SB-0410-RPC

Începem de astăzi cu un îndemn la lectură, dar unul mai puţin convenţional, formulat de în articolul intitulat Spune-mi unde, când şi cum, pe care îl găsiţi pe semnebune.ro. „…citiţi în pat; seara, la culcare, în loc să vă uitaţi la cine ştie ce talk-show sclipitor de inteligent sau la un film în care un meteorit urmează să provoace un impact nimicitor cu o bomba atomică pe care armata tocmai se pregătea s-o arunce asupra orăşelului în care se răspândise un virus mortal, mai bine citiţi câteva pagini din orice carte, fie şi de basme;  citiţi pe closet; n-am de ce să mă jenez să vorbesc despre asta, de vreme ce e o soluţie pe care a pomenit-o şi Umberto Ecocitiţi pe ecranul calculatorului la care oricum eraţi aşezat”, ne îndeamnă , iar acestea sunt doar câteva dintre variantele pe care ni le oferă, pe celelalte vă lăsăm să le citiţi, după cum spuneam, pe semnebune.ro.

**

Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte în 10 octombrie, de la ora 19, o lansare de carte, aflăm de pe site-ul editurii, humanitas.ro. Este vorba despre volumul Bucureştiul lui Mircea Eliade, Elemente de geografie literară, semnat de Andreea Răsuceanu. „S-a vorbit în multe rânduri despre mitologia bucureşteană instituită de proza lui Mircea Eliade, care oferă probabil cea mai completă imagine a oraşului din literatura română, în dubla sa dimensiune: capitală străbătută de semnele modernităţii, a vitezei şi reclamelor strălucitoare (precum, îndeobşte, în romanele realist-psihologice) şi oraş aproape patriarhal, cu reminescenţe din La Belle Epoque, al mahalalelor şi semnelor călăuzitoare care alcătuiesc, prin labirintul urban, un traseu misterios”, citim în prezentarea cărţii, tot pe humanitas.ro. Lansarea se va încheia cu o sesiune de autografe.

**

Despre ultimul concert al celor de la The Mono Jacks citim pe dilemaveche.ro, concert care va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, în Colectiv, pe strada Tăbăcarilor nr. 7. „După 5 ani de drum, am ales împreuna să punem punct istoriei The Mono Jacks. Toate lucrurile frumoase au un sfîrșit. Pentru noi, acel moment e acum. Dincolo de „chimia” de pe scenă – pentru care sîntem recunoscători – sîntem de fapt personalități diferite. Fatidic sau nu, acest moment coincide cu aniversarea a cinci ani de activitate a formației. Motiv pentru care ne propunem un eveniment memorabil. Pentru ultimul concert The Mono Jacks, am decis să avem alături trei nume ale scenei autohtone muzicale, total diferite ca stil dar foarte fresh”, declară membrii formației The Mono Jacks pentru dilemaveche.ro, de unde puteţi afla şi cine vor fi invitaţii lor la acest ultim concert.

**

Pe sub25.ro am găsit un interviu pe care îl recomandăm, o discuţie cu tânărul actor Adi Nicolae, care „de 6 ani e parte din echipa de traineri a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis și din octombrie puteți să-l găsiți în aceeași postură și la Alternopedia – un nou proiect de explorare personală prin teatru”, aflăm de pe sub25.ro. Întrebat ce i-ar spune unui puşti care nu se duce la teatru pe motiv că e „boring”, Adi Nicolae răspunde: „Că teatrul nu e „boring”. Cel mult oamenii ăia pe care i-a văzut el pot fi boring. E ca și cum ai spune că muzica e proastă. Nu, muzica nu e proastă, deși e plin de muzicieni proști. I-aș recomanda să schimbe oamenii și să păstreze teatrul.”

**

De pe postmodern.ro aflăm detalii despre noua stagiune a Orchestrei Naţionale Radio, care se redeschide astăzi, cu un recital „din cadrul turneului național «Duelul viorilor » (ediţia a III-a), ocazie cu care  un Stradivarius şi un Guarneri vor interpreta un program special; în data de  9 octombrie 2013 (miercuri)  va avea loc un concert inedit în care violonistul Liviu Prunaru va performa și în rol de dirijor; la evenimentul din 11 octombrie 2013 (vineri) Tiberiu Soare – dirijorul principal al Orchestrei Naţionale Radio, împreună cu violonistul belgian Lorenzo Gatto, actorul Victor Rebengiuc, soprana Simonida Luţescu,  mezzosoprana Antonela Bârnat și Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia, vor interpreta Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul german Max Bruch şi celebra lucrare a compozitorului norvegian Edvard Grieg: suita Peer Gynt, mai citim pe site-ul postmodern.ro, iar cu această recomandare încheiem de astăzi şi dăm startul unui weekend pentru care sperăm că v-am oferit sugestii utile, în ce priveşte timpul liber.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.