„Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Am văzut o mulțime de cu adolescenți prinși în situații puțin probabile, dar nu citisem nicio carte polițistă pentru adolescenți. Unul dintre noi minte este un volum apărut la Herg Benet în 2017, în care Karen M. McManus creează o poveste stranie și tristă în final, dar intrigantă și antrenantă în desfășurare.

Bronwyn tocilara, Addy prințesa, Cooper sportivul, Nate delincventul și Simon detectivul de serviciu se nimeresc împreună la detenție, după ce un profesor le găsește telefoanele mobile (despre care ei spun că nu le aparțin) în ghiozdane. Se pornește o discuție stângace și nedorită între acești oameni care nu au (aparent) nimic în comun, până când atenția le e distrasă de un accident de mașină minor din curtea școlii. Profesorul pleacă din sala de detenție pentru o vreme, iar Simon (moderatorul unui site unde apar tot felul de speculații despre elevii din acel liceu) începe o retorică aparent fără vreun sens. Până când are o reacție alergică la alune și moare. Rapid, neașteptat și inexplicabil.

De aici totul o ia razna. Cei patru sunt suspectați, pe rând și din diverse motive, că l-ar fi omorât pe Simon; chiar ei se suspectează unii pe alții. Bronwyn cu Nate se (re)împrietenesc, Cooper îi ține partea lui Addy și tot felul de alte combinații de relaționări între cei patru adolescenți băgați fără voie într-o poveste confuză și care le schimbă cursul vieții. Ies la iveală o mulțime de secrete de-ale copiilor care îi readuc în atenția detectivilor și a presei și care le dezechilibrează statutul și încrederea celorlalți în ei.

Un aspect important al acestui roman este felul în care se ramifică situațiile și se propagă fiecare gest. O aventură de-a lui Addy cu un amic din grupul lor duce la despărțirea ei de Jake (iubitul posesiv al fetei) și la apropierea de Cooper care, la rândul ei, această apropiere îl face pe Cooper mai puțin plăcut în grupul de prieteni, lucru ce-l apropie mai mult de cel mai bun prieten al lui, lucru care… Și aș putea să tot continui, dacă n-aș prefera să vă las pe voi să descoperiți toate firele astea aparent încurcate. În final, toate se leagă și, în logica vieților personajelor, au sens pentru deznodământ.

Vorbim de o carte pentru adolescenți, așa că țin să mă bucur public de felul în care sunt creionate relațiile de familie și cum se evidențiază, fără să-ți sară în ochi, necesitatea încrederii în părinți, frați și surori, la care se adaugă eliberarea exprimării propriului eu (preferințe sexuale, cercuri de prieteni și dorințe profesionale). În final, din tot calvarul, fiecare iese îmbogățit, mai viu, mai plin, mai sigur pe sine și mai autentic decât era înainte, în această perioadă a existenței plină de schimbări și incertitudini.

Mi-ar fi plăcut să am cartea asta prin liceu, m-ar fi pus puțin pe gânduri. Una peste alta, avem un roman polițist, o poveste cu adolescenți, o intrigă interesantă și o alarmă tăcută asupra problemelor (aparent frivole, dar cu repercusiuni uriașe) universului adolescentin, cu miile de tentații și distrageri, cu întrebările nepuse și neîncrederile specifice.


Titlu: Unul dintre noi minte
Autor: Karen M. McManus
Editură: Herg Benet
Colecția: Passport
Traducător: Cristina Nemerovschi
Apariție: 2017
ISBN: 978-606-763-138-8

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.