Cuvinte pe hârtie

Ieri pe când mă pregăteam să mă așez în fața tastaturii și să  las să cadă pe covorul alb al word-ului cuvinte dezlânate,  când îmi era lumea mai dragă, calculatorul a făcut un sunet scurt, a icnit dintr-o dată,  bătrânește. A mai înghițit de câteva ori în sec, apoi s-a înecat, s-a albăstrit și a murit. În zadar am încercat să-i ascult pieptul prăfuit, în sinea mea chiar am crezut că un firicel de viață se strecoară din nou, că toracele îi este săltat de respirație.  Dar nu, nu se mai putea face nimic. Zăcea acolo impersonal, ca un obiect de mobilă veche.
 
 Nu prea am avut de ales, am scos un teanc de hârtii, am ascuțit niște creioane, le-am așezat frumos pe masă, căci pe birou, încă cald, zăcea cadavrul de tablă.
 
Parafrazându-l pe Fitzgerald, ideea de a sta la masă și de a invoca nu doar cuvinte care  să îmbrace gânduri, ci și gânduri demne de a fi îmbrăcate în cuvinte, m-a incitat.  Cumva făceam o călătorie în timp, dacă gândurile îmi erau luminate și de flacăra palidă a unei lumânări, atunci aș fi putut jura că o văd chiar pe Jane Austen, cu părul negru despletit și ciufulit, în cămașa ei albă până la pământ, mi-ar fi părut poate că îi aud cuvintele șoptite, cuvintele ei blânde ca zăpada proaspătă pe pământul tare.
 
 Am tăcut și odată cu mine liniștea a tăcut și ea. Erau tăceri la fel de sonore ca și cuvintele. Erau pauze care păreau pe punctul de a se sparge, doar pentru a fi trase înapoi în uitare de brațele nopții. Cuprinsă de exaltare, aveam senzația că sunt ca o frunză captivă, ușoară, venită din întuneric. Dar miracolul  intens al unei nopți pălește odată cu agonia lentă a ultimelor stele și nașterea prematură a primilor vânzători de ziare. Liniștea cuibului cald se stinge, crepusculul vopsește sufletele cu sânge, cuvintele, gândurile, suspinele se retrag în tăcere.
 
 Uneori vraja de a scrie pe hârtie, de a auzi creionul cum scârțâie pe foaia virgină pare de neînlocuit. Mă tem însă că viața condeiului cu care am scris aceste rânduri nu va dura mai mult decât intervalul dintre două priviri pline de înțeles  într-o oglindă mundană.
 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Număr articole publicate : 25