MondoLit

Începând de astăzi vă propunem o nouă rubrică de știri culturale: .

Această rubrică este creată la cererea publicului nostru (format din scriitori, editori, agenți și activiști culturali, comercianți ai produselor culturale și cititori de literatură), în urma unui sondaj realizat de AdLittera. Astfel, se vor centraliza informațiile despre cărți, scriitori sau evenimente culturale inedite care se petrec în lume, prin preluarea de știri din reviste de prestigiu (versiunile online). ( internaționale) este asigurată de Alexandra Oprea.

Pentru un început de săptămână în forță, după un weekend relaxant, m-am gândit că am putea trata un subiect mai serios, de care restul lumii e foarte preocupat. Sper să vă trezească și vouă numeroase curiozități, având în vedere importanța sa… Premiul Nobel. Toți știm măcar câte ceva despre el!

Un foarte bun articol pentru a vă face o imagine de ansamblu asupra evenimentului, l-am găsit pe TorontoReviewOfBooks.com. Mie mi-a trezit interes Sarah Brouillette pentru simplu fapt că nu doar a atins date generale despre Premiul Nobel din acest an, ci și pentru faptul că ia în calcul importanța scriitorilor participanți, să nu mai vorbim de câștigători, reguli sau tradiții pastrate de-a lungul decernării premiilor in cadrul evenimentului. Un atu al acestei scriitoare este și obiectivitatea cu care a tratat părerile multor civilizații legate de Premiul Nobel.

**

Și cum am putea trece mai departe dacă nu ne-am uita un pic și pe un scurt review, care incită curiozitatea noastră, al cărții „Selected Stories” (Povești Alese) scrise de Alice Munro, câștigătoare a premiului mai sus menționat? Aricolul găsit pe BrainPickings.org m-a convins nu doar să citesc o simplă carte pusă pe un piedestal de mai știu eu ce doctori ai literaturii în cadrul unui eveniment de mare amploare, ci să îi găsesc codurile ascunse undeva printre rânduri care o determină să ia titlul unei „capodopere” ca pe o „invitație la descoperirea si redescoperirea noastră, atât ca cititori, căt și ca scriitori”.

**

Iar acum să o cunoaștem cu adevărat pe faimoasa câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, ediția 2013; pe TheParisReview.org găsim un interviu fascinant legat de tot ceea ce înseamnă omul Alice Munro, într-adevăr foarte lung, însă foarte bine lucrat si structurat. Uiți noțiunea timpului! În plus, autorii articolului au reușit sa transpună totul, astfel încât să te simți ca și când tu ai fi fost un observator, ascuns, în culisele întregului scenariu. Să nu mai spun de peisajele rustice tipic canadiene descrise.

**

Și nu în ultimul rand, pe WashingtonPost.com găsim un articol, esențial, din punctul meu de vedere care însumează toți factorii rezultați din cele de mai sus amintite articole. Ben Dolnick reușește să pună cap la cap informații din surse diferite și opinii legate atât de maestrul povestirilor pe plan internațional, Alice Munro, în vârstă de 82 de ani, cât și anumite date generale legate de Premiul Nobel. El tratează, într-un mod corespunzător publicațiile și tehnicile lui Munro, făcând trimitere la anumite puncte cheie pentru a ne familiariza complet cu domeniul, scopul pe care am vrut să îl atingem încă de la început.

**

Pentru a încheia ziua cu bine, haideți să tragem cu ochiul și pe  TheGuardian.com! De ce? Am plăcerea de a vă prezenta un studiu, recent pus în practică, legat de felul în care literatura are un impact asupra conștiinței noastre, cum aceasta ne poate face mai miloși sau cum începem să avem o mai mare compasiune pentru oamenii din jurul nostru. Cei doi doctori psihologi David Comer Kidd și Emanuele Castano de la The New School for Social Research din New York au demonstrat cum literatura „dezvoltă abilitatea noastră de a detecta și de a înțelege emoțiile sau personalitațile celor din jur”. Sună extraordinar!

mondolit-banner-sb

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.