SB-0312-RPC

Un târg de Crăciun unde poţi cumpăra şi dărui, în acelaşi timp, cronica unei cărţi, o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, Năpasta lui Caragiale din nou la TNB şi Plushenko la Sala Polivalentă – iată veştile culturale cu care încercăm să încălzim o zi friguroasă de marţi.

 

Pentru că luna decembrie este una a cadourilor şi a târgurilor de cadouri de tot felul, de pe postmodern.ro reţinem articolul referitor la un nou concept de târg de Crăciun, intitulat DarBazar. „Între 15 și 30 decembrie 2013, organizatorii îi invită pe artiștii și producătorii români, dar și pe reprezentanții comunităților internaționale  de pe 5 continente să își expună produsele și să își prezinte cultura, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Târgul este un eveniment multicultural și îți va oferi posibilitatea de a cumpăra daruri create de artiști selectați, dar și ocazia de a dărui sau dona cadouri. Scopul evenimentului este umanitar, veniturile obținute fiind direcționate către cei neajutorați. Târgul se va desfășura în zona Universității, pe lungimea străzii Edgar Quinet până la intersecția cu str. Academiei”, citim pe postmodern.ro.

**

Pe semnebune.ro, Ana Mănescu scrie despre volumul Filosofii paralele, de Marta Petreu. Nu vă speriaţi, nu este o carte inaccesibilă muritorilor de rând care nu şi-au petrecut viaţa citind filosofie, aşa cum ar putea sugera titlul. Ne-o spune şi Ana Mănescu în recenzia amintită. „Structurată în patru părți, colecția de studii se concentrează, rând pe rând, asupra comparației unor filosofi români cu cei care i-au inspirat, servindu-le drept model ori anti-model, asupra dimensiunilor românismului, ridică problema originalității lui Nae Ionescu și încheie cu filosofia bucătăriei sau bucătăria filosofilor. Credeam că, pentru un om care nu cunoaște în profunzime operele filosofilor menționați, volumul Filosofii paralele ar putea fi un soi de „formă fără fond”. Însă Marta Petreu folosește referințe, extrase din texte și comparații pentru a-și argumenta ideile. Toate într-un limbaj care poate fi înțeles și de către cei care nu și-au petrecut ani de zile în secțiunea de filosofie a bibliotecilor și librăriilor”, citim pe semnebune.ro.

**

Şi, pentru că tot a venit vorba despre cărţi, astăzi începe a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, aflăm de pe hotnews.ro. „Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din capitală întîlnirea cu 8 nume importante ale literaturii universale contemporane – 7 dintre invitați, în premieră în România – alături de 4 scriitori români importanți, nume aparținînd generației de autori lansați după 2000, informeaza organizatorii. Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atît în Europa, cît şi în SUA, Zeruya Shalev –  cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa”, citim pe hotnews.ro, de unde puteţi afla care sunt ceilalţi invitaţi ai acestei ediţii a FILB.

**

O versiune modernă a unei piese celebre a lui Caragiale revine pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, peste câteva zile, de data aceasta, în Sala Studio, ne spun cei de la ziarulmetropolis.ro. „Una din cele mai incitante producții din cadrul programului Anul Caragiale 2012 la TNB, nominalizat la premiile UNITER pentru Cea mai bună regie, Napasta, se va juca într-o sală cu 541 de locuri – Sala Studio. Singura dramă a lui I. L. Caragiale, provocatoarea poveste a unei răzbunări feminine, Napasta, în viziunea lui Afrim, declanșează emoție și suspans, într-un spectacol puternic senzorial, instinctual, expresiv. Actorii creează o lume efervescentă, căreia muzica îi aduce un fior straniu. În rolurile principale:  Marius Manole, Mihai Călin, Crina Semciuc/Simona Popescu, Emilian Oprea”, citim pe ziarulmetropolis.ro. Spectacolele vor avea loc în zilele de 7 şi 8 decembrie, de la ora 20. 

**

O veste bună şi pentru fanii patinajului artistic. Kings on Ice îl readuce la Bucureşti pe Evgeni Plushenko, la Gala Olimpică, ce va avea loc în 5 aprilie 2014, aflăm de pe iconcert.ro. „ Kings On Ice Olympic Gala 2014 va avea loc la Sala Polivalentă şi îi va readuce în prim plan pe cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai patinajului artistic, campioni olimpici, mondiali şi europeni en-titre, veniţi direct de pe podiumul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci. În fruntea lor va fi nimeni altul decât Evgeni Plushenko, fascinantul patinator rus îl va avea alături, ca de fiecare dată, pe “Prinţul Viorii”, Edvin Marton. (…) Evgeni Plushenko care, după luni intense de antrenament, revine cu un program special, o compoziţie originală şi o compilaţie a celor mai bune şi iubite momente din programele care l-au consacrat”, mai citim pe iconcert.ro.

 

se opreşte aici, nu vă rămâne decât să cântăriţi şi să alegeţi, pentru că mâine revenim cu alte noutăţi.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.