Premierele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara ediţia a II-a

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” va prilejui publicului timișorean nu doar întîlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.

Victor Erofeev, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși de astăzi, aflat la prima vizită în România, va citi un fragment, tradus în limba română de Vladimir Bulat, din cel mai recent roman al său, Akimuzii.

Din cea mai nouă carte a sa va citit și Iuri Andruhovîci, un nume de prim rang al literaturii ucrainene contemporane, și el aflat tot pentru prima dată în România: este vorba despre un fragment din romanul Lexiconul orașelor de suflet, tradus pentru FILTM, din limba ucraineană, de Corneliu Irod.

Edo Popović, autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană, un scriitor ale cărui nu au apărut încă în traducere în limba română, va citi un fragment din romanul Ochii (tradus din limba croată de Octavia Nedelcu).

Pe lista scriitorilor ale căror nu au fost traduse încă în limba română se află și Igor Marojević, cunoscut deopotrivă ca prozator și dramaturg, un scriitor prezent în cele mai importante antologii dedicate prozei sîrbe de astăzi. El va citi la FILTM un fragment din romanul Mîna mamei (Apa – izvorul-vieții), tradus în limba română de Octavia Nedelcu.

În premieră în România se află și îndrăgitul scriitor italian Fabio Geda, care va citi un fragment din romanul În mare sînt crocodili, o carte a perspectivelor, apărut, în traducerea din limba italiană a Ceraselei Barbone, la Editura All.

Lista premierelor ediției din acesta an a FILTM e completată de faptul că doi dintre cei mai îndrăgiți prozatori autohtoni, T.O. Bobe și Veronica D. Niculescu, cu zeci de lecturi publice în „portofoliu”, se află pentru prima dată la Timișoara. T.O. Bobe va citi din cea mai recentă carte a sa, excelentul volum de proză scurtă Contorsionista, publicat de Editura Humanitas, iar Veronica N. Niculescu va citi, în cea de a doua seară a FILTM, un fragment inedit din volumul Simfonia animalieră,  în de apariţie la Casa de Pariuri Literare.

În cea de a treia seară a FILTM, poetul Robert Șerban va citi o serie de poeme inedite, scrise în celei mai recente rezidențe, din vara acestui an, la Viena, iar Alexandru Potcoavă, reprezentant de marcă al noii generații de scriitori, „un prozator matur, pregătit, la nici 30 de ani, să construiască pe spaţii largi, cu inteligenţă şi acuitate”, cum îl descria Claudiu Komartin, va citi un fragment inedit din romanul în manuscris De florile mărului.

La ediția din acest an a FILTM, Răzvan Petrescu, un maestru al prozei scurte autohtone, va citi din cea mai nouă carte a sa, publicată în urmă cu cîteva săptămîni, la Editura Curtea Veche, Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini, iar îndrăgitul prozator timișorean Daniel Vighi va citi din volumul Istoria din cutia de pantofi, apărut recent la Editura Cartea Românească.

Duško Novaković, un nume de primă marime al poeziei sîrbe de astăzi, va citi o parte dintre poemele apărute în traducere în limba română în volumul Malul celălalt (coordonator: Aleksandar Stoicovici, publicat de Editura Herg Benet, traducători: Liubinca Perinat Stancov, Slavomir Gvozdenovici şi Aleksandar Stoicovici).

 

premiere filtm 2013

Cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) va avea loc în perioada 23-25 octombrie 2013, la Bastion (Galeria Theresia)

Pagina oficială a Festivalului: ww.filtm.ro

 

 

Despre FILTM:

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
Un proiect inițiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban.

 

Organizatorul FILTM

Cu sprijinul: Primăria Timișoara, Universitatea „Politehnica” din Timișoara, Traduki

Parteneri: Asociațita „Timișoara, Capitală Culturală”, Orizont, Consiliul Județean Timiș, Fundația Politehnica, Muzeul Banatului din Timișoara, TVR Timișoara, Digi-24 Timișoara, FILB, All, Cartea Românească, Polirom, Nemira, Herg Benet, Brumar, Casa de Pariuri literare, Cărturești, Dacia, Universitatea de Vest, Jazz Office

Parteneri media:  Radio România Cultural, Observator Cultural, Ora de Timiș, 24-FUN, BookMag, Bookaholic, Hyperliteratura, Agenția de Carte, LiterNet, ArtAct Magazine, SemneBune, Opinia Timisoarei, Epoch Times România, Autentici.ro, realitatea.net, Art Out, inocarte.ro, Accente, Literatura de azi

Sponsori: Dosetimpex, Enoteca de Savoya, Grafoprint, Cramele Recaș, Jarvis

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.