SB-1311-RPC

O discuție despre educație, pornind de la Lumea Sofiei, un remember Louis Armstrong, un film cu un scenariu semnat de Cormac McCarthy, ce mai fac rușii în materie de cinema și o piesă de teatru la care râzi, râzi, râzi… toate acestea în de astăzi. Așadar…

… o dezbatere interesantă este anunțată pe semnebune.ro, pentru 19 noiembrie, dezbatere care va porni de la o carte. „Cu ocazia lansării unei noi ediții din Lumea Sofiei, romanul istoriei filosofiei, care deschide seria de autor Jostein Gaarder, Editura Univers, alături de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, vă invită la dezbaterea „De ce?”. Este elevul încurajat să pună întrebări? Câţi profesori din sistemul românesc de învăţământ sunt şi mentori, nu doar simpli intermediari? Poate fi cunoaşterea distractivă? Cum se poate transforma şcoala din obligaţie într-un act asumat? Cum putem continua filosofia din clasă în viaţă? Acestea sunt doar câteva dintre subiectele atinse în discuţia din 19 noiembrie 2013. Pe urmele Sofiei și ale profesorului ei misterios, vom căuta și noi răspunsuri potrivite lumii din jurul nostru”, citim pe semnebune.ro, care este partener media la acest eveniment cultural.

**

Stagiunea de Jazz continuă în această seară, la Teatrul Act, cu cel de-al doilea concert, care va fi dedicat muzicii care poartă semnătura Louis Armstrong, aflăm de pe hotnews.ro. „”Dacă cineva ar trebui să poarte numele de Domnul Jazz acesta ar fi Louis Armstrong. El a fost întruchiparea jazz-ului şi aşa va rămâne. El e ceea ce numim un standard american, un american original” – sunt vorbele Ducelui Ellington despre Armstrong, muzicianul care până la finalul existenţei sale şi-a dovedit statutul de „părinte al jazz-ului”, influenţa sa, ca artist dar şi ca o personalitate a culturii universale, rămânând, până în zilele noastre, intactă”, citim pe hotnwes.ro. Această a patra ediție a Stagiunii de Jazz s-a deschis în 16 octombrie, cu un concert dedicat celebrului pianist Bill Evans. Concertul din această seară va începe la ora 19.

**

Despre un film a cărui premieră în România va avea loc vineri, 15 noiembrie a flăm de pe postmodern.ro. Este vorba despre The Counselor, regizat de Ridley Scott. „Scenariul este semnat de cunoscutul scriitor şi câştigător al premiul Pulitzer, Cormac McCarthy, fiind primul scenariu din cariera lui. Povestea se concentrează pe un avocat, jucat de carismaticul actor Michael Fassbender, ce se vede implicat în traficul de droguri, prins într-un război între Mexic şi statele de graniţă. Tematica filmului, despre care criticii spun că are şanse să devină cea mai bună reprezentare a lumii traficului de droguri de la Traffic (2000) sau numele sonore din spatele camerelor de filmări au determinat un număr considerabil de staruri să i se alăture lui Fassbender în distribuţie: Brad Pitt,  Javier Bardem, Penelope Cruz si Cameron Diaz în rolul principal din film – rol ce aparent i-ar fi revenit iniţial Angelinei Jolie, însă actriţa s-a retras. The Counselor se anunta a fi unul dintre filmele must see ale sfârşitului de an”, citim pe postmodern.ro.

**

Despre un alt film care trebuie pus pe lista de văzut, dar despre care nu se știe, deocamdată, când va ajunge și la noi, citim pe ziarulmetropolis.ro. „Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood. (…) Drama de război, care a beneficiat de un buget de 30 de milioane de dolari, este o coproducţie Rusia-Germania, cu un scenariu inspirat de anumite scene din romanul „Viaţă şi destin” de Vasili Grossman şi de povestea „Casei lui Pavlov”, o clădire de pe malul Volgăi, devenită un simbol al rezistenţei împotriva forţelor net superioare ale soldaţilor germani. (…) Nu se cunoaşte deocamdată data la care filmul, distribuit în Rusia prin Sony Pictures, via Columbia Pictures, va fi distribuit şi în Statele Unite şi Europa, compania Columbia trebuind să decidă mai întâi dacă va opta pentru dublarea sau subtitrarea peliculei”, citim pe ziarulmetropolis.ro.

**

Cei de la bigcitylife.ro ne îndeamnă să uităm de toate și să râdem, dar pentru asta trebuie, spun ei, să mergem la teatru. „Vreţi să vă distraţi, să uitaţi de griji, să vă amuzaţi, vreţi să râdeţi, şi iar să râdeţi, atunci mergeţi în curând să vedeţi această comedie savuroasă, bine construită, vie, alertă, eficace, cu o distribuţie perfectă. O piesă de neuitat. Dincolo de situaţiile ce provoacă râsul, de dialogurile explozive şi de mişcările comice, piesei nu-i lipseşte consistenţa psihologică. Un spectacol pe gustul tuturor”, citim pe bigcitylife.ro. Piesa în cauză este Dineu cu proști și se joacă la Teatrul Național București, inclusiv în această seară, de la ora 20. Din distribuție fac parte și Ion Caramitru și Horațiu Mălăele.

 

Recomandările noastre culturale continuă mâine dimineață, aici, pe semnebune.ro, și pe calea undelor, la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.