Colocvial SB. Prima întâlnire. Literatură și Rock

Despre

AdLittera lansează o serie de dezbateri având ca temă centrală literatura. Cu o frecvență lunară, fiecare ediție, va aborda subiecte diverse din palierul socio-cultural, cauze și efecte în varii arte, cultură și știință.

De ce „colocvial”? Pentru că societatea românească este saturată de prea multă încleștare și înverșunare, duce lipsă de acceptare și înțelegere și este sătulă de prea multă demagogie și vorbe goale.

De ce un eveniment axat pe „literatura”? Pentru că dorim ca literatura să nu mai fie identificată cu o nișă a elitelor, scriitura fiind într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

De ce acest eveniment este aparte? Pe de o parte, avem literatura ca o manifestare artistică, iar de cealaltă parte, sunt o mulțime de alte arte și științe care interferează și fuzionează cu ea. Patrimoniul cultural de masă începe de la o discuție amicală, într-un mediu non-conformist, între prieteni.

 

COLOCVIAL-SB-01-A3_LD

. Prima întâlnire. Literatură și Rock

 

Prima ediție a seriei de evenimente „Colocvial SB” are ca titlu „Literatură și Rock”.

Pe 20 Apr. 2013, în RSS PUB (Str. Popa Nan 3A), la ora 18:00 vom aniversa 40 ani de la lansarea albumului „Dark side of the Moon”, al formației Pink Floyd.

Invitații literați sunt profesorul universitar și scriitorul Ovidiu Verdeș și prozatoarea , care vor răspunde întrebărilor, vor lectura și discuta liber despre atitudine, ton și limbaj în literatură. Despre rock în literatură. Despre cauzele și efectele sale.

În a doua parte a evenimentului, se vor depăna amintiri despre trupe de rock și fani, despre rock-ul românesc și cum era percepută industria de rock occidentală. Se vor alătura discuției: Alex Revenco, Răzvan Hefe, și . Oameni de presă care simt rock.

Despre invitați:

Ovidiu Verdeș este profesor la facultatea de Litere a Universității București și a publicat inițial poezie în Luceafărul și Contrapunct. A publicat diverse articole în volume colective și reviste precum Euresis, Dilema, Observator cultural, Romînia literară sau Interval. În 2001 primește premiul de debut al Uniunii scriitorilor pentru Muzici și faze, un roman autobiografic, dar scris mai degrabă de un alter, decît de un ego, așa cum declară autorul.
Formarea academică în teoria literaturii consideră că nu și-a pus amprenta asupra scriiturii sale, astfel că tonul romanul este unul vioi, limbajul argotic, iar imaginile se transferă cu lejeritate de la individual la un grup cu roluri și ierarhii. În 2005, „Muzici și faze” primește premiul Asociației române de literatură generală și comparată.

publică pentru început în revista Egophobia, iar în 2010 debutează în volum cu „Sînge satanic”, roman distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011 și cu nominalizare la titlul Cartea anului 2010.
Aleasă între finaliștii Premiers Romans En Lecture, cartea stîrnește controverse, ajungîndu-se pînă la redactarea unei petiții pe internet în care i se cerea interzicerea. Cu toate astea, Cristina publică „Pervertirea” și „Ani cu alcool și sex”, iar în prezent are în pregătire la Editura Herg Benet al patrulea său roman.

Răzvan Rădulescu, cunoscut mai degrabă ca Hefe de la trupa rock `Coma`, are, pe lîngă activitatea sa muzicală, o bogată implicare în ceea ce privește susținerea rock-ului la noi în țară. În 2002 înființează Bring the noise, agenție de booking prin intermediul căreia a realizat peste 80 de evenimente cu artiști internaționali și tot din 2002 începe să realizeze și să modereze o serie de emisiuni la radio și tv. În prezent realizează Alternative Nation la MTV și Domestika  la Radio Guerrila.

Alex Revenco este senior editor – rock music și unul din jurnaliștii care au susținut permanent mișcarea muzicală rock din România. Face parte din juriul prestigiosului concurs „The Global Battle Of The Bands”, unde au fost mereu prezente mari nume din industria muzicală mondială.

este traducător de carte din limba engleză pentru grupurile editoriale Corint (din 2004) și RAO (2007) și ed. Epica (din 2012). Numărul cărților traduse are trei cifre. De-a lungul vremii a scris și cronici de disc sau de concert în diversele publicații la care a lucrat, plus știri și interviuri.

s-a apucat de radio pe 3 martie 1990, în perioada liceului, și a transmis publicului doar rock la radiouri pe care publicul tânăr nu le cunoaște istoria suficient: Unifan, Unifun, Uniplus, Fun, Radio XXI, Radio Total, Activ FM (fost 2M+), Mix FM, 100%FM. În prezent, concepe majoritatea playlist-ului de la Sport Total FM, unde are și o emisiune matinală în care alternează știrile cu rock.

 

 

Realizator și moderator program:
(n.1985, Slatina, Olt) are studii în științe sociale și a debutat în romanul colectiv Moș Crăciun&Co (Editura Art, 2012), după ce a publicat în Observatorul Cultural și Dilema veche. Este semnatara cronicilor culturale bucureștene, având rubrică în revista SemneBune. Citește sociologie și crede că de acolo îi vin idei. Nu știe să meargă pe bicicletă. Nici să înoate. A participat la ateliere de creative writing cu Răzvan Țupa (IDC 2012, poezie) și Florin Iaru și Marius Chivu (RdP 2012, proză). Crede că, de vreme ce răul tot există în lume, ce poate să facă literatura este să-l exploreze și exploateze. E veselă și râde mult.

Coordonator program:
Arnoux Maz, redactor-șef revista SemneBune. Câteodată poet, câteodată jurnalist cultural, mai mereu bine intenționat.

 

 

Facebook-ul evenimentului aici

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.