SB-0810-RPC

Aşa cum v-am obişnuit, recomandările culturale de astăzi sunt diverse şi, sperăm, pentru toate gusturile. De pe site-ul lapunkt.ro reţinem un interviu cu Ioana Pârvulescu, cea care a primit, recent, un premiu literar acordat de Uniunea Europeană. După cum spune Ioan Stanomir, cel care a purtat discuţia cu ea, acesta este „un pretext de a discuta, degajat şi senin, despre ce înseamnă a fi european în România , astăzi.” Vă recomandăm să citiţi integral interviul, care nici măcar nu este lung şi în care nu este vorba doar despre literatură, ci şi despre prietenie, despre români, cu bune şi rele, despre România şi despre ce înseamnă să fii european astăzi. „Pe mine mă amuză să mă gândesc că Europa ne veghea şi pe vremea lui Caragiale şi, din fericire, ne veghează şi acum. Câte un Caţavencu spunea, atunci ca şi azi: „Să-şi vază de trebile ei Europa”. Puţin înainte de 1900, Europa era cu lorgnonul la noi (aşa era reprezentată în caricaturi), acum se uită cu ochelari foarte buni, în stare să vadă foarte departe: până la noi”, spune Ioana Pârvulescu în interviul de pe lapunkt.ro.

**

De pe semnebune.ro aflăm detalii despre programul Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura în Bucureşti, între 25 octombrie şi 3 noiembrie. „Aflat anul acesta sub semnul unui “altfel” inovativ în program, FNT propune, pe lângă producţiile teatrale selecţionate, o serie de dialoguri între artele spectacolului, între creatori şi spectatori, între clasic şi modern. Prin evenimentele sale conexe – concerte, proiecţii de filme, expoziţii, lansări de carte, ateliere, simpozioane, întâlniri artistice –, cea de-a 23-a ediţie a festivalului se adresează tuturor simţurilor”, citim pe semnebune.ro, unde vă invităm să citiţi şi alte informaţii despre această amplă manifestare culturală.

**

Dacă vreţi să aflaţi cam ce se întâmplă în bucătăria unui preşedinte de stat, citiţi prezentarea filmului Haute Cuisine, de pe ziarulmetropolis.ro, apoi, bineînţeles, mergeţi la cinema. „Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990. Premiera în România va avea loc vineri, 11 octombrie. (…) Filmul Haute Cuisine este inspirat din povestea reală a chef-ului bucătar Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. (…) Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este „un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune”, mai aflăm de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Pe totb.ro găsim articolul intitulat Poezia teatrelor abandonate, un articol în cuvinte puţine, dar cu imagini sugestive. Este vorba despre fotografii ale americanului Matt Lambros, pasionat de explorări urbane, care surprinde ceea ce a rămas din diverse teatre abandonate, de prin America. În vremurile lor bune, clădirile şi sălile respectivelor teatre erau pline de viaţă şi de culoare, asaltate de public. În fotografiile lui Matt Lambros, ele sunt pustii şi încremenite, dar încă păstrează urme ale grandorii de cândva. Sunt săli cu arhitecturi deosebite, impresionante prin dimensiuni şi prin decorurile din care încă se mai vede câte ceva. Pe totb.ro se pot vedea câteva dintre aceste fotografii, care, într-adevăr, reuşesc să surprindă fascinanta amintire a lumii care dădea viaţă acelor săli de spectacole.

**

De pe pagina de cultură a hotnews.ro aflăm care este spectacolul cu care se va deschide noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti, plus detalii despre celelalte spectacole. „Opera Naţională Bucureşti pregăteşte deschiderea stagiunii 2013-2014, ce va avea loc în data de 17 octombrie, de la ora 19.00, cu spectacolul „Otello” de Giuseppe Verdi, cea mai recentă premieră a instituţiei. Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public. Astfel, pe lângă titlurile deja intrate în repertoriu, iubitorii de operă şi balet vor avea parte de premiere, invitaţi de marcă, evenimente speciale, concerte şi recitaluri, aniversări ale unor mari cântăreţi şi ale unor compozitori celebri, lansări de carte, întâlniri şi dezbateri, proiecte educaţionale. (…) Marea surpriză a anului 2014 o reprezintă premiera operei „Rigoletto”, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume”, citim pe hotnews.ro şi, cu aceasta, ne oprim aici cu ştirile culturale de astăzi, care sperăm să vă fi dat idei bune pentru a vă umple timpul liber.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.