Dosar de scriitor: stop cadru cu Radu Paraschivescu (I)

 Nr. RP0006/2013

actualitatea-Radu-Paraschivescu-lugoj-1Astăzi, partea I a dosarului de scriitor dedicat jurnalistului, traducătorului,  și nu în ultimul rând,  scriitorului . Prezentăm cititorilor o expunere cu zoom asupra publicisticii autorului și altor lucruri necunoscute (poate) cititorilor.

A primit Premiul Național Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului 2005, și anume Fanionul roșu (2005, ). Este co-autorul și co-traducătorul a două lucrări importante din literatura sportivă: Enciclopedia Larousse a fotbalului  și Jocurile Olimpice de la Atena la Atena 1896 – 2004. A debutat în anul 2000 cu romanul Efemeriada (Libra), urmând lista de publicații: Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare , 2009); Bazar bizar (2004, Mașina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Ghidul nesimțitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziția ușoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziție (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008, roman nominalizat pentru Cartea anului de România literară); Răcani, pifani și veterani (coordonator, Humanitas, 2008); Dintre sute de clișee. Așchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009);  Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011);  Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012).

Este fanul lui Dave Gilmour și al lui Mark Knopfler, are trei motani botezați Melville, Klinger și Aramis; coordonează colecția De râsul lumii (Humanitas) și detestă broccoli, laptele și este adeptul ciocolatei de casă. Preferă Bucureștiul și nu alt loc liniștit în care ar putea scrie pentru că marea capitală are nenumărate subiecte care pot fi dezbătute în articole.

Despre partea fotbalistică, jurnalistul este fan al Poli Timișoara și mărturisește că literatura se îmbină într-un mod fericit cu sportul. A scris în rubricile sportive din Adevărul, Prosport și Esquire, dar și tablete despre televiziune în Observatorul cultural și Evenimentul Zilei, Gazeta Sporturilor și Viva. În 2008 realizează emisiunea După vorbă, după sport la Radio France International. A tradus numeroase titluri din literatura universală. Salman Rushdie, Jonathan Coe, William Burroughs, William Golding, Virginia Woolf, etc. Radu Parachivescu își împarte timpul cu ajutorul consumului excesiv de cafea, somn puțin spre deloc și fără o viață socială prea activă. Întrebat într-un interviu din cadrul ziarului Adevărul cum își gestionează timpul, scriitorul a răspuns că ar scrie un scenariu SF despre înființarea unei fabrici de produs timp și că l-ar cumpăra, dacă ar ști cum.

Demn de observat la Radu Paraschivescu este faptul că avem de-a face cu trei dimensiuni ale autorului: analistul sportiv, jurnalistul și scriitorul. În cadrul acestui dosar, mă voi ocupa, așadar, de câteva dintre romanele emblematice pentru literatura română contemporană și le voi discuta pe larg în următoarele file dedicate lui Radu Paraschivescu: Ghidul nesimțitului; Cu inima smulsă din piept; Fluturele negru; Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian și Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri.

Întrucât există nenumărate interviuri acordate de către subiectul principal (n.r: Radu Paraschivescu) sper ca acest să-l înfățișeze într-o altă lumină, mai cunoscută poate pentru public, deși este cam dificil, tu, muritor de rând fiind, să încerci să pătrunzi aura și misterele aurorelor boreale.

Mulțumesc editurii Humanitas pentru cărțile oferite  pe care le voi aborda în săptămânile viitoare !

sursa foto

sursa

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.