Dosar de scriitor (IV) Radu Paraschivescu

Cu inima smulsă din piept sau unde nu e inimă, e vai de regat!

mzi.turnkdqg.340x340-75În această filă a patra a dosarului de scriitor dedicat lui  vorbim  despre romanul Cu inima smulsă din piept  (2008, Humanitas).

Pentru mine  a fost o surpriză să găsesc o frescă a unei alte povești de dragoste care a fost adăugată în seria cuplurilor celebre din literatura universală: Dante și Beatrice, Paul și Virginia, Petrarca și Laura, etc. Nu mi s-a întâmplat să mai citesc un roman  contemporan românesc atât de curat din punct de vedere al narațiunii, împodobit pe ici-colo cu descrieri care îți țes înaintea ochilor Portugalia și atmosfera acelor vremuri, mai precis secolul XIV.

Prima parte a dosarului o găsiți  aici,  a doua, aici și a treia, aici.

Romanul invită cititorul pe o punte magică ce face legătura cu secolele pierdute ale Portugaliei și cu războiul dintre generații, atât de prezent și în timpurile noastre. Încăpățânarea cu care Pedro, moștenitorul lui Afonso al IV-lea, se opune căsătoriei cu fiica regelui Afonso al XI-lea al Castiliei, stârnește vorbe la curtea regală. Pedro se lăfăie în brațele celor mai frumoase curtezane de la castel și nu duce grija regatului tatălui său. Acesta din urmă își însoară fiul pentru interese politice, și anume pentru a aduce pacea între Portugalia și Castilia. Odată cu nunta înfăptuită a celor doi moștenitori, Pedro și Constancia, regele Portugaliei speră să aibă nepoți pentru a lăsa pe mâini bune întregul regat. Problema apare atunci când Pedro se îndrăgostește de domnișoara de companie a proaspetei sale mirese. Și cum nu poți porunci inimii, domnișoara de companie a prințesei, Ines de Castro, rătăcește nopți îndelungate prin așternuturile lui Pedro. Afonso al IV-lea din Portugalia află de rușinea fiului său și, pentru a spăla numele dezonorat al norei, ordonă ca Ines să fie omorâtă. Înnebunit de durere, Pedro întoarce o parte din armată împotriva tatălui său și plănuiește răzbunarea.

Romanul dezvăluie în detaliu cum își apăra un om al secolului XIV onoarea, reputația și nu în ultimul rând, dragostea. Războiul sângeros pe care-l plănuiește Pedro relevă modul în care vlăstarul cândva insignifiant din livadă ajunge să crească într-atât încât copacii bătrâni se pierd în umbra crengilor sale.

Titlul trimite la situația îndrăgostitului care nu este abandonat, ci căruia i se ia dragostea și implicit, i se smulge inima din piept. Odată ce inima nu se mai află la locul ei, metaforic vorbind, mintea se întunecă a ură și tristețe, o ură viscerală care nu poate fi întrecută nici de cele mai cumplite stihii ale naturii.

, așa cum era de așteptat, s-a documentat din punct de vedere istoric, astfel că nu ai cum să nu te întrebi dacă s-ar încumeta cineva vreodată să abordeze subiectul din punct de vedere cinematografic. Eu cred că ar aduna milioane de spectatori.

Un aspect teribil al cărții mi s-a părut acela care înfățișează cadavrul mumificat al lui Ines, așezat pe tronul Portugaliei și înaintea căruia trebuia să se închine tot poporul. Radu Paraschivescu nu se sfiește să descrie scenele de tortură, precum și ale asasinării. Vocea auctorială călăuzește cititorul prin fiecare cotlon al poveștii din secolul al XIV – lea și deschide ușile unei povești demne de transmis copiilor și nepoților.

Fiecare poveste de dragoste poartă în ea pariul veșniciei. Fiecare îndrăgostit vrea ca iubirea lui să treacă dincolo de toți și de toate. Și fiecare își prețuiește aleasa după cum se pricepe, după cum poate și după cum crede de cuviință. Unul îi ridică un palat, altul îi scrie o poezie. Unul o îngroapă în flori, altul îi dăruiește inele. Unul îi face zece declarații pe zi, altul o adoră mut, cu ochii mari. Unul regândește lumea de dragul ei, altul ucide. Dar niciunul nu acceptă că ar putea să existe pe lume poveste mai intensă sau mai vie decât a lui. [….] Pentru portughezi, în schimb, Ines și Pedro sunt simbolul aventurii romantice și al iubirii până dincolo de margini. Dacă-i întrebi, îți spun – prin vorbe sau priviri – că ororile se uită și sângele se șterge, dar dragostea rămâne. 

Dosarul continuă!

Autor: Radu Paraschivescu

Editura: Humanitas

Colecția: Cartea de pe noptieră

ISBN: 978-973-50-2055-2

Nr. pagini: 200

An apariție: 2008

Preț: 25 RON

sursa foto

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.