MondoLit s50

O recenzie a unui roman al lui Mircea Cărtărescu taman peste ocean, o continuare pentru Fata cu dragon tatuat, muzeu SF în Washington, interviu cu Javier Marías – acestea sunt recomandările literare de astăzi, culese de prin presa lumii.

 

Răsfoind presa mondială, nu mică mi-a fost surprinderea şi plăcerea – pentru că se întâmplă atât de rar – să găsesc într-o publicaţie americană recenzia unei cărţi scrise de un autor român. Este vorba despre Orbitor, de Mircea Cărtărescu, despre care scrie Daniel Kalder pe dallasnews.com. Acesta afirmă că, potrivit unei statistici citate frecvent, doar un procent de 3% din cărţile scrise în alte limbi sunt traduse în SUA, astfel că trebuie să fii curajos să decizi să publici „un halucinant roman-vis-amintire, din România”. Cel puţin, mai scrie el, dacă este vorba despre o carte rusească sau franţuzească, poţi presupune că potenţialii cititori mai cunosc câte ceva din culturile acestea. Dar România? „Ei bine, presupun că se ştie de Nicolae Ceauşescu, şi de Transilvania, şi… hei, să mă ajute cineva!” mai scrie Daniel Kalder în deschiderea recenziei, după care intră în detalii despre romanul lui Mircea Cărtărescu, roman ce pare să-l fi impresionat, iar recenzia vă lăsăm să o citiţi singuri, pe dallasnews.com.

**

De pe telegraph.co.uk aflăm că fanii trilogiei Fata cu dragon tatuat au un motiv de bucurie: va apărea o a patra carte din serie. La aproape un deceniu de la moartea autorului, editura suedeză Norstedts a semnat un contract cu scriitorul David Lagercrantz, astfel că acesta va veni cu un volum nou, care va avea în centrul poveştii personajele cunoscute deja din primele trei cărţi, cele scrise Steig Larsson. Titlul acestei continuări nu este cunoscut încă, dar editura a anunţat că va apărea pe piaţă în august 2015. Reprezentanţii editurii au mai declarat că Larsson lucra deja la o a patra carte din serie când a murit, dar că povestea pe care o va scrie  David Lagercrantz va fi una complet nouă, fără preluări din ceea ce a lăsat neterminat Larsson. Mai multe detalii despre acest proiect, cum spuneam, pe telegraph.co.uk.

**

De pe mediabistro.com aflăm că în Washington se va deschide un muzeu al . Echipa de fani ai genului, care se ocupă de punerea în practică a acestei idei, a anunţat că deschiderea este programată pentru anul 2017. Până atunci, va exista un site al acestui muzeu, pentru care există deocamdată doar domeniul – museumofsciencefiction.org. În muzeu vor fi expuse o serie de personaje din cărţile şi filmele SF, precum şi recuzite şi alte „ciudăţenii” din Dune şi din Star Trek, de exemplu. De asemenea, iniţiatorii plănuiesc să realizeze o replică în mărime naturală a maşinii timpului, a lui H. G. Wells şi un model 1:10 a lui Nautilus, din 20.000 de leghe sub mări, de Jules Vernes. Pe mediabistro.com găsiţi şi un video despre acest proiect, precum şi alte detalii legate de el.

**

Un interviu cu scriitorul spaniol Javier Marías poate fi citit pe theparisreview.org. Câteva dintre cărţile lui au fost traduse şi la noi, la Editura Univers, Editura RAO şi Editura Polirom. După cum se spune în deschiderea interviului, în Europa,  Javier Marías este o adevărată senzaţie, fiind cunoscut nu doar prin activitatea sa literară, ci şi prin intermediul articolelor pe care le semnează în El Pais, articole despre literatură, politică, sport, filme şi probleme sociale. Interviul este destul de lung şi de stufos, dar recomandăm să fie citit integral, pentru că în el se discută despre scris, despre familia lui  Javier Marías, despre Spania, despre personajele sale feminine, despre muzică şi multe, multe altele. Cât se poate de interesant, nu doar pentru cei care deja îi sunt fani. Totul pe theparisreview.org.

 

Acestea au fost noutăţile literare din lume, ne citim/auzim din nou mâine dimineaţă, cu ştiri culturale de acasă.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.