Krypton Unplugged dar în priză

0049_crSemneBune: Știm că în perioada asta aveți un turneu de promovare a ultimului album Krypton unplugged. L-am ascultat și l-am îndrăgit (atenție, nu e „periuță”!) Cum este primit de către public?

Eugen Mihăescu: Am început să lucrăm la producția lui de la începutul anului 2013 și acum culegem „roadele”. A fost  pentru prima oară în cariera mea, când am lansat un album KRYPTON în afara țării, evident, într-un turneu organizat de ROART pentru diaspora română din Belgia, Franța, Luxemburg. Și tot la capitolul „noutăți”, acest album „O parte din noi”, este singurul material acustic din patrimoniul trupei… (vezi detalii pe Krypton Unplugged).

SB: Apropos, cum găsești publicul din diaspora? 

EM: Publicul din diaspora a fost foarte prietenos și parcă pentru o clipa am simtit că suntem în Ardeal  sau în Moldova, înTransilvania sau Banat sau oriunde prin țară,  adică ne-am simțit ACASĂ. Cu siguranță,  o parte din ei, aproape de generația noastră, ne cunoșteau de pe vremea când și-au „făcut bagajele” și au plecat. Pe vremea aceea noi eram „la modă” iar muzica noastră a fost un adevarat „tunel” de întoarce în timp.

Eugen 2012 tvr

SB: Ai o experiență deosebită pe scenă și în produse culturale (muzicale), un bogat portofoliu de proiecte (cel mai drag nouă este AXA). Cum vede leaderul trupei Krypton managementul cultural autohton, în palierul muzical?

EM: Cred că valorile sunt lăsate deoparte iar noul val de creatori de muzică alege o cale mai facilă din punct de vedere conceptual, el bazându-se mai mult pe imagine și text (fără mesaj), de altfel o strategie de marketing ușor de digerat pentru piața autohtonă care nu are repere culturale.

„Valorile” nou-create de noul val de producători, sunt nume ce rezistă o vară sau un anotimp, atât cât visteria casei de producție să facă profit. Investiție mică – profit maxim. Cât despre consistență și stilul proiectului sunt două aspecte rămase în negura timpurilor trecute.

Cred că Dan Andrei Aldea cu „Zalmoxe” sau Progresiv Tm, Promusica sau Roșu și Negru, Catena sau FFN, nu ar prinde la publicul tînăr. Și asta ține de educație.

Mediul cultural suferă în muzică, precum și în alte paliere, pentru că rolurile sunt inexistente sau „all-in-one” și prost gestionate. Promoter, manager, PR, producător sau marketing nu trebuie să fie separate sau direcționate pe căi diferite, ci trebuie să fie complementare unui proiect de artist sau a unui plan bine stabilit, care într-un final converg spre a defini același scop.

SB: Cât de mult ajută PR/ comunicarea în promovarea evenimentului, având în vedere că genul Krypton este nișat – mă refer la rock și îndeosebi la stilul acustic?

EM: Contează foarte mult să ai un PR care să știe cu ce se „mănîncă” aceasta meserie. Este un rol important  pe care trebuie să-l înțelegi extrem de bine pentru c toată echipa din spatele tău să se bucure, să profite, să existe… Am încercat personal, în toți anii aceștia (cu toate relațiile dobândite în timp, să-mi asum și statutul de PR), dar mi-a acaparat foarte mult timp și nervi acest aspect și parcă, pentru o perioadă, m-a îndepărtat de rolul creativ, interpretativ… E clar… un PR este musai  la „casa omului”!

Krypton Unplugged 3SB: „Am creat acest proiect intr-o formula restransa cu gandul ca o chitara, o voce si o viola pot transmite o vibratie, un mesaj unui public ce a crescut cu muzica noastră.” KRYPTON – Unplugged: Eugen Mihăescu, Gabi „Guriță” Nicolau feat. Theo „The Lady in Black” (Teodora Dragomirescu) – viola. Următorul concert. Unde, cînd și cum?

EM: Urmatoarele concerte ale trupei Krypton Unplugged (în varianta Eugen, Gabi „Guriță” și Teo  vor fi anunțate pe pagina noastră de Facebook

KRYPTON UNPLUGGED

1.11.2013 în Pitesti,

6.11.2013 în Bucuresti (Club Tribut),

8.11.2013 în Tg.Mures,

16.11.2013 în Brasov (la Moeciu de Sus, în Vlahia Inn)

iar KRYPTON REUNION  poate fi văzut

22.11.2013 în Băicoi (Club Touche),

30.11.2013 în Bucuresti (Club Ageless)

ocazie cu care fac o invitație publicului revistei SemneBune să ne întâlnim.

Model afis coperta CdSB: Care este relația vers/ muzică pentru tine? Ești unul dintre cei mai buni chitariști și totuși întrebarea vine pe fondul unor discuții cu muzicieni și poeți (textieri). Ești de acord că nu este subsidiar unul altuia?

EM: Textul și muzica trebuie să formeze o simbioză perfectă pentru că doar împreună, aceste două moduri de expresie artistică pot oferi publicului un tablou reconoscibil. Gândiți-vă cum ar fi un text trist pe o variantă de succesiuni cu armonii majore sau un text haios într-o partitură cu relații de acorduri în minor…

Astfel, influențezi emoția pe care vrei să o transmiți ca mesaj de la poezie la starea piesei, incluzând atitudinea și nuanțele interpretării. Nu cred că această ecuație ține de un raport de „vasalitate” între muzică și text (sau invers), ci mai curând de o continuă comunicare între text, muzică și rolul creatorului. Consumatorul de cultură este situat între „muze” și simțirile sale profunde.

 

Mult succes domnu’ dragă! 😉

 

foto: arhiva Krypton

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.