SB-1212-RPC

Romanul unei poveşti din Ferentari, o premieră la TNB, un thriller science-fiction anunţat pentru 2014, abonamente pentru spectacolele de la Sala Radio şi seri de poveste pentru cei mici – aceasta este oferta noastră culturală de astăzi.

 

Începem cu recenzia unui roman apărut recent, despre care scrie Valentin Ceauşescu pe semnebune.ro. Este vorba despre Soldaţii. Poveste din Ferentari, de Adrian Şchiop. „…romanul spune o poveste pe care mulți nu vor să o asculte, nu vor să o știe, chiar dacă se întâmplă sub ochii lor. E un roman scris cu precizie, dar și cu sentiment, e greu să nu te atașezi de Alberto, care se transformă de-a lungul paginilor și se schimbă rolurile între el și Adi. Povestea lui e tristă, rupe inima în tine, e genul de om defect, crescut fără dragoste, din care viața a mușcat cu ură, dar care și-a păstrat căldura și sentimentele. Mulți vor strâmba din nas când vor auzi că este o carte în care se vorbește și despre homosexualitate, dar cum am mai zis, acesta e doar unul dintre subiecte. Lumea acestui cartier, sărăcia, ignoranța, neputința, falsele valori pe care acești oameni le au, cercul vicios, acestea sunt problemele reale pe care cartea le pune în fața cititorului”, scrie Valentin Ceauşescu pe semnebune.ro, într-o cronică foarte convingătoare.

**

Pentru 14 decembrie, Teatrul Naţional Bucureşti anunţă o premieră care nu ar trebui ratată, aflăm de pe hotnews.ro. Piesa în cauză este „Barfe, zvonuri si minciuni”, de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru. „O intamplare bizara se petrece in casa viceprimarului New York-ului, chiar la aniversarea casatoriei. Crima? Tentativa de sinucidere? Sau si una, si cealalta? Misterul trebuie elucidat pe loc de catre invitatii la petrecere, orice scurgere de informatie le-ar pune in pericol cariera. Suntem martorii unei situatii atat de grave, incat suspansul se amplifica, spaima devine comica, umorul erupe. Cu o actiune construita in stilul filmelor politiste, dar in ritm de comedie, farsa lui Neil Simon, celebrul scenarist si dramaturg american, te tine cu sufletul la gura”, citim din prezentarea de pe hotnews.ro.

**

Despre un film care va fi lansat în primăvara lui 2014 şi care o are în rolul principal pe Scarlett Johansson citim pe postmodern.ro. „Under the Skin este un thriller science-fiction care urmărește povestea unui extraterestru trimis pe Pământ de o corporație influentă pentru a prăda autostopiști. Regizat de Jonathan Glazer, filmul o are în rolul principal pe Scarlett Johansson. Actrița o interpretează pe Laura, extraterestru deghizat în om, care stă la pândă pe marginea șoselelor puțin circulate. Folosindu-și senzualitatea și farmecul feminim, îi atacă – mortal – pe cei care trec. Treptat, însă, Laura începe să se schimbe datorită vieții pământene și intră în conflict cu cei din propria rasă din această cauză. Prin perspectiva extraterestră a Laurei, ni se oferă o altă viziune asupra lumii noastre”, citim de pe postmodern.ro. Deocamdată, filmul a putut fi văzut doar la unele festivaluri.

**

Dacă vreţi să fiţi siguri că veţi avea bilete pentru spectacolele pe care Sala Radio le pregăteşte pentru anul viitor, începând de mâine, se pun în vânzare abonamentele pentru 2014, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Ştiaţi că nepotul celebrului tenor José Carreras va dirija la Sala Radio în februarie 2014? Aţi auzit vreodată vioara Guarneri care a aparţinut lui Enescu răsunând în mâinile violonistului Gabriel Croitoru? Vă este dor să îl reascultaţi pe Alexandru Tomescu? Rahmaninov, Ceaikovski, Bach, Schumann, Brahms, Liszt ş.a. toţi marii compozitori îşi vor „etala” cele mai frumoase lucrări în cea de-a doua parte a stagiunii de la Sala Radio, alături de seri de jazz, concerte pop ş.a. Şi pentru a fi siguri că nu pierdeţi cele mai importante evenimente muzicale ale Noului An, vă propunem noile abonamente pentru perioada ianuarie-martie 2014  a stagiunii Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Doar zece zile aveţi la dispoziţie pentru a vă asigura locurile în sală! Sala Radio vă aşteaptă aşadar între 13 şi 23 decembrie 2013 la casa de bilete din strada General Berthelot 60-64”, citim de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Încheiem şi astăzi cu o recomandare pentru cei mici – spuneam ieri că luna decembrie este, în primul rând, bucuria lor – şi vă spunem că Librăria Cărtureşti Verona organizează pentru ei Seri de poveste, aflăm chiar de pe blogul carturesti.ro. „Pe parcursul a cinci seri, copiii si parintii sunt asteptati in libraria Carturesti din strada Verona, incepand cu orele 19.00, pentru a lua parte la numeroase momente educative, interactive si interesante, pline de invataminte si de surprize. Fiecare seara este una speciala, cei mici fiind invitati sa ia parte la reprezentatii diverse: lecturi ale povestilor preferate, teatru de papusi si chiar interpretari muzicale. Accesul la eveniment este gratuit. Pentru a ne anunta prezenta, va rugam sa ne scrieti pe adresa seridepoveste@principesa.ro, mentionand numele si varsta copiilor participanti, precum si ziua in care doriti sa participati. Pe langa latura publica, educationala, Seri de Poveste are ca scop si strangerea de fonduri pentru copiii cu lipsuri materiale”, citim de pe blog.carturesti.ro.

 

Revista presei culturale se retrage în căutare de alte noutăţi, ne recitim/reauzim mâine dimineaţă.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.