SB-1511-RPC

Un roman cu un final năucitor, întâlnirea cu un scriitor francez în vogă, Jose Carreras live la Bucureşti, o premieră cinematografică a cărei principală calitate pare să fie doar prezenţa lui Jude Law în distribuţie şi punerea în scenă a romanului Maitreyi – iată recomandările culturale din această dimineaţă de vineri.

 

Pe semnebune.ro, Arnoux ne recomandă o carte: Apartamentul, de Hakan Bicakci. „Apartamentul ne vorbește  despre dorința unui muzician mediocru de a scoate capul din undergroud, după mulți ani în care el și trupa sa au cântat doar coveruri într-un club din Istanbul. Pentru asta Arif, protagonistul romanului, renunță la job-ul din publicitate, se desparte de iubită și se mută într-un apartament, în care se concentrează exclusiv asupra muzicii. (…) Apartamentul aduce în prim plan atât o confundare, cât şi o confruntare între protagonist (Arif) şi decor. Cumva şi celelalte personaje (fosta iubita, bunica, membrii trupei, spectactorii etc.) nu sunt decât martori inerţi la apariţia cântecelor. Şi când muzica vine dintr-o gaură, cu siguranţă că bucuria lecturii este garantată. Finalul este unul năucitor. Nu o să vă stric plăcerea”, scrie Arnoux pe semnebune.ro.

**

Scriitorul francez Andrei Makine se va afla săptămâna viitoare la Bucureşti şi va avea câteva întâlniri cu cititorii români, aflăm de pe hotnews.ro. Andrei Makine este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani. Născut în Siberia, el se stabilieşte la Paris în anii ’80. „In perioada 22-24 noiembrie, scriitorul Andrei Makine se va afla la Bucuresti, la invitatia Institutului Francez din Romania. Distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franta, Prix Goncourt, Andrei Makine va avea mai multe intilniri cu cititorii, cu prilejul aparitiei in limba romana a romanului O femeie iubita, publicat de curind in colectia „Biblioteca Polirom”. (…) Duminica, 24 noiembrie, la ora 15.00, la Tirgul International de Carte Gaudeamus, in Sala Cupola, autorul va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, dupa care va raspunde intrebarilor publicului”, citim pe hotnews.ro, de unde puteţi afla şi unde vor avea celelalte întâlniri cu cititorii.

**

Iubitorii de operă îl vor putea asculta live la Bucureşti pe tenorul Jose Carreras, la jumătatea lunii decembrie, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Tenorul Jose Carreras va concerta la Bucureşti, la complexul Romexpo, pe 15 decembrie, alături de Orchestra Naţională Radio, care va fi dirijată de propriul nepot, David Gimenéz Carreras. David Gimenéz Carreras este, de altfel, în prezent, principalul dirijor al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti. Născut în Barcelona, într-o familie în care strălucea numele unchiului său Jose Carreras, nepotul celebrului tenor şi-a făcut studiile muzicale în oraşul natal, apoi la Viena şi Londra. (…) Orchestra Naţională Radio condusă de David Gimenéz şi Corul Academic Radio reprezintă garanţia unui show desăvârşit, în care publicul va putea asculta piese specifice sărbătorilor de iarnă precum „Ave Maria”, „White Christmas”, „Have Yourself a Merry Little Christmas”, dar şi arii din opere celebre”, citim pe ziarulmetropolis.ro, de unde aflaţi şi care sunt preţurile biletelor şi locurile de unde se pot cumpăra.

**

Printre noutăţile pe care le vom vedea luna aceasta pe marile ecrane se numără şi Dom Hemingway, aflăm de pe postmodern.ro. Filmul nu are nicio legătură cu celebrul scriitor, ci „este o comedie neagră în regia lui Richard Shepard (The Matador), cu Jude Law în rolul unui fost spărgător de seifuri care după 12 ani iese din închisoare. Pe parcursul anilor petrecuți după gratii, Dom și-a păstrat loialitatea față de șeful său, Mr. Fontaine (Demian Bichir), nedivulgând niciun detaliu cu privire la activitățile ilegale ale acestuia. Întors pe străzile Londrei, el consideră că tăcerea sa trebuie răsplătită. De aceea îl contactează pe vechiul său prieten Dickie (Richard E. Grant) cu care pleacă într-o călătorie în sudul Franței, unde locuiește acum șeful său. Un accident de mașină și apariția Paolinei (Mădălina Ghenea) în calea sa, îl fac să își revizuiască prioritățile. Astfel, el va încerca să reia legătura cu fiica lui, Evelyn (Emilia Clarke). Însă pentru Dom nimic nu  e ușor, care mai mult încurcă, decât descurcă orice lucru”, se scrie în prezentarea de pe postmodern.ro. Filmul va avea premiera în România în 29 noiembrie.

**

Pentru luni, 18 noiembrie, pe scena Teatrului Bulandra este programat un spectacol care se anunţă de excepţie: Maitreyi, aflăm de pe bigcitylife.ro. „Prima întâlnire cu Maitreyi: o ai în programa de bacalaureat ca „lectură obligatorie”. A doua întâlnire: o reciteşti după 30 de ani şi realizezi că este mai mult decât frumoasa poveste de dragoste dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi. „Maitreyi” este o poveste care te determină să-ţi laşi sufletul să respire. El a scris „Maitreyi” după ce a fost dat afară din casa familiei Narendra Sen. Ea a scris „Dragostea nu moare” ca răspuns, revoltată de apariţia romanul lui şi de toate fanteziile de amor pe care le mărturiseşte şi care o au ca personaj central. Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul său a trăit la o intensitate paroxistică, dincolo de reguli, prejudecăţi, religie, cultură. Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul „Maitreyi” de Mircea Eliade, cu intervenţii din „Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi. Este prima dată când aceste două puncte de vedere se întâlnesc pe o scenă de teatru”, citim pe bigcitylife.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, luăm o pauză şi aşteptăm să vedem ce ne oferă săptămâna viitoare.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.