de la ora 18.

**

Weekendul care se apropie poate fi încheiat la teatru. Tot la Godot Cafe Teatru, unde poate fi văzut spectacolul Cui i-e frică de Virginia Woolf. Piesa „este una dintre cele mai amuzante și mai tulburătoare radiografii ale mitului „familiei perfecte”. George (Ionuț Grama), profesorul de istorie și Martha (Florina Gleznea), exuberanta sa soție și fiica șefului universității, se întorc acasă după o petrecere. Dar noaptea abia începe, iar publicul devine prizonier în casa celor doi și martorul unui șir de „jocuri și glume”, în care barierele anduranței vor fi testate iar demonii vor ieși la lumină. (…) Producția, dublu nominalizată la Premiile UNITER în 2009 (Cel mai bun debut – Florina Gleznea și Ionuț Grama), beneficiază de cea mai tânără distribuție care a interpretat rolurile titulare pe o scenă profesionistă și de noua traducere oficială necenzurată și savuroasă a textului original”, citim pe godotcafeteatru.ro.

 

se opreşte aici, ne recitim/reauzim mâine dimineaţă şi, de ce nu, între timp, poate că ne vedem la Târgul de Carte Gaudeamus.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.