SB-1012-RPC

Un roman „bântuit”, o întâlnire cu scriitorul Răzvan Petrescu, Spărgătorul de nuci dirijat de , zece filme cu şi despre Roma, concert aniversar Alternosfera – recomandările culturale de astăzi, care, zicem noi, acoperă gusturi foarte diverse.

 

Recomandarea de lectură vine astăzi de pe semnebune.ro, unde Andreea Banciu semnează partea a doua a Dosarului de scriitor care o are în centru pe Doina Ruşti. De data aceasta, ne oferă detalii despre romanul Zogru, care, spune ea, „este acel roman viu și captivant, care oferă cititorului ocazia unică de a privi două lumi printr-o neobișnuită pereche de ochi: lumea imediată, a muritorilor mărunți, măcinați de drame pe măsură, și lumea eterică a spiritelor, fantomelor și duhurilor (e de neratat episodul în care duhul face cunoștință cu fantoma principelui Vlad Dracul), a creaturilor pentru care timpul capătă forme și dimensiuni nebănuite. (…) Subiectiv vorbind, acesta este unul dintre motivele pentru care am savurat ”Zogru”: e povestea spusă atât de bine, încât, în ciuda rațiunii, îmi doresc să cred că duhurile, fantomele, nălucile chiar există.” Mai multe despre această carte, pe semnebune.ro.

**

Rămânem în zona literară şi, pentru mâine seară, vă recomandăm întâlnirea cu scriitorul Răzvan Petrescu, întâlnire ce va avea loc la Cărtureşti Verona, aflăm de pe suplimentuldecultura.ro. „Proiectul „Dialoguri cu scriitori romani” se desfasoara in librariile Carturesti din toata tara si si-a propus sa puna scriitorul in fata publicului sau pentru un singur motiv: pentru ca este scriitor! Un prilej in care acesta poate fi el insusi, salvat chiar si de propriile sale carti. Pentru ca la aceste intilniri nu se va discuta doar despre ultima sa carte sau despre toate cartile scrise de el, nici macar nu se va discuta doar despre activitatea sa publicistica. Fara a fi pierdute din vedere, toate acestea vor fi aservite unui scop mai important si anume acela de a mijloci intalnirea scriitorului (ca autor, dar si ca om) cu publicul sau”, citim de pe suplimentuldecultura.ro.  Mai menţionăm că întâlnirea va începe la ora 19.

**

Dacă vreţi să încheiaţi săptămâna într-o atmosferă specială, să uitaţi de toate problemele, măcar pentru o seară, vă recomandăm spectacolul de vineri, 13 decembrie, de la Sala Radio. „Cel mai drag balet din toate timpurile pentru „copiii” de toate vârstele, titlul care ţine capul de afiş al marilor teatre din întreaga lume la fiecare final de an: Spargatorul de nuci, nemuritoarea poveste de Crăciun purtată în paşi de dans, transpusă în balet pe gheaţă, film artistic, desen animat, carte ilustrată, nu putea lipsi nici în acest an in preajma sărbătorilor. Vineri, 13 decembrie (19.00), la Sala Radio, toţi cei care nu au uitat să viseze vor porni în călătorie imaginară alături de Clara şi prinţul fermecat în tărâmul magic al dulciurilor. (…) Magia poveştii va prinde viaţă prin Orchestra Nationala Radio, dirijată de , un extrem de rafinat cunoscător al muzicii de balet”, citim de pe hotnews.ro.

**

În cazul în care aveţi de gând să vă faceţi o listă cu filme de văzut în vacanţa de iarnă, care se apropie, vă recomandăm articolul de pe postmodern.ro, intitulat Din dragoste pentru Roma – 10 filme cu si despre Roma. „După articolul dedicat filmelor despre și cu Paris, a urmat natural articolul pentru Roma, orașul atâtor fântâni, palate, muzee, orașul Colosseum-ului, al artei renascentiste dar și al mâncării bune și al multor filme speciale produse aici. Roma a avut un noroc nebun datorită unui regizor care s-a format și a creat aici. Așa cum Woody Allen e legat prin mii de fire de New York, la fel și Federico Fellini este de Roma. Deși nu s-a născut la Roma și a vizitat orașul pentru prima dată când avea 13 ani”, citim de pe postmodern.ro, unde sunt prezentate apoi cele zece filme cu şi despre Roma.

**

Tot pentru vineri, 13 decembrie, mai avem o recomandare muzicală, un alt gen, de această dată. Este vorba despre un concert aniversar al trupei Alternosfera, aflăm de pe bigcitylife.ro. „În 1998, într-o zi de duminică de la jumătatea lunii decembrie, Marcel şi Marin se întâlneau pentru prima dată la sala de repetiţie. Aveau 16 ani şi nu-şi doreau decât să cânte. Foarte curând s-au numit ALTERNOSFERA. Au trecut de atunci 15 ani, iar Alternosfera a devenit una dintre cele mai puternice şi iubite formaţii de muzică rock din România şi Republica Moldova. Vineri, 13 decembrie, trupa va susţine un concert aniversar în noul stabiliment urban Colectiv (Piaţa Bucur, în incinta fostei Fabrici Pionierul). În playlistul serii se vor regăsi hituri din toată perioada de creaţie a trupei: Wamintirile, Aruncă-mi, Oraşul 511, Visători cu plumb în ochi, Siguratate, Nepoata lui Gagarin, Femeia Nordică, Mută, Ploile nu vin, dar şi piese mai puţin cântate în concerte”, citim de pe bigcitylife.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, ne citim/auzim şi mâine dimineaţă, pentru că în perioada următoare ne aşteaptă alte lucruri frumoase, aşa cum îi şade bine lunii decembrie.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.